Podpora v nezaměstnanosti? Jak postupovat dál?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
PvN? Jak postupovat dal?
Krasne nedelni ranko preji..
Par let jsem jezdila do zahranici jako sezónní pracovnik tzn. max pul roku prace, zbytek doma.. Nyni jsem se rozhodla vratit uz nastalo a sla se hlasit na UP a rovnez jsem si zazadala o podporu v nezamestnanosti..Po mesici, kdy jsem dolozila papiry jako U1, jizdenky + letenky, vypis z uctu atd. mi bylo receno, ze podpora se zamita z dovodu neudrzeni si bydliste a stretu zajmu v CR. Tvrdí mi, ze jsem se ten zbyly pulrok urcite pohybovala taky v zahranici a ne tady doma. Pry jsem se mela chodit vzdy hlasit na pracak, ale to jsem nechtela, protoze jsem nikdy nevedela, jestli pojedu zpatky za 2 mesice nebo za 4. Proste jsem si domu prijela vzdy odpocinout a ne si hledat praci.
Nevite nekdo, co delat dale? Na podporu narok mam a jakozto sezonni pracovnik jsem mela moznost si zadat bud v miste trvaleho bydliste nebk v miste prace. Zvolila jsem prvni moznost, jelikoz se vracim navzdy, tak proc s navratem otalet..
Dekuji
Příspěvek upraven 23.07.17 v 10:05
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Podminkou pro podporu je dochazet 1 mesicne na UP. To ze si nechtela protoze si nevedela jestli prijedes jednou za 2 nebo 4 mesice je pro ne padny duvod ti to nepriklepnout. Pokud si zpet natrvalo zajdi si tam znovu vypln zadost a pokud ti ji daji musis dochazet jinak ti ji seberou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nevedela jsem, jestli zpatky pojedu za 2 nebo 4 mesice ne jestli pojedu domu do CR.
Rekli, ze na ni nemam narok skrz nechovani si zajmu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Eminka1 To asi nebude kriterium pro podporu. Dochazet na up, pokud se tam registruje, ma i kdyz ji podporu nepriklepnou…
Co vim, tak pro ziskani podpory jsou nejaka kriteria a mezi nimi /pokud to stale plati/ je i ziskani 12 mesicu duchodoveho pojisteni v poslednich 2 letech. Tzn., ze za posledni dva roky musi mit min jeden rok odpracovany a placeny socialni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rok odpracovany mam, jinak bych si ani nezadala. Ale zamitli mi to z duvodu neudrzeni si stretu zajmu a bydliste v CR. Podotýkám trvale bydliste mam celou dobu v CR, stejne tak ceskou narodnost.
Právě nevim jak mi to skrz to muzou zamitnout, kdyz narok na to mam.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@MarMax88 Trvalé bydliště ani česká národnost ti bohužel nestačí. Taky jsem to řešila po návratu z ciziny a nic mi neuznali jako vazbu na ČR. Docela jsem to s nimi řešila. Když jsem chtěla vědět, co by uznali, nedokázali jmenovat jediný důvod. Takže tak…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@MarMax88 píše:
Rok odpracovany mam, jinak bych si ani nezadala. Ale zamitli mi to z duvodu neudrzeni si stretu zajmu a bydliste v CR. Podotýkám trvale bydliste mam celou dobu v CR, stejne tak ceskou narodnost.
Právě nevim jak mi to skrz to muzou zamitnout, kdyz narok na to mam.
Tady v Čr?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Majdina82 píše:
@MarMax88 Trvalé bydliště ani česká národnost ti bohužel nestačí. Taky jsem to řešila po návratu z ciziny a nic mi neuznali jako vazbu na ČR. Docela jsem to s nimi řešila. Když jsem chtěla vědět, co by uznali, nedokázali jmenovat jediný důvod. Takže tak…
A jak jsi to vyresila? Prave, me taky nedokazou rict, to teda potrebuji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Halamka nerikam ze je to jedno z kriterium ale ze pokud se kvuli cestovani nedostavi v dane datum na UP tak ji podporu zrusi. Ale psala jsem to protoze jsem jinak pochopila ty 2-4 mesice.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Můžeš každopádně podat odvolání (nevím jestli lhůta je jen 15 dnů nebo víc). Asi bych se odvolala mimo jiné i na to, že podmínkou pro nárok na podporu není, že by ses v těch půlrocích musela hlásit na ÚP.
A jakým způsobem jsi dokládala, žes v těch půlrocích měla stále centrum zájmu v ČR?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ale nejdřív bych asi od ÚP chtěla informaci, podle jakých předpisů a metodik to centrum zájmu posuzují.
Příspěvek upraven 23.07.17 v 10:59
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@MarMax88 Vy potřebujete prokázat, že centrum zájmu - tedy bydliště mimo období práce v EU jste skutečně byla v ČR. např. letenky, jízdenky, doklady o lék. ošetření,…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit