Propustili mě z práce...

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18305
19.8.10 11:04

Beko, já bych ze sebe na sociálce - být na tvém místě - udělal neinformovanou, ale sebevědomou. Chtěl bych po příslušné úřednici, aby mi vyjmenovala, jaké všechny dávky existují. Pak bych se zeptal, která dávka se vztahuje na moji konkrétní situaci. A pak bych řekl: „tak přesně o tuhle dávku žádám. Můžete mi poradit, jak se ten tiskopis vyplňuje?“ A když by už nebyla vůbec žádná možnost, požádal bych o jednorázovou peněžitou výpomoc v hmotné nouzi (pokud jsem to pojmenoval správně; jestli ne, tak ať mě někdo znalejší opraví…)
Před zákonem jsme si všichni rovni. Pokud na něco mají nárok nepřizpůsobiví občané, tak my ostatní o totéž snad můžeme žádat taky. Není důvod, proč by to nešlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
19.8.10 11:42

Myslím, že v tvojí situaci bys mohla mít právo na příspěvek na životbytí - to ale závisí na dalších podmínkách:
Nárok na příspěvek na živobytí má osoba v hmotné nouzi, jestliže její příjem a příjem společně posuzovaných osob nedosahuje částky živobytí posuzovaných osob.

Příspěvek na živobytí je základní dávka pomoci v hmotné nouzi, která řeší nedostatečný příjem osoby, případně společně posuzovaných osob (často se tady zaměňuje společně posuzovaná osoba za osobu s trvalým bydlištěm v daném bytě nebo domě - mezi tím může být rozdíl).

Nárok na příspěvek na živobytí má osoba v hmotné nouzi, jestliže její příjem a příjem společně posuzovaných osob nedosahuje částky živobytí posuzovaných osob. Nárok na výplatu příspěvku nevznikne v kalendářním měsíci, pokud příjem osoby nebo společně posuzovaných osob za 3 předcházející kalendářní měsíce byl vyšší než trojnásobek životního minima osoby a společně posuzovaných osob.

Výše příspěvku na živobytí se stanoví jako rozdíl mezi živobytím osoby nebo společně posuzovaných osob a příjmem osoby nebo společně posuzovaných osob, který je snížený o přiměřené náklady na bydlení. Přiměřené náklady na bydlení jsou do výše 30 % příjmu osoby či rodiny (v Praze 35 %).

Živobytí osoby nebo společně posuzovaných osob je stanoveno s ohledem na příjem, možnost jeho zvýšení, majetkové poměry a další okolnosti.

Snad jsem aspoň trošku pomohla, doufám, že tyto informace jsou aktuální…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5352
19.8.10 13:24

Beko, to je mi hrozně líto. Kdybys nespěchala s tou evidencí na úřadě a šla na neschopenku, tak se s tím dalo něco dělat.
Ale na úřadě ti snad poradí. Neboj, bez peněz nezůstaneš. Nakonec se to nějak vyřeší, uvidíš. Hlavně klid a nenervuj. Znám to, sama jsem byla v podobné situaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49
19.8.10 13:56

Marto5 s tou evidencí.já musela nevěděla jsem,že budu mamča.dnes jsem obíhala zaměstnání mám dotazníky ještě budu chodit a rozdávat životopisy uvidíme..na ostatní odpovědi tady jsem koukla připravím se na úřady díky Vám a snad to vyjde :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49
19.8.10 13:57

Mafina5

omlouvám se špatně jsem Tě nazvala :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
578
19.8.10 13:58

ochranná lhůta je 6 týdnů,takže i kdyby ste měla nyní neschopenku a donesla ji na ÚP tak Vás pošlou za minulým zaměstnavatelem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nepřihl. Karin
19.8.10 16:48

Beko, ale pokud vás je v bytě hlášeno 5 osob - trvalý pobyt, tak opravdu už na nic nárok nemáš, páč se počítá příjem všech členů domácnosti. A s tou ochr. lhůtou 6 týdnů se mi to taky moc nezdá. J.a.n.i., kde jsi? Ty o tom víš hodně,tak prosím zakladatelce poraď.

• Citovat
  • Upravit
578
19.8.10 18:07

máte pravdu, teď sem na to koukala ,ochranná lhůta je nyní opravdu pouze 7 dní.Omlouvám se za zkreslující informace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5352
19.8.10 20:08

Beko hlavně nebuď tak blbá jako já a neříkej nikomu, že jsi těhotná. Samozřejmě pokud je naděje, že tě v novém zaměstnání nepoženou na vstupní prohlídku, kde by se na to asi přišlo, nebo by se tě zeptali konkrétně. Než překlepeš zkušebku tak to na tobě vidět nebude a povinnost sdělit to zaměstnavateli nemáš!
Já chtěla být slušná a řekla jsem to potenciálnímu zaměstnavateli, který o mě hodně stál, navíc šéfkou tam byla kamarádka a to bys koukala, jak se změnil tón, když jsem řekla, že jsem těhotná. Nebo tón ani tak ne. Raději jsem jim to napsala, aby mi museli odpovědět mailem, protože nepřijmout mě kvůli těhotenství, by byla diskriminace a to by si přeci nelajsli. No tak mi raději neodpověděli vůbec :-( Dobrý, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49
20.8.10 07:55

Teda..!!!

Tak vidíš já myslela,že musím oznámit těhotenství.Právě tohle mě napadlo,jenže na pracovním úřadě už to ví.Jinak chci se odhlásit z bytu.Vid říkají,že těhotenství není nemoc a chovají se tak k nám. :cert: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101727
20.8.10 09:30

Jsem tu, ale nevím jestli moc poradím, tyhle sociální dávky moc neumím.
Takže, o těhotenství zaměstnavatele informovat nemusíš, pokud se nejedná o práci, kterou nesmí těhotná dělat. A dokonce ani na vstupní prohlídce by to neměli zjišťovat, resp. doktor nemá právo to sdělit zaměstnavateli, on má pouze potvrdit, že můžeš vykonávat danou práci.
Jinak pokud je vás ve společné domácnosti 5, tak se bojím, že ti nárok na žádné dávky nevyjde. Pokud se máš kam přehlásit jinam, tak by to bylo řešení, jednak by ses pro životní minimum počítala sama nebo s tím kdo už tam hlášen je a pokud by byla nájemní smlouva na tebe nebo na něj, tak můžete požádat o příspěvek na bydlení. Zkus upřesnit kam by ses hlásila a jestli sama neco s někým.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49
20.8.10 09:54

jediný co mě napadlo a kam,je bohužel odhlásit se z domova na úřad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101727
20.8.10 14:05
Beka píše:
jediný co mě napadlo a kam,je bohužel odhlásit se z domova na úřad.

Ale to nejde, ty se nemůžeš nahlásit na úřad, to jde jen tak, že odhlásí majitel bytu a při tom musí dokázat, že se tam fyzicky nezdržuješ. Takže tím tahle varianta taky padá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49
20.8.10 17:01

Sama mám zmatky je to opravdu na pytel tahle situace :cry: Hledám si už normální práci když to nemusím nahlašovat takže bych nemusela možná ani nikam chodit budu brát cokoli jo stát na nas myslí jen co je pravda :-x

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101727
20.8.10 17:08

Tak pokud se povede něco najít, tak je to optimální… ideálně zvládnout zkušebku, ale to záleží jak se budeš cítit a co to bude za práci… ale i pokud by se tě ve zkušebce zbavili, tak budeš mít nárok alespoň na tu nemocenskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat