Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý večer, ráda bych se dotázala někoho, kdo by mi dokázal poradit. Před více než týdnem jsem chytla rýmu od nachlazeného přítele, ten se brzy uzdravil a mě zkolila později podivná chřipajzna. Ráno jsem se probudila s příšernou bolestí v krku a celý den následovala strašná bolest zad a těla, dvaceti-minutový úklid bylo pro mě vysilující. Následující den jako bych žádnou chřipkou neprošla - bylo mi úplně dobře a teplotu jsem už neměla(možná pomohl opěvovaný modafen, který jsem se rozhodla zkusit). Za další 3 dny, se mi objevil obrovský suchý dráždivý kašel. Po těle mi bylo ale dobře, jen ten kašel. V noci jsem neustále kašlala. Dnes jsem se ráno probudila s mnohem horším kašlem a nemohla jsem mluvit. Přes den jsem se rozmluvila, ale pořád jsem neměla sílu zvýšit hlas, tudíž jsem si zaběhla do lékárny, tam mi doporučili Mugotussol. Po první dávce se mi celkem kašel zklidnil, ale poté zase brzy zhoršil. Začala jsem vykašlávat(opravdu těžce) hleny. Teď nevím, zda můžu zbytek víkendu brát Mugotussol, který se nesmí užívat při hlenovitém kašli(přitom bych řekla, že je kašel stále suchý a dráždivý nikoliv vlhký)nebo jestli mi to způsobil ten lék, abych mohla vykašlávat? Budu vděčná za každou radu, ten kašel je opravdu strašný a mluvit už vůbec nemůžu, jelikož mi hlas odešel. ![]()
Lecila bych klasicky vlhky kasel-takze treba Acc, Bromhexin, Mucosolvan atd.Neco na suchy jedine na noc, aby ses vyspala.
Přes den hodně pít a podporovat vykašlávání, na noc tlumit. Klid v posteli a nejpozději v pondělí ráno k lékaři.
@slajnerka čaj, do toho vyluhovat zázvor a pak do toho trochu citronu a medu, krásně to pomáhá.
@slajnerka pokud máš i hlas v háji, tak tipuji laryngitidu. Chce to nemluvit (s dětmi zhola nemožné…), priessnitz na krk a mně třeba hodně pomáhá vincentka. Kloktám jí a piji jí. A pokud máš možnost, tak zkus i inhalovat. Na noc něco tlumivého. Přes den můžeš zkusit něco na odkašlání. A odpočívat. A vzhledem k tomu, že už se to táhne, tak bych nejpozději v pondělí šla k doktoru.
Děkuji všem za rady. Myslela jsem, že laryngitida je jen dětská virová nemoc?
@lecijasek
@slajnerka je to zánět hrtanu, není to jen dětská nemoc. http://nemoci.vitalion.cz/laryngitida/ U dětí má ale často docela dramatický průběh… Dcerka s ní skončila na jipu, když jí bylo 10 měsíců…