Jak levně vařit?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12
28.1.11 09:33

Dělám dost často těstoviny s omáčkami, a bez masa. Klukům a manželovi to nevadí. Nejoblíbenější je rajčatová, je rychle hotová, v Albertu koupím 2 konzervy krájených rajčat, jedna as za 15 Kč, jsou dobré, mám je vyzkoušené. Na kapku oleje hodím plátky česneku, trochu osmahnu, přidám konzervy, trochu rajčata pomačkám, osolím, opepřím, oregano, nechám chvilku povařit a se sýrem i bez sýra, za 10 min. hotovo a je to levné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
28.1.11 14:23

Tak já vařím podle toho, co je zrovna v „akci“ nebo na slevě. Teď např. byly v Lidlu dny XXL, koupila jsem 1 kg vepř. mletýho masa za 54 Kč a zítra z toho udělám čevabčiči, sobotní oběd pro 5 lidí… K tomu brambory, hořtice a syrová cibule. Narazila jsem na víkendovou akci zlevněných párků, takže mě napadlo uvařit hrnec frankfurtský polívky, takže polívka na oba víkendový dny je vyřešená. V lednici mám ještě z akce z Lidlu dva květáky za 29/kus, ten větší obalím a osmažím a druhý menší zapeču s bramborama a uzeninou nebo z něj udělám květákový nákyp, toho je taky hodně. Prostě vařím jak se dá. Jsem děsně mlsná a nejvíc si pochutnám právě na těch levných jídlech, řekla bych, že levný může být zároveň i dobrý a zdravý a kde jinde ušetřit než na jídle…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tribal
20.2.11 09:56

sojový granulát je docela dobrá náhražka masa,jak do polévek,tak třeba do lasagnů.. :huban:

• Citovat
  • Upravit
9649
7.3.11 22:17

Nevim jestli se nebudu opakovat, ale…

Ja delam napr. dusenou mrkev, taky levny.
Pokud delam omacky, sidim je mlikem - pokud to pritel nevidi, nikdy to nepozna i kdyz vyrvava, ze omacka musi byt ze smetany :-) Skoro vzdy vajicko misto masa…
Taky smazena mrkev je luxusni - necham ji projit varem, rozpulim, obalim jako rizek a osmazim :palec: uz jako dite jsem to u babicky milovala!!!
Fazole, cocka, zapekane brambory - maso osidim klobasou :-) Nebo jen se zeleninou!!! Taky dobry :-)
Jinak mame radi i spagety s kecupem a nastrouhanym syrem!!!
Taky delam jen domaci knedlik - a je lepsi nez kupovany :-)
Misto gulasovky mame tzv. salamovou polevku :-)
No a misto rohliku chleba :-D
V pripade leta kynute a bramborove knedliky - jahody nasbirame u babicky na zahradce, svestky u souseda na chalupe a boruvky pekne v lese - namrazim a v prubehu roku vytahuju ven :-) do tech knedliku to vubec nevadi…
Taky bramboraky treba :-) a u pritelovy ctyrlete dcerky vede k veceri jednoduse krupice s kakaem a maslem :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14598
7.3.11 22:34

Jejda, právě jsem plánovala takvou diskuzi založit - taky bych uvítala levnější recepty.

Nedávno jsme doma vzpomněli brambory a opečeným gothajem a jak jsme mlaskali.
Chtělo by to i nějaké recelty - pro insiraci

Čočka, hrách, špenát, těstoviny 100 x jinak…

Pěkně prosím o bramborové recepty…

Teď se doma stravujeme s manželem a Kačkou, Kity jí ve škole a jeslti brzo nenajde práci, trefí mě z něho. je masový a já ráda i hodně zeleniny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36544
7.3.11 22:38

brambory na kolecka v troube, plus koreni „Hranolky“ a k tomu klidne parek taky v troube :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
891
7.3.11 22:55

Uděláš bramborové těsto (nebo z pytlíku) rozválíš na obdélník na něj dáš ochucenou sekanou, zamotáš do rolády, nakrájíš na plátky a ty obalíš v trojobalu a usmažíš, jako příloha je špenát.

Z brambor se dají udělat i halušky a ty pak s opečenou cibulkou, brynzou a uzeným anebo s cibulkou a vajíčkem a okurkem.

Jinak klasika alá francouzské brambory (co dům dal)

Čočkové karbenátky jsou taky moc dobré.
Můj má moc rád mrkvové placky. Dělají se stejně jako bramboráky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14598
7.3.11 23:07
Iduska píše:
Uděláš bramborové těsto (nebo z pytlíku) rozválíš na obdélník na něj dáš ochucenou sekanou, zamotáš do rolády, nakrájíš na plátky a ty obalíš v trojobalu a usmažíš, jako příloha je špenát.

Z brambor se dají udělat i halušky a ty pak s opečenou cibulkou, brynzou a uzeným anebo s cibulkou a vajíčkem a okurkem.

Jinak klasika alá francouzské brambory (co dům dal)

Čočkové karbenátky jsou taky moc dobré.
Můj má moc rád mrkvové placky. Dělají se stejně jako bramboráky.

MOhla bys mi prosím dát recept na čočkové karbenátky? Bylo by to něco nového než čočka nebo polívka.

JInak super tipy, jen kdyby to ten můj jedl. nemá rád bramborové a listové těsto… se*e mě tím :cert:

už ať nejí doma :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
891
7.3.11 23:20

Čočku uvaříme a nasypeme do mísy. Anglickou slaninu rozehřejeme a na drobno nakrájenou cibulku na ní osmahneme do zlata. Nakonec přidáme vejce, najemno nakrájený česnek, pepř, sůl a majoránku vše důkladně promícháme a zahustíme strouhankou.Obalujeme v trojobalu a smažíme v oleji z obou stran.
Anglickou můžeš nahradit i kouskem uzeného masa nebo úplně vypustit.
Je to jako bys dělala sekanou, jen místo masa máš čočku. Podává se s bramborovou kaší, či chlebem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14598
7.3.11 23:28

:palec: :hug: to vypadá zajímavě.

Chtěla jsem na zítra namočit čočku ale jsme totálně vyž… vypapaní.

aspoň že tu mám brambory a cibuli.Hmm sákryš, brambor tak na 1 jídlo :-?

Asi vybrakuju Kačce šuplík v mražáku :D :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
7.3.11 23:29

Tak tady taky jedna čočková mňamka:

Zapečená čočka s libečkem

Do uvařené čočky s libečkem vmícháme cibulku s česnekem zpěněnou na oleji, 4 vejce, ovesné vločky, nastrouhaný sýr, kmín, sůl a pepř. Promícháme. Kdo má rád, může přidat na kostičky pokrájený salám.
Rozprostřeme do pekáčku a zapékáme na 200 °C asi půl hodiny.
10 minut před koncem zapékání poklademe vejci (volské oko), ale nemusí být, osolíme a dopečeme.

Je to výborné se zeleninovým salátem :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
7.3.11 23:44

Brambory zapečené s rajčaty, smetanou, parmezánem a bylinkami (vynikající, rozhodně vyzkoušejte!)

(parmezán být nemusí a místo smetany může být mléko)

Potřebujete: brambory, 4 velká rajčata, 3 snítky rozmarýny a 3 snítky bazalky, 250ml smetany na vaření, sůl, parmezán nebo grana padano, stačí hrstka nastrouhaného, ol. olej.

Brambory velmi dobře omyjeme a neloupeme! Nakrájíme je na měsíčky a nasypeme do dostatečně velkého pekáče, ve kterém budeme vše péci. Pokapeme ol. olejem a pečeme v troubě na 250 stuňů na horký vzduch cca 20 minut, dokud nebudou pěkně zlaté a promícháváme!
Do upečených brambor přidáme nakrájená oloupaná rajčata, natrhané bylinky (z rozmarýny otrháme jen lístečky, stonek nedáváme ani u bazalky). Osolíme, zalijeme smetanou na vaření (pokud není smetana, můžete použít i mléko, ale se smetanou je to mnohem lepší) a přidáte nastrouhaný parmezán nebo Grana Padano (pokud nemáme ani jeden z nich, nedávejte raději nic, budete to výtečné i tak).
Vše lehce promícháme a dáme ještě zapéct do trouby na cca 20 minut na 250 stupňů a už nepromícháváme!

Výsledek je prostě báječný! Chutnalo to jak dětem, tak i manželovi :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
7.3.11 23:54

Zeleninový pekáček

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Brambory, mrkev, žampiony, cibule (pórek), další zelenina dle zásob v lednici či na zahrádce (květák, kedlubna, cuketa..)

POSTUP PŘÍPRAVY

Brambory a zeleninu oloupeme, nakrájíme, pokud použijeme pórek, přidáme ho až zhruba v polovině pečení, jinak se upeče moc a je černý. Vše smícháme s troškou oleje (může být i olivový), 2 lžičkami oregána nebo provensálského koření a 2 lžičkami vegety. Pečeme v pekáčku vyloženém pečicím papírem zhruba hodinu, občas promícháme. Ke konci pečení ochutnáme a případně dokořeníme.

Je to vážně zdravá mňamka za pár kaček. Lze udělat i jako netradiční přílohu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
dada1511
8.3.11 09:10

Přidávám : :-)

Langoše bez kynutí:

1 jogurt bílý
2 hrnky polohrubé mouky,sůl,trocha sody

Vypracujeme nelepivé těsto s kterého uděláme šišku,odkrajujeme potřebné množství podle velikosti langošů,vyválíme,popř. vytaháme tenké kolečka a smažíme langoše.Místo jogurtu lze použít kysanou smetanu,záleží,co je v lednici.

Já dělám ze dvojté dávky,ale těsto zbyde i na večeři na druhý den.K tomu prolisovat česnek se solí,kečup,sýr třicítka,tatarka,nebo jen pocukrovat.Jsou výborné,křupavé,a chlapovi nebude ani chybět kus masa,uděláš mu dva,a zaručeně už nebude mít potřebu se dojídat :lol: .

• Citovat
  • Upravit
dada1511
8.3.11 09:13

Mrkvouš:

4 vejce
400g cukru - pokud dávám med aby to bylo zdravější,tak polovinu
300 g mrkve,asi 4 vědčí
200g mouky
2.5dc oleje
skořice

vše smíchat,bílky můžeme vyšlehat,ale mnemusíme.Dáme do předehřáté trouby na 170st. pečeme asi 40min.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný