Podpora v nezaměstnanosti? Jak postupovat dál?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
26
23.7.17 08:44

PvN? Jak postupovat dal?

Krasne nedelni ranko preji..

Par let jsem jezdila do zahranici jako sezónní pracovnik tzn. max pul roku prace, zbytek doma.. Nyni jsem se rozhodla vratit uz nastalo a sla se hlasit na UP a rovnez jsem si zazadala o podporu v nezamestnanosti..Po mesici, kdy jsem dolozila papiry jako U1, jizdenky + letenky, vypis z uctu atd. mi bylo receno, ze podpora se zamita z dovodu neudrzeni si bydliste a stretu zajmu v CR. Tvrdí mi, ze jsem se ten zbyly pulrok urcite pohybovala taky v zahranici a ne tady doma. Pry jsem se mela chodit vzdy hlasit na pracak, ale to jsem nechtela, protoze jsem nikdy nevedela, jestli pojedu zpatky za 2 mesice nebo za 4. Proste jsem si domu prijela vzdy odpocinout a ne si hledat praci.

Nevite nekdo, co delat dale? Na podporu narok mam a jakozto sezonni pracovnik jsem mela moznost si zadat bud v miste trvaleho bydliste nebk v miste prace. Zvolila jsem prvni moznost, jelikoz se vracim navzdy, tak proc s navratem otalet..

Dekuji

Příspěvek upraven 23.07.17 v 10:05

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3327
23.7.17 09:24

A tys poslední půlrok byla v databázi ÚP?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
23.7.17 09:33

Nebyla. Naposledy jsem na UP byla pred sesti lety.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
192
23.7.17 09:34

Podminkou pro podporu je dochazet 1 mesicne na UP. To ze si nechtela protoze si nevedela jestli prijedes jednou za 2 nebo 4 mesice je pro ne padny duvod ti to nepriklepnout. Pokud si zpet natrvalo zajdi si tam znovu vypln zadost a pokud ti ji daji musis dochazet jinak ti ji seberou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
23.7.17 09:39

Nevedela jsem, jestli zpatky pojedu za 2 nebo 4 mesice ne jestli pojedu domu do CR.
Rekli, ze na ni nemam narok skrz nechovani si zajmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
23.7.17 09:57

@Eminka1 To asi nebude kriterium pro podporu. Dochazet na up, pokud se tam registruje, ma i kdyz ji podporu nepriklepnou…
Co vim, tak pro ziskani podpory jsou nejaka kriteria a mezi nimi /pokud to stale plati/ je i ziskani 12 mesicu duchodoveho pojisteni v poslednich 2 letech. Tzn., ze za posledni dva roky musi mit min jeden rok odpracovany a placeny socialni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
23.7.17 10:08

Rok odpracovany mam, jinak bych si ani nezadala. Ale zamitli mi to z duvodu neudrzeni si stretu zajmu a bydliste v CR. Podotýkám trvale bydliste mam celou dobu v CR, stejne tak ceskou narodnost.
Právě nevim jak mi to skrz to muzou zamitnout, kdyz narok na to mam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3074
23.7.17 10:13

@MarMax88 Trvalé bydliště ani česká národnost ti bohužel nestačí. Taky jsem to řešila po návratu z ciziny a nic mi neuznali jako vazbu na ČR. Docela jsem to s nimi řešila. Když jsem chtěla vědět, co by uznali, nedokázali jmenovat jediný důvod. Takže tak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3327
23.7.17 10:14
@MarMax88 píše:
Rok odpracovany mam, jinak bych si ani nezadala. Ale zamitli mi to z duvodu neudrzeni si stretu zajmu a bydliste v CR. Podotýkám trvale bydliste mam celou dobu v CR, stejne tak ceskou narodnost.
Právě nevim jak mi to skrz to muzou zamitnout, kdyz narok na to mam.

Tady v Čr?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
23.7.17 10:18

Ne, v CR. Ale ono je jedno v jakem state Evropske unie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
23.7.17 10:19
@Majdina82 píše:
@MarMax88 Trvalé bydliště ani česká národnost ti bohužel nestačí. Taky jsem to řešila po návratu z ciziny a nic mi neuznali jako vazbu na ČR. Docela jsem to s nimi řešila. Když jsem chtěla vědět, co by uznali, nedokázali jmenovat jediný důvod. Takže tak…

A jak jsi to vyresila? Prave, me taky nedokazou rict, to teda potrebuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
192
23.7.17 10:28

@Halamka nerikam ze je to jedno z kriterium ale ze pokud se kvuli cestovani nedostavi v dane datum na UP tak ji podporu zrusi. Ale psala jsem to protoze jsem jinak pochopila ty 2-4 mesice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
23.7.17 10:42

Můžeš každopádně podat odvolání (nevím jestli lhůta je jen 15 dnů nebo víc). Asi bych se odvolala mimo jiné i na to, že podmínkou pro nárok na podporu není, že by ses v těch půlrocích musela hlásit na ÚP.

A jakým způsobem jsi dokládala, žes v těch půlrocích měla stále centrum zájmu v ČR?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
23.7.17 10:48

Ale nejdřív bych asi od ÚP chtěla informaci, podle jakých předpisů a metodik to centrum zájmu posuzují.

Příspěvek upraven 23.07.17 v 10:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
23.7.17 10:56

@MarMax88 Vy potřebujete prokázat, že centrum zájmu - tedy bydliště mimo období práce v EU jste skutečně byla v ČR. např. letenky, jízdenky, doklady o lék. ošetření,…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat