Jak, kde a kdy žádat o rodičovský příspěvek
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jak kde a kdy žádat o RP
Ahojte
chtěla bych se zeptat, jak kde a kdy žádat o Rodičovský příspěvek termín mám 12.8 musí u toho být i otec?… Ukončila jsem studium a momentálně jsem vedena na UP ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Tak pokud nemas narok na materskou, tak uz jsi tam asi davno mela byt. O RP se zada na uradu prace. Otec u toho byt nemusi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud není nárok na rodičovskou- což v tomto případě není, tak se žádá o rodičák po porodu- lze to i zpětně. Peníze vyplácí max. 3 měsíce zpět. nejlepší je vyplnit formuláře doma a pak jít žádat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Minnie126 Žádáš po porodu (až budeš mít rodný list dítěte) na úřadu práce podle místa trvalého bydliště. Žádost ti dají na ÚP nebo si ji můžeš stáhnout na netu: https://formulare.mpsv.cz/…me/forms.jsp
Na konci toho formuláře najdeš seznam potřebných dokladů a dokumentů, které se dokládají k žádosti. Otec dítěte s tebou jít nemusí, ale budeš potřebovat jeho podpis na žádosti a mohou chtít i jeho občanku. Pokud si chceš zvolit měsíční výši RP a partner splňuje ke dni porodu potřebnou délku nemocenského pojištění, tak budeš dokládat potvrzení o jeho vyměřovacím základu, které mu dají na OSSZ, ale musí na OSSZ doložit přílohu z práce o jeho příjmech (stejnou, která se dává k žádosti o PPM).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, kdy je potřeba nejpozději zažádat o rodičák? Někdo mi říkal, že měsíc před koncem mateřské, je to tak? Mateřská mi končí 5.4. a nevím, zda se na úřad tento týden dostanu, mám nemocné dítě. Spěchá to nebo to s klidem můžu nechat na příští týden?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sofie2013 Nech to z klidem na další týden, nic horšího, než že ten první rodičák dostaneš později se nestane. I když v tomhle případě ne, neb reálně je to vlastně 2 měsíce předem, neb za duben se platí až v květnu, takže času dost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sofie2013 muzes to s klidem nechat, maximalne ti penize prijdou pozdeji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ať nezakládám nový téma, a holky jak je to pak po mateřské?
ta se bere kolik? půl roku? a pak musím jít teda žádat o rodičák? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Vickee píše:
@lalalalala https://www.babyonline.cz/…ska-dovolena
myslela jsem, že o tom mohu i pokecat tady, ale O. K. už to tu asi tak nefrčí ![]()
Ale děkuji za odkaz, ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lalalalala Tak pokecat proč ne, ale vypisovat furt dokola, co a ajk po mateřský nikoho holt už nebaví.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
@lalalalala Tak pokecat proč ne, ale vypisovat furt dokola, co a ajk po mateřský nikoho holt už nebaví.
Tak možná na čase opustit emimino
když už tě to tu nebaví
nebo lézt do disskusí které tě bavit ještě nepřestaly.. stačilo napsat, že se o ní žádá před skončení PPM, jedna věta
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lalalalala No, tak ti místo toho někdo napsal jeden odkaz, kde se dočteš vše potřebné, nechápu proč s tím máš problém… že by se ti tolik textu nechtělo číst ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit