Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Receptíky jsem si vytiskla, budeme vařit a smažit a péct.
Díky moc.
Jo ještě jsem si vzpomněla na řízky z patizonu.
Patizon nakrájíš na cca1cm plátky, oškrábneš tu šlupku, obalíš v trojobalu a usmažíš, já ještě vyndavám pecičky. S brkaší naprostá mňamka
tak u nás když nejsou a zatím jíme jen dva -malej je na um tak vařím-žemlovku ( jabka máme většinou od rodičů)všechno co jde s brambor ( ty máme taky od rodičů)lívance,těstoviny s tvarohem či mákem,fazolovej guláš,polívky, omáčky,když je zelenina jako cuketa ,mrkev atd. ( taky od rodičů,ještě že tu zahrádku mají a já jí v pubertě tak nesnášela
) tak hodně zeleniny ,rizoto i bez masa,hodně sojový maso…
to je perfektní téma. Já taková ta levnější jídla miluju. Asi je to tím,že jsme to jedli jako malí:)
Brambory na miliony způsobů a když už nevíš,tak jenom s mlékem, těstoviny narychlo na pánvičce v podstatě s čímkoli,dobré jsou třeba s cibulkou a kysaným zelím. Rýže je taky výborná,např jen s cibulkou a osmahnutým tofu. ke všemu můžeš hodit nějaký salátek,rajčátkový mrkvový,okurkový atp.,aby to bylo pestré. Omáčky jak psaly holky, koprovka s vajíčkem, špenát s bramborama a vajíčkem( jsem měla včera
), mrkev dušená se smetanou a bramborama(+třeba párek) budu mít dneska a miluju to. Knedlík s vajíčkama, Luštěniny na milion způsobů. Já třeba čočku dělám na sladkokyslelo:
Nechám čočku namočenou,pak uvařím do měkka,zahustím jíškou, okyselím octem,dám tam lžíci povidel,přisladím cukrem,osolím,tochu opepřím a ještě zaleju smetanou sladkou. Je to moc dobré,poprvé jsem to jedla na návštěvě s vánočkou. Doma si dávám pouze s chlebem,mňám.
Kuře je taky výhodné,dá se zpracovat do několika jídel,jak už psaly holky ![]()
POlévek je také celá řada,rajská,mrkvová, bramborová,květáková, kysleka, mléčná s bramborama a kys.zelím, hrášková......
Jdu vařit tu mrkvičku
![]()
Všem moc děkuji,
sbíhají se mi sliny. Šťouchané brambory s cibulkou a se zelím jsem udělala, zaprášilo se po nich- i Ondra jedl, bez zelí.
Tak jsem dočetla tuhle diskuzi, taky se snažíme jíst občas levněji - polívku vařím vždycky na 3dny a na druhé většinou bezmasé jídla- naštěstí nejsme masoví a manžel s dcerkou ulítávají na sladkých obědech- takže u nás jede třeba i krupice nebo ovesné vločky. Nebo taky knedlík s vajíčkem. Teď navíc budu dostávat jenom RD + manželův plat, tak jsem tady aspoň nabrala inspiraci na další né moc drahé obědy
, Jo a zakládám ne podzim zahrádku, ať si můžu napřesrok vypěstovat zeleninku doma, letos jsem to kvůli mimi nestihla ![]()
ankasz píše:
Jo a zakládám ne podzim zahrádku, ať si můžu napřesrok vypěstovat zeleninku doma, letos jsem to kvůli mimi nestihla
Děkuji Ti za tip
, zahrádku u bytu sice mám, ale s mečíkama. Ty jsou sice dobré, když máme rodinné oslavy, ale zelenina je v téhle době lepší. Kousek máme také jahody, tak budeme mít co k jídlu. ![]()
superlevná záležitost - kuřecí kostry. Koupím dvě kostry za pár kaček (doslova), uvařím výborný vývar, přidám zeleninu, nudle a když chci polévku luxusní a jako hlavní jídlo, tak tam oberu i maso z koster. Nebo obrané maso použiju do rizota.
Podobně výhodné jsou i vepřové kosti od kotlet - u našeho řezníka je na nich tolik masa, že je z toho na polívku i na další jídlo (do rizota nebo do omáčky na špagety)
karkulina píše:
superlevná záležitost - kuřecí kostry. Koupím dvě kostry za pár kaček (doslova), uvařím výborný vývar, přidám zeleninu, nudle a když chci polévku luxusní a jako hlavní jídlo, tak tam oberu i maso z koster. Nebo obrané maso použiju do rizota.
Podobně výhodné jsou i vepřové kosti od kotlet - u našeho řezníka je na nich tolik masa, že je z toho na polívku i na další jídlo (do rizota nebo do omáčky na špagety)
Kuřecí kostry nekupuji, beru většinou v Globusu chlazený kuře, jmenuje se stonožka- má přidaný křídla, asi 20 ks.
To nám vydrží, když to dám zmrazit. Potom udělám kostry na polívku, prsa a nohy na čínu, křídla s bramborama do pekáče a najíme se jako páni.
Jen pro inspiraci házím naše jídelníčky (už staré, zbytek mám jen v psané podobě) ![]()
Je ale fakt že bedýnkujem a tak zeleninu a ovoce finančně neřeším, ale musím spotřebovat. Maso poslední dobou dost flákám
Mladší ho stejně moc nejí a starší bývá ve školce. Máme domácí pekárnu takže hodně používám na pečivo ji.
Svačiny se týkají pouze dětí tedy.
dnes
Oběd - točený+brambory+zelí
svačina - banán
večeře - chleba+máslo+pórek (děti chleba+máslo+strouhaný sýr)
zítra
snídaně - kuličky s mlékem
svačina - mrkvičkový salát
oběd - zapečené brambory + točený+sýr
svačina - hrozno
večeře - kynutá buchta se švestkami
pozítří
snídaně - tvaroh s grankem
svačina - buchta
oběd - špíz+brambory+ salát z červené řepy
svačina - banánový šejk
večeře - puding s mandarinkami
oběd - čína s rýží
svačina - pomeranč, jablko
večeře - domácí česnekové housky s máslem
středa
snídaně - ovesná kaše s jablíčkem
svačina - piškoty s přesnídávkou
oběd - uzená polévka, br. knedlík plněný masem, zelí
svačina - tvaroh umíchaný s grankem
večeře - vaječina s opečeným bramborem
čtvrtek
snídaně - kuličky s mlékem
svačina - banán
oběd - zelí, brambor, uzené
svačina - mrkvička s jablíčkem
večeře - chleba s máslem a vajíčkem
Tak jen tak nooo. ![]()
No Ivi,
to je skvělý.
Ale já musím dělat aspoň někdy maso pro chlapa.
Ten by mi s tímhle nevystačil.
Chleba s máslem a něco k tomu mu nestačí, ani kuličky s mlíkem.
On si to dá, ale ještě potom něco hledá.
jitka Tož na to se u nás v rodině říkalo na maso si musíš zarobit (vydělat) ukroj si chleba.
Ják nestačí tak ať si dá ty krajíce čtyři, pět a né že ještě vyžere ledničku to toho moc neušetří.
Mě vždycky dostává tchýně jak si stěžuje že maj málo peněz - má rozpočet na měsíc pro dva lidi jako my pro čtyři + pes. No joo nooo ale tchán si baští snídaně, svačiny, večeře párečky, salámky, tlačenky ona když buchtu tak třívrstvou s tvarohem doprostřed a polevou navrch - to se potom točí prachy. Tohle já si dovolit skutečně nemůžu. ![]()
A jinak já tam maso mám, špíz, uzený, v číně taky nějakou tu nudličku čehosi najdeš. Hold biftečky se u nás nedělají, ale neřekla bych že si má chlop na co stěžovat - je fakt že jsem ho několik let odnaučovala chystat si večeři stylem - krajíc chleba, máslo, hořčici, sýr, salám a kolečko rajčete - protože nedokázal pochopit proč po něm chci aby si na ten chleba dal JEN jednu věc a né čtyři, ale zvykl si (i když toust si stále klidně udělá i z posledního sýra a kvalitní šunky kupované pro děti, žééééé)
.
Je fakt že snídaně jsou psané pro děti a mě - chlap snídá v práci a to si kupuje většinou jogurt či nějaké pečivo. On si to nenachystá a já v pět jen kvůli němu vstávat odmítám. ![]()
Ahojky,
Těstoviny se špenátem a sójovým masem
Na oleji spěníte cibulku dosklovata, přidáte rozmražený špenát, klepnete tam vajíčko, rozmícháte a podusíte, dokud není vajíčko uvařené. Jestli máte rádi česnek, přidejte před koncem dušení do špenátu prolisovaný stroužek česneku, kelímek zakysané smetany, zamíchejte a odstavte.
Sójové kostky uvařte podle návodu v 1l vody, těstoviny též. Nazávěr vše promíchejte a na talíři posypte eidamem ![]()
nebo
Brambory s máslem a tvarohem
(dobrý je jak strouhaný, tak měkký)
nebo
Zapečené těstoviny
Špagety uvaříme do polotvrda, scedíme. Na spěněné cibulce osmažíme na kolečka nakrájené párky, odstavíme a promícháme s rajským protlakem. Na dno vymazané zapékací mísy dáme polovinu špaget, doprostřed směs s párky a protlakem a navrch druhou polovinu špaget. Zalijeme rozšlehanými vejci a dáme zapéct do trouby. Na talíři posypeme eidamem ![]()
Ještě jsem si vzpomněla, že v Lídlu prodávají skvělou (tzn. že neobsahuje pouze mrkev, že
) mraženou zeleninu na čínu- jmenuje se** „Gemu“sepffane Asiatische art- orient style"**. Je to 750g za 39Kč a je opravdu lepší než trapný Wok. Mají různé druhy- další je třeba obyč. zelenina- mrkev,krášek,kukuřice,květák a tak. Třeba se to bude hodit ![]()