Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj, nedohledávám, jestli to tu je, měla bych urgentní dotaz.
Pojala jsem ambiciózní rozhodnutí udělat synovi na 3. narozeniny potahovaný dort s figurkou. Mám koupené formičky na marcipán, potravinářské barvy, nastudovala jsem kdejaké pekařské stránky a fotogalerie české, slovenské a americké… ale stejně, teď jsem ten marcipán udělala ( http://www.zorka.estranky.cz/…tahove-hmoty ) a děsně mě bolí pazoury. Je jaksi tuhý. Vlastně si říkám, že by měl být, ale zase aby nebyl moc. Tak mám dva dotazy:
Já když dělala, tak podle tohoto. http://www.mimibazar.cz/recept.php?… Posledně jsem nesthla udělat celé a kus jsem dodělávala druhý den a proklínala jsem se, protože to bylo tuhé, ale je fakt, že jsem to nezkoušela nahřát v mikrovlnce. Když ho válím tak na hladké plastové podložce přes potravinovou folii.
Magrátka
Aha, díky, takže jako plastelína? Tak to budu muset ještě propracovat mokrýma rukama. Uf.
taky to chci zkusit, ale nevím jak to pak na ten dort natáhnout, to se normálně vyválí velká placka a nějak se to na to napasuje? a ořeže?
Nemůžu v tomhle radit, ale tak nějak. Musí se to podmazat máslovým krémem, vyválet, přenést na dort, uhladit, ořezat zbytky.
No tak nevím. Jako plastelína to nebude v žádném případě, v mém receptu je cukru 2,5× víc než v tom, co odkazovala Magrátka, žádný olej, a o pekárně si můžu nechat zdát (další důvod, proč ji chtít).
Ale děcka už mi chodí oddlubkávat statečně
.
Tak já tedy nedám dopustit na tuto hmotu.
http://www.mimibazar.cz/recept.php?…
Dělala jsem několikrát a vždy s úspěchem. I chuťově mi přijde lepší.
Halka
Lentilku,
dělala jsem s úspěchem mléčný marcipán odkoukaných na zuzajdiných stránkách. Je pravda, že jsem jím dort nepotahovala, ale dělala jsem ploché figurky . Pracovalo se ním dobře, dokonce i na druhý den. Jako tuk jsem použila kousek másla.
sakra, maršmelou kokina nemám. Zato asi 3 kila medvídků..hm, s tema to asi nepůjde..Ale to jsem mimo.
Přeji zkladatelce úspěch. a vyfoť výsledek:)
Anonymni píše:
a vyfoť výsledek:)
Ehm, asi radši ztratím foťák
.
vrony - dík, na modelování to jde, vždycky kousek ještě zmokřím a obarvím, mám ty kvítka jako živé (uuuuž se těším na figurku
).
To potažení bude fest horší.
Bonbóny jsem nechtěla, protože je nerada (složení radši nečtu), už tak jsem měla morální problém vrazit tam tu esenci sladká mandle
. Ale děkuju za odkaz, v receptech na MMB se neorientuju vůbec, určitě to tu někdo použije.
Lentil určitě namočit ruce v teplé vodě. Já jsem barvu přidávala rovnou, když jsem to dělala, pak to bylo jednolitě barevné, když jsem přidala barvu poté, tak jsem to vždy měla jen žíhané. Pravda, člověk tu barvu neodhadne, měla jsem dort třípatrový - sytě zelený, sytě oranžový a sytě malinový. A to jsem původně plánovala jen světloulinké ostíny ![]()
Já mám recept z nějakého časopisu - sušené mléko, cukr moučka, lesní med a voda a všem to moc chutnalo. Ovšem když jsem potahovala třípatrák, tak ještě dobrý, ale u dalšího dortu mi to vůbec nešlo, docela obstojně jsem se s tím vyvztekala, o milimetrové tlouštce po rozválení jsem si mohla nechat jen zdát, tak už to nedělám. Tak držím palce, ať jseš úspěšnější ![]()
Když jsem to dala do ledničky, tak si odhalila správně - vznikl z toho kámen a je to o mozoly ho rozpracovat. Možná tu mikrovlnku bych zkusila, na kousku si to otestovat, co to provede.
Len-til-kah píše:
Bonbóny jsem nechtěla, protože je nerada (složení radši nečtu), už tak jsem měla morální problém vrazit tam tu esenci sladká mandle.
Tak do toho mého ani tu esenci nepotřebuješ, fakt jen tmavý-lesní med a chutná to skvěle marcipánově. Jestli tě „tvé“ těsto neodradí, tak se ti můžu podívat na recept, ale bylo to myslím půl na půl suš.mléko, moučkový cukr, lžíce medu a pak voda dle potřeby.
kadlino - díky, příště tedy rozhodně udělám něco tvárnějšího. Moc nechápu, jak z toho ta paní ty dorty, co má na obrázcích, dělá
.
Ještě jsem cosi chtěla, ale dítě kvičí, že chce vstávat
.
holky a zkoušely jste některá místo sušeného mléka sušenou smetanu?
je podstatně levnější..kdyby to šlo…
Já chtěla dělat berušku pro Dorku k 1.narozeninám, ale rodina nalomila moji sebedůvěru a nakonec protlačila berušku od profíka (byla teda krásná a dobrá, to musím jako uznat).Ale zkusila jsem aspoň tu hmotu podle receptu co dávala Halka (z mimibazaru), byla dobrá, nadělala jsem z ní figurky na dort pro Vašíka a příště zkusím potáhnout, odradit se nenechám.
Tak jsem zvědavá, jak to nakonec dopadne, těším se na foto. ![]()
Na www.dortomania.cz je spousta receptů, tipů i videí, jak potahovat. Zatím jsem ve fázi studia a okukování, ale k nejbližším narozkám se snad odhodlám.
Lentil: držím palce!