Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, chci se zeptat, jak dlouho vas bolel nastrih hraze? Rodila jsem minulou sobotu a porad me to boli jako blazen, ani mi jeste nevypadaly stehy. Jak jste to mely vy? A nemate nejaky figl, jak hojeni urychlit? Sprchuju nekolikrat denne, vetram, kdykoli to jde. Uz jsem zacala i oplachovat v odvaru z rapiku, ale kdyz delsi dobu stojim nebo podniknu pokus o prochazku, mam pocit, ze bolesti asi znovu porodim Sad
Já neměla nástřih, ale natrhlost. Skoro mi to nebolelo. Ale píšu pro to, že jsem dostala radu omývat odvarem z dubové kůry. A ještě kvůli stehům, že ty mi vypadly až poměrně pozdě, už jsem chtěla začít něco podnikat - asi tak ve 4. týdnu po porodu, vůbec jsem to nepoznala, že vypadly.
Držím palce, ať se vše brzy zahojí.
Měla jsem velkou ránu po vakuovém extraktoru a kromě větrání a sprchování mi asi nejvíc pomohl odvar z dubové kůry. Ne gel - i když ten ti tady taky někdo možná poradí - ale kůra. Je k dostání v lékárně. Uvař a posaď se do toho - a pokud ještě nesedíš, tak si dřepni do vany a omývej - můj postup
Opravdu to moc pomohlo! Držím palce, ať tě to brzo přestane bolet!
Ahoj,
u mne bolest trvala, alespoň z mého pohledu, dost dlouho
.
Ještě asi 8. týden po porodu, pokud jsem šla na delší procházku, jsem cítila pnutí (jako namožený sval
). Opravdu pomáhalo stále sprchovat, sprchovat, … . Říká se, že dobré je i foukání fénem
, ale nezkoušela jsem
.
Pokud Ti budou delší dobu přetrvávat nějaké větší bolesti, tak být tebou, asi bych si došla raději na kontrolu. Za to nic nedáš.
Ale teď ještě dost brzy, aby si byla zahojená. Vydrž, za čas to bude lepší.
Tak ať jsi co nejdříve v pohodě.
Já teda nechci prudit, ale mě to bolelo jen v porodnici.
Pak už jsem to jen trošku cítila tak 2 týdny.
Ale proč píšu. Asi bych s tím zašla k dr. Moje porodní asistentka říkala, že pokud by to bolelo déle než 6neděl, tak určitě to řešit.
Jinak sprchovat, chladit, větrat, dubová kůra… ale to už tu zaznělo.
Tak ať to brzo přebolí.
Ještě je dobré mazat Bepanthenem, ten urychluje zacelení rány.
čičinka píše:
Ještě je dobré mazat Bepanthenem, ten urychluje zacelení rány.
ty bláho, nevím, jestli bych si na sliznici bepanthen dala … ale někde jsem slyšela, že je dobré na to dávat léky na hemeroidy, ty určitě sliznici neuškodí, a pomohou hojení.
Mně odvary z řepíku spíš uškodily - tím máčením se mi to nějak všechno povolilo a většina stehů vypadala. A to to ještě nebylo srostlé ![]()
Pomáhalo mi fénování studeným vzduchem po každém sprchování. A že toho sprchování přes den bylo - po každé toaletě. Přiznám se, že ze začátku jsem dokonce močila do sprchy, bylo to o dost jednodušší. Vím, že hygienické to není, ale zase si nedělám iluze, že chlapi tohle normálně nedělají. Ale to už jsem odbočila.
Přeju, ať se to brzo zahojí a jizvičky jsou co nejmenší!
Ahoj,
záleží na každým konkrétním nástřihu… Mně ten první bolel hodně (velkej nástřih + dotrhnutí) asi 14 dní (sezení pouze na kruhu). I po několika týdnech mě bolel po dlouhé chůzi. Pouze jsem se omývala mýdlem, na závěr studenou vodou a nakonec se to poddalo. Zkus se třeba poptat v lékárně, jestli by Ti něco nedali.
me to skoro nebolelo- cca dva dny- pak mi povolil steh a bolelo dooost- byla jsem znovu na siti po cca 14 dnech takze do te doby proste otevrena rana a ta boli… no a pak po presiti to ruplo zas- fakt jsem nedelal nic co bych nemela
a na dalsi presiti uz jsem se vykaslala a nechala jsem to at se to zhoji… nemela jsem na to nervy- takze me to bolelo dloiuho a opakovane ale to enbyl normalni stav- nech si na to mrknout Dr at se netrapis zbytecne
Gabi: zakladatelka má týden po porodu… Mně praskl steh u druhýho nástřihu. Přijela jsem z porodky, doma binec jak v tanku, začala jsem maniakálně uklízet a pak něco ruplo. Bolelo to slušně, ale nikam jsem nejela. Měla jsem hrůzu, že by se mi v tom měl někdo vrtat… teď už o.k.
baru, toz nevim, jestli moje zkusenost te utesi, ale máš ji mít.
nástřih (podle mého zcela zbytečný, u nás v porodnici se nastřihávají preventivně všechny prvorodičky
) mne uplne desne hrozne bolel asi mesic, stehy, které udajně vypadají do týdne, začaly vypadávat tak v třtím týdnu, a druhé polovine z nich jsme lehce pomohla cca po mesíci.
jizva po nástřihu mne dost často bolí jeste dnes a dítěti už byl rok.
jo, ten první mesíc lze prý zkrátit tak, že po cca dvou týdnechuž tam nemaj stehy vubec zadnou funkci jen to, že te tahají, tudiž lze dojít k gynekologovi a ten ti je odstřihá.
ufff, nerada na to vzpomínám, a dodnes kdyz mne bolí jizva, vzpomínám na tu nánu z porodnice, která si asi v detství málo hrála s nužkama a nutně si to musí vynahrazovat ted, a tituluju nejsprostšíma výrazama který znám ![]()
Harpyje: a nemohlas říct, že nástřih nechceš? Já jim to řekla, ale když jsem pak tu naši megahlavičku nemohla vytlačit, ráda jsem nakonec souhlasila…
to jsem jim rekla, že ho radeji nechci, a oni mi řekli, že oni ho delají v 99% případů- hele nechci se rozčilovat , bo bych ty kretény v Thomayerove nemocnici v praze 4 - krči musela zabít ![]()
Ahoj, tak mně nástřih bolel dva týdny, ten první týden teda hrozně
V porodnici jsem musela brát prášky od bolesti. Stehy jsem umývala vlažnou vodou, sušila fénem. Vypadaly po třetím týdnu ![]()
BARU:poprve jsem si tyden nemohla sednout a docela dlouho to bolelo.stehy mi vypadaly vsechny snad az po 3tydnech.proste to chce cas a pokud je to bolest velka,dej si ibalgin.to se nic nestane.
podruhe jsem si mohla sednout temer hned,stehy nevim kdy vypadaly.ale 14po porodu jsem jela do skoly a bylo to vse v pohode,jak kdybych nerodila:-)
nezoufej,bude lip a bolset prejde