Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky prosím o radu. Vojtíškovi je 7 měsíců, v úterý mu píchali ouško, předtím zvracel 2 dny. Nasazena antibiotika. Nechce pít (po lžičkách už taky nechce), nechce už ani jíst. Včera jedl ještě alespoň trochu rýžovou kaši s banánem nebo mléko s nízkým obsahem laktozy, ale dnes od rána cokoliv odhazuje a za žádnou cenu to do něj nedostanu. Máte nějaký fígl jak na něj?Od pondělka do dneška zhubl již o 15 dkg. Doktorka radí pořád to zkoušet
. Moc vám děkuji za nápady.
A kojíte nebo jste na UM? V nemoci většinou (samozřejmě ne vždy) děti spíše vyžadují kojení, takže pokud kojíte třeba jen částečně a on chce, tak jen kojit.
Pokud ale nechce kojit, možná bych mu zkusila lžičku do hustší kaše namočit a dát mu ji do ruky ať si to olýže sám, bude to snad brát jako zábavu a něco takhle slupne, horší je to s tekutinama, to mě teď nic nenapadá.
Je na umělém mléku, ale s tím olízáním to zkusím. Už i tak je u jídla pěkný nepořádek
. Díky
Ahoj, náš malej když zvracel, tak dokud nechtěl jíst, tak jsem jej nenutila, důležitější jsou ty tekutiny. Zkus třeba stříkačkou, to u nás zabíralo, nebo z hrníčku. Ten hrníček náš malej bral jako zábavu a když mě viděl pít, chtěl taky. Trochu vybryndá, trochu vypije. Taky mu ten čajík pořádně oslaď glukopurem. Není to úplně to nej, ale teď je důležité, aby pil. S mlíčkem bych po zvracení počkala pár dní.
Na jídlo mě napadají kukuřičné křupky, jestli je už jedl. Jestli ne, tak zkuste. Děti to jí rády a je to dietní. Nebo jak psala Cancerka, to taky není špatný nápad. Nebo tu kaši dej na svůj prst a možná bude baštit líp než lžičkou.
Ale neboj, chuť k jídlu se brzo určitě vrátí. U nás to bylo ze dne na den. Jeden den nechtěl nic a další den už mu zas chutnalo. Přeju ať jste brzo OK.
Díky Magi, zrovna máme po jídle a byla to zase katastrofa
. Příště zkusím ten prst. teď už mi nechce ani ATB ze stříkačky nebo ze lžičky. Zkrátka cokoliv mu sunu do pusy, tak je problém… budu věřit, že ze dne na den se to zlepší.
Ja bych mu zkusila asi davat co nejvic UM. To ze moc neji tolik nevadi, musi ale hlavne pit! Klidne mu vyjmecne prislad caj, aby mu vic chutnal, nebo mu davej vic UM - klidne i o trosicku ridsi, nez ma ve skutecnosti byt.
Hlavne ho nenut, at mu jidlo totalne nezprotivis. Jen nabizej vic moznosti, ale nasilim ne! Jestli je nemocny, tak na jidlo nema chut. Mleko mu nedavej, zahlenuje. Jestli nechce ani pit, co treba zkusit zmrzlinu? Do tvoritka na led nalej dzusik nebo caj, zakryj folii, napichej paratka a at olizuje. Za zkousku to stoji.
A hlavne se nestresuj. Vsak on to brzo dozene.
Myslím si, že zmrzlina možná dobrý nápad, ale ne pro 7 měsíční dítě.
To už je lepší ten hrníček a nechat ho, aby si to nahnul skoro sám.
Jinak u Verunky po střevní chřipce, jsme měli taky 14 dní problém s jídlem a nucení nikam nevede, ale za každou lžičku velkou pochvalu, to zabírá sice trošku, ale postupně jsme se dopracovávali dál a dál.
Nebo zkusit polívku, velkou lžíci. Malého k sobě na klín a pár lžic snízt před ním a nabídnout mu jednu, třeba to bude chtít zkusit a pak zas pár lžic snízt atd. Jsou to tekutiny i jídlo dohromady ![]()
Pak napiš co zabralo z rad, které se tu objevily ať víme my ostatní.
On asi nechce jíst, protože po píchání ouška bolí každý pohyb dolní čelistí, tam bych viděla ten problém. Že odmítá s ní hýbat a u jídla a pití se tomu pohybu nevyhne. Dle mého se to podá, jakmile bolest mírně poleví. Hlad a žízeň ho k tomu donutí samo něco pozřít.
Nevzdávej to, i když to je ted těžké.
y
Tak pokud je to tou čelistí, tak by možná stálo za to vyzkoušet slámku.
Ahoj. Tak dnes je to malinko lepší než předchozí dny. Z vašich rad jsem vyzkoušela dát kaši na jeho i své prsty, to celkem fungovalo, ale moc dlouho ho to nebavilo. Pítko jsem mu zkusila od včerejška odpoledne nabízet, ale nenutit a poprvé si i něco vytáhl. Nevím sice kolik toho měl na mikině a kolik toho vypil, ale zdálo se, že něco vypil. Na průjem mu moc a moc pomohly tobolky Enterol, které upravují střevní mikroflóru a fakt se to hodně zlepšilo. Ty mu dávám do kaše 1× denně. Vodu zatím moc nechce ani čaj, ale kupodivu mu chutná Kulíšek, což je instantní přípravek do vody proti dehydrataci. Slámku jsem se neodvážila mu dát, protože je to ještě takový truhlík a píchnul by se spíš do oka nebo by si jí zarazil do dásně
. Děkuju.