Jak na psychiku při IVF

1359
20.2.15 08:09

Jak na psychiku při IVF

Ahoj holky, zakládám toto téma, i když tady jistě podobné někdy bylo. Je pro všechny, které stejně tak jako někdy cítí totálně pod psa a bojují s vlastní psychikou. To, že půjdeme na IVF jsme se dozvěděli loni v září. Totálně nás to s manželem semlelo. První co mě napadlo bylo, tak a je to v pr… Snažila jsem se manžela podporovat, aby na mě nepoznal, jak moc jsem z toho špatná. Podstoupili jsme spoustu vyšetřeni a jestli se nic nepokazi, tak mě v březnu čeká IVF. Na jednu stranu se na to těším, ale na druhou stranu, čím víc se to blíží, tím víc jsrm nervózni a není se mnou řeč. Všechny kamarádky kolem mě mají mimina, nebo jsou těhotné. V rodině od soutozence očekávaný potomek, na kterého se všichni těší ajá už teď tomu drobečkovi závidím, že bude obletovaný a na mě každý kašle. S rodiny podpora žádná a od pár kamarádek sice slova podpory jsou, ale neví jaké to je… Na manžela jsem čím dál hnusnější, i když vím, že za to nemůže, že je problem u něj. Místo abych ho podržela, tak mě nebaví mě nic, ani s ním spát. Asi jsrm špatná manželka. Mám chuť odjet někde daleko, kde mi nebude nic připomínat, že ještě nejsem maminka, kterou se tak toužím stát. Nevim jak si dodat do všeho sílu achovat se zase tak jako dřív. máte někdo nějaké tipy? Děkuji a omlouvám se za dlouhý příspěvek, jsem ráda, že tato stránka existuje a já se tu můžu vykecat.

Příspěvek upraven 20.02.15 v 08:13

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2874
20.2.15 08:11

Víš, máš to jenom v hlavě. Sama si přivoláváš situaci, že neotěhoníš.
Vůbec nato nemysli a dej všemu volný průběh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JLP
4646
20.2.15 08:17

@Zuzule2014 Tak v prvním případě bych úúúplně otočila pohled na to, co se teď bude dít - že máte problém, který lze vyřešit díky IVF bych rozhodně nebrala jako „tak, a je to v pr…“ - ale „a teď se to stane, teď budeme mít miminko, i když ne přirozenou cestou“ - na jednu stranu to pro někoho může být prohra, že musí jít na IVF, ale pro mnohé je to jediná cesta a světýlko naděje, tak to tak zkus brát :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3144
20.2.15 08:18

@Zuzule2014 Ja tedy na IVF naštěstí nemusela, ale jen diky změně doktora, jiný me tam chtel poslat, ale opravdu jak píše @Blekota mas to z valné většiny v hlavě :roll: Což je vždy špatne! Zkus to nechat byt, naopak se radovat z te šance, ze alespon mas možnost toho IVF, jsou tu i ženské, které tu možnost proste nemají a snaží se X let :think: co mají říkat ty? Mam známou a ta byla na 4× IUI, a 7× IVF, nechali tam neuvěřitelnou částku a ani po 15ti letech nevyšlo a ted si pořídili psa s manželem a uz to uzavřela. Až budeš v téhle situaci, mas tehdy možná nárok byt,,nepříjemná" zatím si věř a bud pozitivní - to je základ!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
307
20.2.15 08:27

@Zuzule2014 jak píší holky, je to v hlavě. My čekali 5 let a když došlo na IVF nebylo to o tom, že je to v pr…, ale hurá, konečně je tu šance. Celou dobu jsem jen myslela na to, že to vyjde a budeme mít miminko. Jinou možnost jsem si nedávala. Zůstalo nám ve finále jen jedno embryjko a vyšlo to. Takže určitě nesmutnit, ale těšit se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13107
20.2.15 08:28

@Zuzule2014 já se 1. IVF nemohla dočkat - věřila jsem, že sice podstoupím nepříjemnosti, ale zato konečně budu mít na těhu testu dvě čárky..
Bohužel to nedopadlo a čeká nás 2. IVF…
Zkus to brát jako „výzvu“, protože je to cesta k tomu, aby ses stala tou vytouženou maminkou, jak píšeš.
Nebuď z toho zpruzená, psychika je u těhotnění půl úspěchu (tím nemyslím tu skutečně „výbornou“ frázi, abys „na to nemyslela“, to dost dobře nejde, rozhodně na to mysli, ale mysli na to pozitivně a těš se na mrňavku který na konci toho všeho bude! :D :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10566
20.2.15 08:34

@Zuzule2014 Ahoj, pro mě byla taky IVF naděje po dvou letech neúspěšného snažení. Jak píšou holky, chce to myslet pozitivně. Já nevěřila tomu, že bych měla to štěstí a vyšlo mi 1.IVF, a taky nevyšlo. Ale už skoro rok mi tu běhý KEťátko a já jsem neskutečně šťastná. Určitě budete mezi těmi šťastnými rodiči a za rok se těmto myšlenkám budeš jen smát :hug:
A ještě jedna rada - zkus si o tom promluvit s manželem. Je dobré, aby věděl, co cítíš a jak se na to díváš. Já si nechávala všechno pro sebe a byla to chyba

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
104
20.2.15 08:34

@Zuzule2014
no před 1IVF bych moc tedy ve stresu nebyla, buď to vyjde nebo ne a pak se uvidí, co dál… já mám za s sebou 4IVF a nic…co mám tedy říkat já, ale chápu, že je to pro tebe nové…rada asi to nebrat tak vážně a bude to tak jak to má byt… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1359
20.2.15 08:37

Abyste si to nevylozily vsechny spatne, ja se na to IVF tesim a jsem rada, ze tato moznost vubec existuje, pred par lety by to byla uz konecna… Ale ted jsem za tu moznost rada, jen mam proste strach, ze to nevyjde :(.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6727
20.2.15 08:40

Ja na IVF byla jednou a psychika silena..porad se hlidat, resit..dochazet pri stimulaci na utz..hadky doma taky strasny :cert: brala jsem to tak, ze diky penezum dame 1pokus a pak az po svatbe kdo vi kdy. stalo nas to 30tisic a svatba 65tisic a prachy jsme dalsi nemeli..na jednu stranu se mi ulevilo, kdyz jsem vedela, ze dalsi IVF jen tak nebude :nevim: pak jsem si to srovnala pres leto v hlave a na dalsi pokus jsme uz nesli. Rozhodne to nechce, abys s tim clovek hned pocital..ale myslet pozitivne to chce :hug: moc drzim. palce :palec: a ono se povede :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4535
20.2.15 09:16

Hlavně se neupínej na to, že hned první vložení je okamžitá záruka, že otěhotníš. Nemusí to tak být! Může to chviličku trvat, proto jsou 4 pokusy, budeš mít mrazáčky, určitě se také dočkáš, ale nemusí to být na první pokus. Raději si teď užívej, jak jen to jde, že jste ještě sami. Výlety, restaurace, hory, moře, festivaly, kamarádky a vše. Já jsem teď těhotná - vymodlené těhotenství a říkám si, že jsem se ty dva roky, co jsem čekala měla mnohem víc bavit, místo toho neustálého užírání a honění za prckem a škudlení prachů, co kdyby muselo být další ivf. Podívej, já jsem tam jezdila taky do CAR. Byla jsem děsně nedočkává, každou návštěvu jsem šla psychicky víc a víc dolů, protože jsem měla pocit, že jsem nemocná, neschopná, neplodná ženská. Po neúspěšným ivf jsem se tam nato vykašlala. Totálně na dně jsem šla na kineziologii (něco jako psychouš), paní mi pomohla a pak jsem otěhotněla, to sice nedopadlo :,(, tak jsme jeli na dovču k moři a po ní jsem hned otěhotněla znovu. Teď jsem ve 33. týdnu a říkám si, že jsem si sama zkrátila život těma zbytečnýma nervama během dvou let urputné cesty za dítětem a měla si víc užívat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4278
20.2.15 09:32

@Zuzule2014 docela te chapu ja to taky tezce nesla, na ivf jsem se tesila a ja teda verila ze nam to proste vyjde ze uz jsme si vse hnusne vybrali dopredu a ze ted je proste rada na nas, ja ale mela z ivf strach i z duvodu ze spatne snasim hormonalni lecbu i lekari meli strach museli mi davat vysoke davky a meli strach z depresi ktere se u me objevili drive. Taky jsem byla na manzu hnusna ale pred ivf jsem mu rekla vse ze se bojim, ze to nezvlsdnu o vsem jsme tenkrat mluvili, a manzel mi tenkrat neskutecne pomohl protoze vedel co citim, drzel me celou dobu nad vodou a diky nemu jsem neskoncila u psychiatra a zvladla se s tim poprat, neskutecne nas to sblizilo, pak prisli komplikace a byl to des ale manzel mi proste furt opakoval mysli pozitivne vyjde to ja to vim.. A vyslo i pres krvaceni ktere nikdo nedokazal vysvetlit.. Vim ze to je tezke ale zkus si o tom s muzem promlivit, zajedte si nekam spolu, a hlavne mysli pozitivne, ze diky teto sanci budete mit vlastni miminko a ze i ty uz brzy budes mama. Diky tomu je nas tolik co se dockaji vytouzeneho mimca… A opravdu doma o tom mluvte cely ten proces je narocny na vztah. Drzim pesti a verim ze i ty se dockas. A berto taky tak ze se to konecne zase nekam dal posunulo a uz chybi jen par krucku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1359
20.2.15 09:32

@Mallorka no ja popravde tomu ani moc neverim, ze to na poprve vyjde, vim, ze je to spatny postoj, ale nevim, prijde ni totiz, ze vsechno v zivote mam vydrene a tak si rikam, ze zrovna me se to na poprve nepovede. Jinak presne jak pises, ja mam pocit, ze neziju… Ze jsem se hrozne zmenila, ze uz to proste nejsem ja. Stve me to, ale nevim co s tim. Co je to prosim ta kineziologie a co obnasi? asi bych taky mela k nekomu takovemu nekam zajit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1359
20.2.15 09:37

@sonulicka jo moc dekuji za podporu… S manzelem o tom obcas mluvime, ale on je hrozne v tomto uzavreny… A me uz nebavi z neho tahat jeho pocity. Kdysi mi akorat rekl, ze se boji, ze ho opustim… Na to semmu samozrejme rekla, ze ne, ze ho mam moc rada… Ale v koutku duse vim, ze nechci byt bez deti a ze proto, abych mela jednou dite, obetuju vse… Je to hnusne, ale momentalne to tak citim. Misto, aby nas to sblizovalo, tak me prijde, ze se odcizujeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10566
20.2.15 09:38

@Zuzule2014 já tomu taky nevěřila. Ale druhé pokusy bývají o moc úspěšnější, než ty první, protože tělo už ví, co ho čeká. Hlavu vzhůru.
@Mallorka jo, taky jsem si tím prošla. Pořád jsem se honila za prckem, čekala na // a neužívala si věci okolo… ale ted si užívám s prckem a stojí to za to. Tak hodně štěstí k porodu, a´t to dopadne podle Tvých představ :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí