Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Také děláme brambory na „x“ způsobů (i na loupačku se zakysanou smetanou - partner si do toho dává ještě trochu česneku na chuť ![]()
Jinak třeba chleba ve vajíčku (obalí se chleba ve vajíčku, osmahne na pánvi a nahoru dávám buď plátek sýra nebo jen potřu hořčicí)…
pak klasika: topinky…buď samotné nebo osmažím vajíčka s cibulkou (někdy přidám i šunku) a dám je na topinku…
Pak „toustovou pizzu“…rozprotřu toustový chléb na plech, potřu kečupem, na to dám šunku (nemusí být), sýr (niva, eidam), posypu sušenou bazalkou…nebo prostě co kdo má rád (rajčata, žampiony)…není potřeba dělat těsto ![]()
IvaV píše:
Tož na to se u nás v rodině říkalo na maso si musíš zarobit (vydělat) ukroj si chleba.
Ahoj.Špagety,vrtulky či podobné těstoviny uvařit.Přisypat míchaná vajíčka osmahnutá na pánvi.Trochu tymiánu a zalít kečupem… Těstoviny lze kombinovat prakticky jakkoli,lze přidat co je doma (salám,houby,sýr… co zbylo) a kečupem buď zalít nebo všechny ingredience s ním povařit do omáčky (je-li kyselá lze ji lehce osladit)… Pokud vám zbyly suché rohlíky nadrobené je lze přidat do vajíčka,těstíčko pak osolit a osmahnout placky… Chleba lze nakrájet a zalít vajíčkem a udělat smaženky na pánvi,nebo lze smíchat strouhaný sýr s vajíčky,osolit a směs vidličkou rozetřít na housky nebo chleba a osmahnout.Výborné s cibulkou.
Pečené kuře s cibulí
Osmahnout na pánvi zprudka kuřecí čtvrtky (nebo nohy, klidně i celé…), přidat hodně cibule nakrájené na kolečka (pro dva lidi minimálně 2-3 cibule), zalít vodou a dusit. Nebo přendat do pekáče a dát do trouby. Je to výborné - cibule pustí nasládlou šťávu
A dávám k tomu rýži a poleju ji tím „výpekem“, který vznikne při vaření. Když je potřeba, tak i zředím a udělám té šťávy víc
Je to skoro zadarmo a výborný ![]()
Balalajka píše:
Pečené kuře s cibulí
Osmahnout na pánvi zprudka kuřecí čtvrtky (nebo nohy, klidně i celé…), přidat hodně cibule nakrájené na kolečka (pro dva lidi minimálně 2-3 cibule), zalít vodou a dusit. Nebo přendat do pekáče a dát do trouby. Je to výborné - cibule pustí nasládlou šťávuA dávám k tomu rýži a poleju ji tím „výpekem“, který vznikne při vaření. Když je potřeba, tak i zředím a udělám té šťávy víc
Je to skoro zadarmo a výborný
tak tohle zní fakt dobře, přidáváš ještě něco krom soli? Tohle bych mohla udělat zítra.
Tak to je i na počtení skvělý.
Co nejdříve udělám, už teď se oblizuji. ![]()
Markit.Hl píše:Balalajka píše:tak tohle zní fakt dobře, přidáváš ještě něco krom soli? Tohle bych mohla udělat zítra.
Pečené kuře s cibulí
Osmahnout na pánvi zprudka kuřecí čtvrtky (nebo nohy, klidně i celé…), přidat hodně cibule nakrájené na kolečka (pro dva lidi minimálně 2-3 cibule), zalít vodou a dusit. Nebo přendat do pekáče a dát do trouby. Je to výborné - cibule pustí nasládlou šťávuA dávám k tomu rýži a poleju ji tím „výpekem“, který vznikne při vaření. Když je potřeba, tak i zředím a udělám té šťávy víc
Já k té cibuli přidávám na kuře ještě oregáno a drcený kmín. Je to fakt skvělé. Toto kuře máme raději s bramborovou kaší - když se tím výpekem polije..
Já dneska dělala kuře podobně.
Do pekáče hodně cibule, na to naporcované kuře s bylinkovým grilovacím kořením, a dala zaklopené péct. Po hodině jsem pod to dala plechovku rajčat, co jsem doma vylovila ze skříně. A před doděláním jsem tam dala paprikovou pastu (pasta, co chutná jako čerstvá paprika ne jako koření - jen nevím, kde ji znova sehnat.) a bylo to luxusnííííííí
Markit.Hl píše:Balalajka píše:tak tohle zní fakt dobře, přidáváš ještě něco krom soli? Tohle bych mohla udělat zítra.
Pečené kuře s cibulí
Ahoj, dávám jen sůl. A nedávám vývary, protože podle mě to zničí chuť toho kuřecího a tý cibule. Kuře pustí dost šťávy (v podstatě jako vývar). Ale jak psaly holky, jde to udělat s čímkoli. KLidně něco přidat a už to bude úplně jiný recept
Já tohle začala vařit, když jsem doma zrovna měla jen cibuli a kuřecí nohy a ono to dopadlo skvěle a od tý doby to vařím ![]()
Podle mně vývary chuť posilují. Používám je všude, jako základ snad každého jídla
Navíc dostanu kvalitní „vodu“ i do jídla, kde původně maso není(čočková, fazolová, hrachová polévka, omáčky, které jíme s vajíčkem)..
Když dám vývar, nejsou potřeba další dochucovadla, nepoužívám bujony ani vegety, ani ve variantách bez glutamátu a jídlo má šmrnc..
Dokonce jsem četla v nějakém časopise, že ke kuřeti je vhodné přidat trochu hovězího vývaru ![]()
Tím nikomu nevyvracím jeho teorii nebo způsob vaření, píšu to jen, že to mám odzkoušené..
A ve vývaru naředěném s vodou vařím i rýži nebo těstoviny. Chuť je lepší než když se to vaří jen ve vodě
K rýži přidávám ještě cibuli..
Já dávám vývar, i když v tomto jídle se udělá sám, prostě jsme jen podlila vodou, když jsem dala do trouby.
Otázkou je, jelsit Balalajka nemyslela vývary - kostky. A pokud ne, taky hooodně záleží na tom, jak vývar při vaření dochutí. Pokud děláš vývar na polívku a dochucuješ ho kořením jak do polívky - pepř, nové koř, bobkáč… a co kdo dává, tak pod maso se opravdu nehodí. A je jedno, jelsti jde o kuřecí nebo vepřové. Jediné, kde s tím nemám problém je hovězí vývar
Jenže kuřecí vývar je „slabý“, slepičí nebo hovězí vařený dlouhé hodiny jen pobubláváním má výraznější chuť a když to ke kuřeti přidám, jeho chuť to podtrhne..
Ale je jasné, že každý si musí vyzkoušet sám, co mu vyhovuje a chutná..