Jak ho rozmluvit - kluk 3 roky

138
13.9.13 13:40

Jak ho rozmluvit-kluk 3 roky

Ahoj, mám chlapečka 3 roky a 2 mesice, letos šel poprvé do školky a teprve teďjsme si uvědomili jedno velké mínus…nemluví tak jak by měl, nejde o výslovnost nebo tak, on si s náma prostě nepovídá. Jiné děti když se jich rodiče ptají co dělaly ve školce, co měly k obídku, tak odpovídají, ten náš to po nás jen opakuje :-( dělá to i u jiných věci netýkajících se školky…nevím jak ho máme rozmluvit, poradí někdo nějaký trik? Teď toho je tak moc :-( někdy mám pocit, že by děti měl jít do školky už dospělé…doučujem se sami smrkat, musí si při čůrání držet sám pinďu, sám se obout, obléct…(to umí jen částečně to oblíkání, obouvání vůbec-jen zouvání) a přitom je tak chytrej…umí čísla, písmena, barvy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3361
13.9.13 13:44

Můj syn se vše naučil díky školce :) Jinak ve 3 letech vůbec nemluvil…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
13.9.13 13:45

Buď ráda, že to aspoň zopakuje… Pokud si nejseš jistá, zajděte na logopedii… Já mám čtyřleťáka, co mluví minimálně, má svoje výrazy a víc ani ťuk… :nevim: Chodíme na logopedii, ale stejně to moc nepomáhá… Nebo trošku jo, ale asi ne tak, jak by mělo…

Pokud umí mluvit, konkrétně bych se ptala… Malovali jste? Pokud řekne jo, tak co jste malovali? A tak… Dělám to tak is tím svýme „nemluvícím“ :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2445
13.9.13 13:47

@vonkova.v
Některé děti se rozmluví ve školce. Pokud by se do půl roku nezlepšilo, zašla bych za logopedem. Čím dřív se řeč řeší tím líp. Ex mého muže nic neřešila až do nástupu do školy a klukovi je teď skoro 9 a mluví špatně pořád.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6538
13.9.13 13:47

@vonkova.v tvůj maličký chodí do školky teprve druhý týden jestli tomu rozumím, tak nevěš hlavu. Ve skupině vrstevníků nebude zaostávat a bude se jim chtít vyrovnat a ani nemrkneš a malý se sám oblékne, vysmrká, vyčurá i rozmluví. krom toho, že ho budete podporovat v samostatnosti i tom, že se ho budete ptát a podporovat ho v mluvení senic moc dělat nedá. malý je šikovný na jiné věci a ty praktické a mluvu brzo dožene. chce to čas, ale ze zkušenosti vím, že co prcek neuměl, když šel do školky (a že toho bylo), to brzo uměl. V kolektivu se ty děti učí rychleji než s mámou za zadkem ;) Teď nám učitelka na info schůzce říkala (nám rodičům), ať ty děti podporujeme v samostatnosti i doma, že je máme nechat samotné se oblékat, jíst, smrkat… že ví, že rodiče spěchají, nemají čas, tak radši oblečou sami, ať je to rychle a ty děti to pak očekávají i ve školce. No, smáli se všichni rodiče a pokyvovali, veř, že je to všude stejné. Co se týče řeči, tak na tom je každé dítě jinak, ale nakonec se všechno naučí :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
138
13.9.13 14:06

mě spíš mrzí

Že jsem si toho nevšimla dřív :-( s jídlem udělal velkej pokorok už po 3 dnech ve školce-snědl sám talíř polévky, on to i zkouší, ví, že jsme měkkčí než paní učitelka. Když se ho zeptáme zda malovali, tak řekne:malovali, byli jste venku? a on na to:venku, copak jsi papal? a on řekne:papal, tak to zkusim jinak a rikam meli jste chlebik nebo rohlik a on mi rekl nejdřív chlebík a pak se ho ptal tatínek a jemu řekl, že rohlik ;) On je přitom tak chytrej, já vím, žeod mámy to zní asi jinak, přeci jen…ale on takový opravdu je, skládá puzzle, krásně kope…a ot co má umět jepro něj podřadný a mě přijde, že by toho měl umět hrozně moc a na 3 roky mi to přijde neúměrný, ty učitelky tam přeci jsou aby jim pomáhaly. navíc se mi teď každý den ve školce počůrává a to několikrát, přitom v noci se doma na dnešek vzbudil 2×, šla jsem s ním čůrat a na podruhé mi přišlo že doslova tu trošku musel vytlačit(rozhodně nečůral hodně)…tak proč to v noci jde, vzbudí se, zavolá, řekne si a přes den ne? první týden ve školce byl v pohodě, neplakal, v pátekpřišel s rýmou, kvůli nespokojenosti učitelkyjsme si ho nechali Út a St doma(byl u prarodičů)a včera i dnes sotva jsme přišli ke školce a dovnit, tak hrozně plakal :-( bylo mi ho tak moc líto…přitom do školky šel s radostí, smál se…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
611
13.9.13 14:20

Mám stejný problém, malý měl v červenci 3 roky, teď v září začal chodil do školky a vůbec nemluví. Pořád jenom něco brblá a brblá…dětská mudr. to ještě moc řešit nechtěla, že uvidíme, po to s ním udělá po měsíci ve školce. Jinak všemu rozumí, ukazujeme obrázky, pozná co je co ale opakovat po mě slova prostě nechce…děti ve školce už umí nějakou básničku a že si pořád zpívají s učitelkou u klavíru, ale můj syn se straní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6538
13.9.13 14:21

@vonkova.v některé děti jdou do školky rády a po několika dnech jim až dojde, že jsaou tam bez maminky, kt. byla do té doby pořád s nima, trochu se jim to tam okouká, musí se dělit o hračky, paní učitelka po nich něco chce… je toho hrozně moc… prostě opadne počáteční nadšení a dítko začne plakat (bývá to tak i u nočníku, že se po čase děti začnou zase počurávat, i když už to uměli). Určitě se to spraví, malý si zvykne. Můj prcek šel loni do školky nadšený, ale prvních 14 dní bylo pro mě peklo, visel mi na noze, plakal… učitelka říkala, že za pár minut ty děti o ničem neví a nepláčou, že to tak dělají všechny, že se nemusím bát, že tam trpí celé dopoledne, naopak ;) Rýma a jiné nemoci budou ten první rok pořád, na to se připrav, jsou výjimky ti, kdo to tak nemají, jinak je běžné dva dny ve školce - týden doma a furt dokola. Dáš jeden den zdravé, druhý den je nemocné, jen co se uzdraví jede to nanovo. No a počurávání může být reakce na nové neznáme prostředí malého nebo se prostě zapomíná, přece jen je tam tolik nových podnětů a není tam maminka, co stojí pořád za zadkem (nemyslím to zle, sama to dělám taky). Zkus poprosit p. učitelku, ať se malého víc ptá, když půjde s jiným dítkem na záchod, ať preventivně přibere i malého, ať chválí a podporuje, ony jsou tam od toho a rozhodně tvůj malý není výjimkou, u těch malošů to musí být běžné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
13.9.13 14:23

@vonkova.v Syn má teprve 2 a 8 měsíců a minulý týden šel do školky. Nervy mám na pochodu, protože on je s těmi dovednostmi na tom celkem prachbídně, mluvení katastrofa. První den se 3× počůral, protože odmítá chodit ve školce na záchody. Učitelky jsou naštěstí moc vstřícné, domluvily jsme se, že, pokud se nevyčůrá, než půjdou na zahradu, dají mu natahovací plínku. Takže každý den ho vyzvedávám s plínkou. Jsem fakt překvapená, jak ho učitelky chválí za jídlo, ještě si přidává a jí úplně sám (to doma samozřejmě taky, ale tady mi to bylo divné, protože oblečení má víceméně čisté - takže to evidentně umí jako člověk :mrgreen: dneska ho učitelka chválila, že na zemi nebylo ani zrníčko rýže, na rozdíl od těch čtyřleťáků), na zahradě prý o něm celou dobu neví, jen řádí na prolezkách. Rozhodně se sám neobleče, vysvlékání zvládne jen některé části oblečení, obuje si papuče (většinou), smrkat neumí (resp. odmítá to dělat, když na něj vytáhnu kapesník, zuřivě se brání :zed: ), dokonce odmítá pít z hrníčku :zed: (první dny nepil vůbec a teď si vezme lžičku a pití takto „vypije“ :lol:
On je teda ve školce spokojený, ale mě to děsně stresuje (třeba se strašně bojím, že, když mu dají tu plínku, tak se do ní vykaká), za ty dva týdny jsem už zhubla 3 kila, když se ráno vzbudím a vzpomenu si, že jdeme do školky, už letím na záchod… Taky doufám, že se to nějak srovná. U vás to může být tím, že pár dní kvůli nemoci ve školce nebyl. A taky si mylsím, že jakékoli závěry je možné dělat až po delší době. Veřím, že kluci to zvládnou :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5545
13.9.13 14:32

Dcera mela 3 v cervenci ataky nemluvi, ani neopakuje, vetsinou neodpovi vubec nebo rekn „ano“. Resili jsme to na 3lete prohlidce s dr a dostali jsme zadanku na logopedii, prvni sezeni mame za sebou, priste jdu jen ja sama a logopedka mi bude vysvetlovat jak s dcerou pracovat. Zatim jen zminovala ze je dulezite aby pri recilo dite koukalo na pusu, tim se uci spravne artikulovat, takze se snizit na jeji uroven a pak pojmenovavat co delam, veci co jsou doma apod, priste rekne vic.
Ja byt tebou si na logopedii zajdu, ono muze trvat jeste dlouho nez se rozmluvi, dcera je tim dost handicapovana, ostatni deti se s ni kvuli tomu moc nehraji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
138
13.9.13 14:36

tak to ten náš

Má básničky rád i písničky, občas si i brouká apovídá: Mareček zpívá :)pamatuje si pohádku o perníkové chaloupce, vyprávíme ji každý večer a po oběděkdyžjde spát, někdy nás doplňuje, jindy jen poslouchá a taky pohádku o Koblížkovi. Závidím vám všem ty vstřícné paní učitelky :-( nechci být přehnaně ochranitelská, ale přijde mi, že ta naše taková není. Nebo si připadám blbě, že jsme naše zlatíčko nenaučili vše potřebné. Zatím chodí po obídku domů, pevně věřím že si zvykne a bude vše v pořádku, moc jsem se těšila až půjde do školky, že tam bude mít děti a tím pádem si má s kým hrát, děti má moc rád. Je blbý když má rýmu, sedí u stolu, je uplakanej a nudli až u pusy, učitelka sedí naproti a neutře ho :-( tatínek když ho vyzvedával tak byl doběla, bylo nám vysvětleno, že kapesníky jsou dětem k dispozici a můžou si je kdykoli vzít(na stole je z hygien. důvodů mít prý nesmí) a smrkání je jedna ze zákl. hygienických dovedností která má umět :-( mluvila jsem i s ředitelkou, tak nevim :-( Všem přeju hodně zdaru a pevné nervy :) Hezký víkend.
JInak ohledně mluvení jsme bylina foniatrii-nemluvíme srozumitelně, malej má sovji řeč, kterou používá radši, přes to, že když si dáme tu práci, pomáháme mu rozdělit to slovo atd. a nutíme ho, tak mnohé řekně tak jak má. vzhledem k nástupu do školky máme přijít za 6 mes.na kontrolu a pak popř. na logopedii, jinak mi bylo řečeno, že logopedie má smyl až od 4 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
13.9.13 14:57
@vonkova.v píše:
Má básničky rád i písničky, občas si i brouká apovídá: Mareček zpívá :)pamatuje si pohádku o perníkové chaloupce, vyprávíme ji každý večer a po oběděkdyžjde spát, někdy nás doplňuje, jindy jen poslouchá a taky pohádku o Koblížkovi. Závidím vám všem ty vstřícné paní učitelky :-( nechci být přehnaně ochranitelská, ale přijde mi, že ta naše taková není. Nebo si připadám blbě, že jsme naše zlatíčko nenaučili vše potřebné. Zatím chodí po obídku domů, pevně věřím že si zvykne a bude vše v pořádku, moc jsem se těšila až půjde do školky, že tam bude mít děti a tím pádem si má s kým hrát, děti má moc rád. Je blbý když má rýmu, sedí u stolu, je uplakanej a nudli až u pusy, učitelka sedí naproti a neutře ho :-( tatínek když ho vyzvedával tak byl doběla, bylo nám vysvětleno, že kapesníky jsou dětem k dispozici a můžou si je kdykoli vzít(na stole je z hygien. důvodů mít prý nesmí) a smrkání je jedna ze zákl. hygienických dovedností která má umět :-( mluvila jsem i s ředitelkou, tak nevim :-( Všem přeju hodně zdaru a pevné nervy :) Hezký víkend.
JInak ohledně mluvení jsme bylina foniatrii-nemluvíme srozumitelně, malej má sovji řeč, kterou používá radši, přes to, že když si dáme tu práci, pomáháme mu rozdělit to slovo atd. a nutíme ho, tak mnohé řekně tak jak má. vzhledem k nástupu do školky máme přijít za 6 mes.na kontrolu a pak popř. na logopedii, jinak mi bylo řečeno, že logopedie má smyl až od 4 let.

My chodíme od tří a čtvrt, výsledky tak vidím-nevidím, ale aspoň mám dobrej pocit no… :mrgreen: (prckovi budou v neděli 4) Do školky nastoupil letos, prej se docela zapojuje, včera si pro néj ráno prej přišla holčička, ať si jde hrát na krále, tak šel :mrgreen: (to mi říkal manžel)… Ale dneska zůstal kvůli rýmě doma, v pondělí taky nepůjde… Pak uvidíme…

S opakováním to má tak, jako v díle Přátel, kde Joe mluvil francouzsky, po slabikách to jde, dohromady blbý :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
malinada
13.9.13 20:37

Můj 4,5letý syn opakuje otázku, když nechápe, na co se ptám. Jinak není to o tom, co jsi dítě naučila, každý má voje tempo, syn mluví tak poslední rok, že jako faktrozvité věty a souvislá konverzace. Logoped nebyl potřeba, jen čas.
Dneska zvládnul celé tramvaji oznámit, že má pindíka nahoře :roll: Člověk furt chce, aby už mluvili a pak doufá, že aspoň někdy budou mlčet :twisted:

• Citovat
  • Upravit
24.1.14 20:38
@vonkova.v píše:
Ahoj, mám chlapečka 3 roky a 2 mesice, letos šel poprvé do školky a teprve teďjsme si uvědomili jedno velké mínus…nemluví tak jak by měl, nejde o výslovnost nebo tak, on si s náma prostě nepovídá. Jiné děti když se jich rodiče ptají co dělaly ve školce, co měly k obídku, tak odpovídají, ten náš to po nás jen opakuje :-( dělá to i u jiných věci netýkajících se školky…nevím jak ho máme rozmluvit, poradí někdo nějaký trik? Teď toho je tak moc :-( někdy mám pocit, že by děti měl jít do školky už dospělé…doučujem se sami smrkat, musí si při čůrání držet sám pinďu, sám se obout, obléct…(to umí jen částečně to oblíkání, obouvání vůbec-jen zouvání) a přitom je tak chytrej…umí čísla, písmena, barvy

ahojky, já bych to nijak nehrotila. Mně malý nemluvil, až na pár svých vlastních vymyšlených slovíček, do 35 měsíců vůbec. Jak pako. Ani jednoduchý slova, opakovat- ani nápad, měl svoji hlavu. Chodili jsme k psychologovi, vykazoval dost známek částečného autismu. Hodný, držel se mě jak klíště, neutíkal, nemotorný, pořádný, hysterický z cizích lidí… A pak, opravdu ze dne na den, se to zlomilo a rozkecal se mi tak, že dneska už nevím, jak ho umlčet. Zpívá, recituje, vtipkuje, opakuje všechno a přidává vlastní rozumy, někdy ani nevěřím, že je to můj kluk, co v říjnu neuměl ani slovo auto… žasnu. A motoricky taky. Z minuty na minutu, jako by ho rozsvítili vypínačem. Umí vše, co jsem myslela, že nikdy umět nebude a závdiděla to ostatním.. Prostě počkej, zvlášt kluci mají své tempo..a co si budeme povídat, tak někteří chlapi nemluvěj ani dospělí, tak co po nich pořád chceme.. udělej si holčičku :-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.1.14 20:40
@kucerkaalena píše:
ahojky, já bych to nijak nehrotila. Mně malý nemluvil, až na pár svých vlastních vymyšlených slovíček, do 35 měsíců vůbec. Jak pako. Ani jednoduchý slova, opakovat- ani nápad, měl svoji hlavu. Chodili jsme k psychologovi, vykazoval dost známek částečného autismu. Hodný, držel se mě jak klíště, neutíkal, nemotorný, pořádný, hysterický z cizích lidí… A pak, opravdu ze dne na den, se to zlomilo a rozkecal se mi tak, že dneska už nevím, jak ho umlčet. Zpívá, recituje, vtipkuje, opakuje všechno a přidává vlastní rozumy, někdy ani nevěřím, že je to můj kluk, co v říjnu neuměl ani slovo auto… žasnu. A motoricky taky. Z minuty na minutu, jako by ho rozsvítili vypínačem. Umí vše, co jsem myslela, že nikdy umět nebude a závdiděla to ostatním.. Prostě počkej, zvlášt kluci mají své tempo..a co si budeme povídat, tak někteří chlapi nemluvěj ani dospělí, tak co po nich pořád chceme.. udělej si holčičku :-)) Kluci občas bývají,,jiní,, někdy umí to, co neumí ani velcí a pak nezvládnou základy.. můj dneska skládá puzzle, zpívá v angličtině písničku, co se sám naučil..ale boty si neobuje, z oblékání jen kalhoty…je línej, nebo se mu nechce, nebo ho to nezajímá.. v té školce ho naučej, jen to chce trpělivost a pochopení a lásku..vydrž a piš, jak to jde dál :-)

[

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect