Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj:)
začali jsme učit bez plíny (18měs.), tak od 10měs chodí na nočník bez problémů. Sedne si, vyčůrá se, vykadí tak nám dr řekla ať zkusíme odnaučit plíny. Zatím neměl žádné takové to odmítací období nočníku tak jsme to zkusili. Už cca týden to zkoušíme a vypadá to tak, že doma je bez plíny a posledních pár dní si řekne že chce na nočník (ba a jde k nočníku), na spaní má plínu. Ale když jdeme ven tak nechce čůrat ani ve stoje ani když ho vezmu jako když čůrají holčičky. Napřed mu vadili kraťasy u kotníků tak jsme je celé sundali, ale on prostě tu travičku počůravat nechce
Radši to vydrží domů ![]()
Jak jste to děti učili nebo jak ho naučit čůrat venku?
Naučil se to na zahradě, když tam běhal polonahej, ale musel si k tomu dospět sám. Předtím chodil venku buď na velkej záchod nebo též na nočník, s velkým záchodem byl taky problém, takže jsem zkrátka buď dle destinace nosila dětské prkýnko nebo šoupla nočník do kočáru (mám doma takovou vyšší šlehací misku z tvrdého plastu, na kterou si mohl sednout a vyčůrat se, je tošku skladnější jak nočník a zároveň dost vysoká.
Cestovní skládací nočník už jsi viděla?
To je šikovná věc, vejde se ti v pohodě do plátěný taška přes rameno či nějakého středního batůžku, jen je teda dost nízký.
ta šlehací miska je něco takového
http://www.branakdetem.cz/…i-metodu.htm
Jinak máme ikeácký nočníky a ty jsou dost neskladné
Ahoj, tak ja mam doma paličaka, postavil si hlavu a venku nečural skoro do 4 let, vždy jsem tahala ven nočnik nebo prkenko
.Nepomahalo vubec nic, vyzkoušela jsem snad vše, až jednou se mu chtělo opravdu moc čurat a byla tam holčička ktera se mu libila a najednou to šlo i bez nočniku ![]()
@zikado píše:
Ahoj, tak ja mam doma paličaka, postavil si hlavu a venku nečural skoro do 4 let, vždy jsem tahala ven nočnik nebo prkenko.Nepomahalo vubec nic, vyzkoušela jsem snad vše, až jednou se mu chtělo opravdu moc čurat a byla tam holčička ktera se mu libila a najednou to šlo i bez nočniku
typickej chlap
![]()
My právě jedem zítra na celý den mimo domov a povezem nočník
On si radši cvrkne do trenýrek:)Cestovní nočník neznám ale pokud se to nenaučínme tak ho asi pořídím:)
Nevím jak mu právě vysvětlit že venku může když doma si klidně cvrkne (teď chodí jen v tričku
).
@Kaspinka ono je to všechno o tom vědomém uvolnění pánevního dna. Jak je to pro ně ještě v tomhle věku dost náročný úkon, i když chodí už dlouho, takto zvládnou jen někdy a za určitých podmínek. Láme se to kolem 2let, u někoho trochu dřív.
Teď už se úplně v pohodě vyčurá ve stoje, i když je ve vaně a potřebuje čurat, tak mu strčím k pindíkovi kelímek a on se vyčurá do něj, dřív něco takového neexistovalo.
Což mě přivádí k myšlence, co ho to učit doma v klidu do nějakého kelímku, aby se naučil ve stoje
Hodně pomáhá samozřejmě příklad tatínka čurajícího ve stoje.
Divné - u nás bylo největší motivací čůrat na předměty - kytičky, tráva, strom, sloup, křoví
Tak bych zkusila nějaké zábavnější předměty než tráva.
Jo a hlavně ho to zprvu učil táta, čůrat venku - ehm vlastním příkladem
![]()
Já měla asi štěstí, já nic učit nemusela…Starší si jednoho dne řekl venku sám, že chce počůrat křoví (a pak kytku, do kanálu, klacek apod..strašně ho to bavilo
)…A mladší ten se prostě začal opičit, jakmile viděl bráchu, tak hned musel taky ![]()
Zkus ho nalákat, aby „zalil“ kytičku, trávu, stromeček apod.,že pak třeba vyroste ![]()
U nás šíleně zabralo to, že to dělá táta i děda. On vůbec chce mít všechno jak táta: boty, tričko, čůrat, jídlo…a taky jak píšou holky pomohlo čůrat na něco. Kytička a kanál byly TOP.
U nás musel zakročit tatínek, poučit a ukázat, já vysvětlovala, jak je to pohodlné, že nemusí domů… a pak sport ala počůrej tenhle stromek, kytičku a pod ![]()
Tak u nás taky dlouho nic, až jednou šel do parku jen s tatínkem a prý někdy uprostřed parku prohlasil: Honem domu, Tomašek se počůá! Načež ho táta bez cavyku popadl a šoupnul k nejbližšímu stromu a jal se ho přemlouvat, že udělají potůček se splávkem, prej ho přemlouval asi 3 minuty, načež prcek udělal teda potůček. To bylo prý slávy
Druhej den už udělal potůček zase jen s tátou bez přemlouvání, 3. den ho udělal i se mnou, 4. den si už pindíka chtěl držet sám a od 5. dne objevil míření a bylo vyhráno. Od té doby si dokonce i vybírá, co občůrá - pampelišku, kamínek, lísteček, cokoliv. Cíl ho velmi motivuje ![]()
Tak já teda chodím ven s nočníkem a nebo plínkou, protože on se prostě venku nevyčurá. jen když běhal hambatej a už se mu moc chtělo tak klidně za chůze
ale cíleně čurat na něco nikdy.
a tatínek je takový stydlivka, že mu to snad nikdy neukáže ![]()
Dneska jsem byl na výletě a měli jsme sebou nočník takže jsme z kufru auta na každé zastávce dělali záchodek
Ale vždycky se vyčůral i vykakal takže dneska celý den bez plíny
I na spaní, to teda bylo v autě za jízdy ale riskli jsme to:)U rybníka pak chtěl hrozně čůrat ale samo že se nevyčůral jen ucvrkával když už to nemohl vydržet. On si nechce počůrat ani boty natož trávu
Ale už jsem zaškolila manžu že mu to bude muset ukázat:)No a jak jsme přijeli domů tak se klidně vykadil v obýváku na zem a málem u toho vzal i taťku
![]()