Jak jsme kupovali pračku (pro Cullenovou a všem zájemcům o LG)
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jak jsme kupovali pračku (pro Cullenovou a všem zájemcům o LG)
Tohle téma je ryze informační a píše ho kluk na vozíku, který ani neví, kde se pračka zapíná. Zakládám ho speciálně pro @Cullenova, která touží, aby její další pračka byla LG, a touží velmi správně. LG jsou nejlíp peroucí pračky podle dTestu. Naší předchozí pračku jsme měli 22 let s tím, že jí táta před třemi lety rozřízl, vyměnil ložiška a znova svařil (můj táta je kutil v té nejkrystaličtější formě). Jenže poslední měsíc bojujeme s tím, že prádlo mělo divný odér: změnili jsme prášek, vyčistili hadice, filtry, pračku. Zlepšilo se to. Ale furt to nebylo ideální. Až si mamka všimla, že pračka místo dvou hodin pere hodinu, takže je v háji programátor. Programátor stojí 3 500 + práce = jste na polovině až dvou třetinách ceny nové pračky. Mamka původně uvažovala za pračku dát 7-8 tisíc.
Vy, co mě znáte, víte, že radím často Philco. Philco radím proto, že po registraci získáte pětiletou záruku, protože já osobně nevěřím žádnému výrobci bílé techniky. A pak máte dilema: chcete pračku, které pere na školní 2-, ale má prodlouženou záruku, nebo raději pračku, která pere za 1, ale má pouze standardní dvouletou?
Jak radím na netu a kamarádům, doma neradím. Většinou se se mnou chodí radit brácha ohledně počítačů nebo mobilů, se spotřebiči neradím vůbec. A tak jsem poslal 26 ženám, které zanechaly v mém životě nesmazatelnou stopu, SMS s textem Jakou ji máte? Část mi neodepsala vůbec, část mi napsala, že jsem úchylný prase, ještě menší část mi napsala: „Vždyť přece víš, Plosky!“ a pouze ta nejmenší pochopila, že myslím pračku.
Často onanuji. Onanuji nad stavem svého bankovního účtu. A tak jsem se 28. září přihlásil do svého internetového bankovnictví, kde jsem zjistil, že mám 20% slevu do oficiálního e-shopu LG. V té době už jsme měli vybrané dva kandidáty, oba modely LG. Dražší a levnější. Mamka během vybírání prohlásila, že by si představovala něco do 10 tisíc. Levnější model byl bez slevy za 10 282 korun, dražší za 14 690. Ale díky té 20% slevě ta dražší stála 11 700, bráchově přítelkyni se líbilo, že umí vyprat za hodinu, což ta levnější neuměla. Tak jsem dostal pokyn, ať ji objednám.
Šlo konkrétně o model LG FASR3A94WW, což je nejlépe peroucí pračka podle dTestu od roku 2023. E-shop LG je značně nepřehledný, překvapilo mě, že si můžeme vybrat datum doručení. Já objednával v neděli 28. září, nejbližší termín mi to nabídlo ve středu 1. října, ale protože naši měli nějaké zařizování, nechali jsme to na čtvrtek.
Doprava i odvoz starého spotřebiče zdarma. Připlatili jsme 699 korun za montáž. Na Heuréce má e-shop hodnocení 87 %, na Zbozi.cz dokonce tragických 62 %, ale dlužno dodat, že v pohodě. Trochu nás vyděsilo, když 30. září přišel mail, že je pračka na cestě, protože mám zkušenost, že se doručuje den po tomto oznámení, i když jsme zaškrtli, že ji tady chceme druhýho října. Zajímavostí je, že pračka odešla z Polska, takže to konečně s definitivní platností potvrdilo to, co jsem si myslel i na základě poznatků z Emimina: LG má sklady s nahrádníma dílama v Polsku, i ta pračka šla z Polska a chci, abyste s tím při koupi jakéhokoliv spotřebiče počítali: může to totiž znamenat, že si v případě poruchy můžete i trochu počkat než ho z Polska servisákovi pošlou.
Takže už víte, že LG FASR3A94WW je nejlépe peroucí pračka podle dTestu. Na Heuréce má 33 hodnocení a z nich průměr 97 %. Bráchu i jeho přítelkyni překvapilo, že je absolutně tichá. Přes apku v mobilu vám dá vedět, až dopere (máme ji ve sklepě v prádelně), přes apku můžete sledovat spotřebu elektřiny, vody, nastavíte si množství aviváže. Před koupí jsem mamce poslal následující příspěvek z Heuréky:
Pračka vypadá a pere obstojně, ale zpočátku jsme nechápali systém na plnění prášku. Říkají tomu „eDispense“ a je to založené na naplnění tekutého prášku a aviváže do zásobníků, ze kterých si je pračka samočinně „nasává“ v průběhu praní podle potřeby. Samozřejmě jsme to napoprvé neodhadli (čili prali jsme jen s vodou). Tato funkce není příliš intuitivní, navíc zatím používáme hlavně klasicky prášek. Pračka má také wifi připojení, ale podobně jako u systému eDispense jde o složitější nastavení, ke kterému je potřeba více studovat návod. Zatím tedy preferujeme „obyčejné“ praní.
Je to automatické dávkování čili že vlastně do pračky nalijete 35 dávek prostředku a ona z něj postupně odcucává čili nemusíte dávat prostředek při každém praní. A to je vlastně hlavní důvod, proč tenhle příspěvek píšu. Pak, když už jsme měli pračku doma, jsem objevil tuhle diskuzi na Redditu a úplně ve mně hrklo, protože jsem myslel, že nové pračky už neumí používat klasický prací prášek, ale jen tekutý:
https://www.reddit.com/…_ezdispense/?…
Mohu vás uklidnit, klasický prášek to umí taky, jen musíte pračku přepnout do manuálního dávkování. Níže připojuji dvě užitečná videa ohledně automatického dávkování u LG. LG ale není jediné, kdo tenhle systém používá, podobný systém používá i Bosch. U nás zatím není problém, berte to ryze informačně, pokud jste LG panic/panna, tak byste to mohli ocenit. LG pračky perou skvěle, ale určité jejich modely mohou mít svá specifika. V aplikaci prý jde nastavit dávkování aviváže až do 100 ml. Vracet ji nebudeme. U nás zatím maximální spokojenost, uvidíme po pár letech.
Jo, a dávkovací šuplíček jde koupit i samostatně:
https://www.elektra-dvorak.cz/…036385-27419
V diskuzi pod videem toho pána se dočtete zajímavé komentáře typu „LG už nikdy“ nebo „V pračkách brát jen německé výrobce (Bosch, Siemens, AEG).“ Já bych zase mohl argumentovat tím, že moje nejlepší kamarádka si koupila v roce 2017 model AEG L7FBE68SC, což fakt nebyla pračka za 8 000, a porucha po čtyřech letech. Jeden kus nic neznamená, jasně, ale i tak.
A ještě se zmíním o Miele: Miele je vážně top, pokud jde o spolehlivost. Když si koupíte Miele, máte teoreticky i statisticky nejmenší pravděpodobnost závad a poruch. Také ale musíte vzít do úvahy, že nejlevnejší Miele je za 19 000.
O kvalitě praní: i když záleží na tom, jak moc chcete dTestu věřit. Aby výrobek dostal od dTestu 1, musí získat hodnocení 80-100 %. Aby získal 2, musí mít 60-79 %. Naše nově koupená pračka získala 89 %, Miele za 28 tisíc korun 61 % a Philco za 9 300 pere na 65 %.
Hlavní pointou tohohle elaborátu je ale to, abyste při koupi jakéhokoliv modelu pračky či výrobce věnovali i pozornost systému dávkování či plnění pracího prostředku. Pokud máte rádi klasiku, abyste nebyli zaskočeni novým systémem dávkování. A já nemůžu mít oči všude. Některé věci zjistíte až po koupi.
Původní Whirpoolku jsme si nechali, kdyby byl s tou naší LG problém, abychom nebyli týden bez pračky. Jinak musím dodat, že pračky se za 22 let fakt technologicky posunuly a brácha řekl, že je krásná.
Příspěvek upraven 05.10.25 v 09:05
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Pracku LG na 7 kg mam sice uz 10 let, ale peru s ni malo, uz jsme spoustu let v domacnosti jen 2, odhadla bych to prumerne ze peru 2-3× do mesice a pristi pracka LG nebude - odflakli loziska, coz znamena, ze nemohu uz spoustu leg vyuzivat max. mozne otacky 1400, ale pouzivam jen 1000ot.,at to jeste pracka co nejdele prezije. A stve me to teda dost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já mám pračku Whirlpool starou asi 3 roky s vrchním plněním. Ze začátku fajn ale nechápu proč mám neustále na bubnu a a zásobníku prášku neustále slizký a šedý povlak. Každou chvíli čistíme necháme s vhodným čistícím prostředkem prohnat prázdnou na 90° a stejně se to furt tvoří. A vyzkoušela jsem prací prášek, gel a tablety, takže tím to nebude, myslela jsem že to dělá gel na praní. Tvoří se to pořád. Teď mi začala pračka dělat kravál jako kdyby startovala raketa
Teď mi poraď čím to je
Netroufám si doma navrhnout novou pračku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pridam zkusenost s opravou jineho spotrebice LG, kterou jsem resila behem zarucni doby. Prijel opravar z ostravy, vzdalenost cca 20-30 km, necestovalo to nikam do polska
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mamule42 píše: Více
Ty raketí zvuky můžou být třeba ložiška. Akorát je divný, že u tebe už po třech letech. U nás nebylo co ztratit. Počítali jsme s tím, že když se zákrok nepovede, koupíme novou. Takhle jsme získali 3 roky navíc. Obecně se vyhni Candy, Indesitu a Fagoru. Ty jsou dost poruchový. A podle dTestu nejhůř pere Haier a Hisense.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy píše: Více
Já nepíšu ale nic o tom, že cestovala do Polska. Já píšu o tom, že při objednávce přes oficiální stránky LG.cz to Posílají z Polska. A ano, oprávaři LG budou z Čech, ale sklady s nahrádníma dílama má LG pravděpodobně v Polsku. Viz ten šuplíček z odkazu v mém úvodním příspěvku: doba dodání 5-10 dní mi přijde relativně dlouhá na to, že se objednává z českého e-shopu. Takže mě to přivádí k teorii, že ten pán ho objedná u LG, to ho objedná z Polska, pošle tomu pánovi a ten pán to pošle koncákovi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ploskutáček a nemáš náhodou v rukávu typ na pračku se sušičkou v jednom?
může být i dražší, pokud cena bude odpovídat kvalitě…děkuju ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ploskutáček píše: Více
chapu, ja na jeden dil cekala 3 mesice, sel z turecka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To som cistila zubnou kefkou ![]()
A potom som si kupila inu znacku a plnenie spredu, aby som ten bordel nevidela a nemusela cistit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Máme pračku LG 7 let (dva roky měla během stavby pauzu, bydleli jsme u manželových rodičů) a pere krásně, jednou za čas ji vyčistím. Sušičku jsme také koupili LG, máme ji druhým rokem funguje parádně. Manželovi rodiče mají také dobrou zkušenost s pračkou i sušičkou LG (sušičku mají asi 10 let). Ani jeden spotřebič nebyl drahý, staly do 15 000.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to jsou špatná ložiska, na výměnu. Teď jsme měli stejný problém u pračky AEG po cca 6 letech používání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám pračku LG už asi 15 let a co se mi u ní vrylo do paměti, že jsem asi až za 3 roky zjistila, že umí samostatné ždímání - bez praní - a jak to nastavit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Keyllah píše: Více
Ahoj, tak jsem tu. Je ti jasný, že nejsem fanoušek řešení dva v jednom, ale dám dva kandidáty. První pere na 66 % a suší na 53 %:
https://www.datart.cz/…by-bila.html
Z výstavy, dražší, pere na 71 %:
https://www.vestavnespotrebice.com/…-z-vystavky/
Ale ideálně bych to koupil zvlášť.
Příspěvek upraven 04.10.25 v 16:55
- načítám...
- Citovat
- Zmínit