Jak na zatuchlé ručníky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
ropuška1
4.9.12 20:01

zatuchlé ručníky

Ahoj, mě ručníky začly smrdět, až když jsme dali v bytě plastová okna. pokud to pověsím v naší panelákové koupelně, smrdí odtud cokoliv. i slabá noční košile. dřív se mi nic takového nedělo a jsem z toho docela nešťastná. pokud prádlo pověsím sušit ven, nepáchne.

• Citovat
  • Upravit
2242
4.9.12 20:35

U nás je to vlhkostí v bytě :-( v létě je vlhkost vyšší, tak smrdí, peru je 2× týdně. V zimě se nám topí v koupelně (vedou nám tam trubky) a to problém nemáme :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6836
4.9.12 20:42

Taky mám ten problém. Všechny ručníky jsou Ikea. Začnou smrdět až po pár utřeních, ale za to pořádně :lol: Vždycky je vyvěsím, zkoušela jsem i prát v octu a nic :cert: :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
559
4.9.12 20:54

Mě se to občas stane, když dlouho schnou. A jen u těch tlusťochů. Jinak gelové prášky jsem se také rozhodla vyřadit, přijde mi, že blbě perou a u tmavého prádla mám hodně často mapy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.6.18 14:25

Zatuchlé ručníky

Nám dva ručníky pořádně čpěly zatuchlinou, pomohlo je vyprat s hrnkem octa na 90 stupňů, ocet jsem nalila přímo do bubnu na ručníky (mohou být 1-2 hrnky). Potom jsem ručníky ještě jednou vyprala normálně na 60 stupňů a zápach zmizel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
276
4.6.18 19:57

Ahoj holky, tohle jsem resila taky, pak me napadlo vyprat na 90 a dat do sisicky na nejvic horky program, takove to uplne ususeni, ne do skrine, ne na zehleni ale to co proste je nejvic susici a pomohlo to… cca 1× za 3 mesice to u vsech zopaknu a je to super :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
19.7.21 21:25

Obnovuji diskuzi. Mám problém s ručníky, po vyprání už po prvním utření smrdí zatuchlinou. Jiné prádlo to nedělá, jen ručníky. Pračka je v pořádku, je 2 roky stará, pravidelně pouštím program na čištění bubnu.
Ručníky jsou různých značek, dokonce jsem koupila i 3 nové od Matějovského a smrdí taky.
Peru je na 60 (zkusila jsem i na 90), dávám klasický prášek Ariel, zkoušela jsem dát prášku víc, míň atd. Aviváž nedávám.
Po vyprání je dávám do sušičky, zkoušela jsem různé programy sušení, včetně toho určeného na ručníky a nepomohlo to. Když je nechám uschnout volně, smrdí také, takže sušičkou to nebude.

Já už opravdu nevím, co dělat, nemáte nějaký tip, čím by to mohlo ještě být? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18724
19.7.21 21:30

Peru na 60, přidávám místo avivaze dezinfekci sanytol

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1637
5.11.22 09:05

Holky obnovuji diskuzi, smrdí ručníky různých značek. suším venku i v bytě i v sušičce. po prvním utření děs, běs…Nemáte nějaké nové poznatky?
Asi je budu muset vyházet, nemáte zkušenosti s nějakou značkou textilií?
Už fakt nevím…
Díky moc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18724
5.11.22 09:32
@Petája píše:
Holky obnovuji diskuzi, smrdí ručníky různých značek. suším venku i v bytě i v sušičce. po prvním utření děs, běs…Nemáte nějaké nové poznatky?
Už fakt nevím…
Díky moc…

Prat minimálně na 60, spis 90 a dávat desinfekci. Taky čistit pracku - vypustit zbytky a občas prohnat hadry s cisticem. Ručníky mi nikdy nesmrdely. A taky nepoužívat avivaz, protože zanáší pracku a o to víc se musí udržovat. Kdyby to byla jen jedna znacka tak to muže byt materiálem, ale pokud to jsou všechny, tak to je postupem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1637
5.11.22 10:24
@hospodki píše:
Prat minimálně na 60, spis 90 a dávat desinfekci. Taky čistit pracku - vypustit zbytky a občas prohnat hadry s cisticem. Ručníky mi nikdy nesmrdely. A taky nepoužívat avivaz, protože zanáší pracku a o to víc se musí udržovat. Kdyby to byla jen jedna znacka tak to muže byt materiálem, ale pokud to jsou všechny, tak to je postupem

Pračku čistím - filtr i přímo tablety, aviváž používám teda granule, nebo celé kapsle. A můžu se zeptat jakou desinfekci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18724
5.11.22 10:37
@Petája píše:
Pračku čistím - filtr i přímo tablety, aviváž používám teda granule, nebo celé kapsle. A můžu se zeptat jakou desinfekci?

Buď sanytol nebo beru z dm tu jejich na pradlo. Ono je to fuk, co je zrovna v akci. Hlavně ta teplota při prani je důležitá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3121
5.11.22 10:46
@Petája píše:
Už fakt nevím…
Díky moc…

To je divný. 🤔 Máte v koupelně dostatečně teplo a sucho? Máte možnost vyvětrat páru z koupání oknem nebo větrákem?

Toto „smrdění“ by mohlo být způsobeno pomalým schnutím.
Hned po utření se musí ručník roztřepat a pověsit pouze v jedné vrstvě. Přehnout jen na cca 10 cm a přichytit kolíčky. Nedávat napůl (= 2 vrstvy na sobě).

Jestli sušíš ručník na topícím žebříku, tak na něm nastavit dostatečně vysokou teplotu.

Žádnou oblíbenou značku ručníků nemám. Většinu jich dostávám jako dárek. Jen požaduji, aby na štítku bylo napsáno prát na 90°C
nebo alespoň na 60°C.

Ručníky peru vždy minimálně na 60°C. Místo aviváže dávám ocet. Ty ručníky,  které mají na sobě napsáno  perte na 30°C  po vyprání na vyšší teplotu vypadají většinou hrozně a strašně brzo vypelichají.

Zatím mi  ručníky při tomto postupu nikdy nesmrděly a to je někdy měníme třeba až po týdnu používání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24768
5.11.22 19:39
@Petája píše:
Už fakt nevím…
Díky moc…

Perete na málo stupňů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný