Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Nemám. Dítě půjde do druhé třídy a paní učitelka psací písmo neučí, tak bych chtěla začít doma.
Jestliže jde syn teprve do druhé třídy, na vázané písmo je brzy. Také neučíme vázané písmo, ale dětem od třetí třídy nabízíme, že je to naučíme v rámci nepovinného předmětu - kdo bude chtít. Jsi si jistá, že nic takového neplánuje i vaše paní učitelka? Raději se zeptej. Ať u v tom psaní neuděláš hokej, to je pak průšvih.
@Anonymní píše:
Je to klasická základní škola v ČR. Řekla, že děti se musí naučit psát do konce 3 třídy, tak že je na to čas. Ale bojím se, že se to zpoždění bude nabalovat i v dalších věcech.
Dočítám, že nejde o vázané psaní, ale psaní vůbec. Proč to nenecháš na paní učitelce? Ona ví, co dělá. Uděláš víc škody, než užitku. Opravdu není kam pospíchat.
@hanka.br. píše:
Jestliže jde syn teprve do druhé třídy, na vázané písmo je brzy. Také neučíme vázané písmo, ale dětem od třetí třídy nabízíme, že je to naučíme v rámci nepovinného předmětu - kdo bude chtít. Jsi si jistá, že nic takového neplánuje i vaše paní učitelka? Raději se zeptej. Ať u v tom psaní neuděláš hokej, to je pak průšvih.
prosím a jaké písmo učíš?
@Cuddy píše:
No evidentně neumíme, když se to značná část děti již neučí. Zase budou umět jiné věci než „my všichni“. Já třeba řešila s třídní našeho loňského prvňáka, že mě přijde, že děti ve škole málo píší. Tak mě dala za pravdu, že oproti nám opravdu píší méně, ale vyjmenovala mě věci, které my nedělali a ony ano. Musí ho umět číst, na tom bych trvala, ale psát?
Tak s tou značnou částí přeháníš. Comenia script má tuším asi 4% tříd, čili naprostá většina dětí se vázané písmo učí. Jak moc s ním pak píšou dál, to už je samozřejmě jiná otázka.
Známé holka píše jen tiskacím písmem, mohli si vybrat jakým chtějí psát.
@Anonymní píše:
jak značná část? Já vím jen o svým dítěti a jeho spolužácích a jinak každý kouká jak puk, že se to ve škole neučí.
Ano, též čumím jako puk. A považuji to za základ vzdělání.
@Anonymní píše:
prosím a jaké písmo učíš?
Učím obě písma. CS i vázané.
@pocker píše:
Známé holka píše jen tiskacím písmem, mohli si vybrat jakým chtějí psát.
Tiskacím nebo nevázaným? Tiskacím písmem asi sotva.
Je mi jedno, jestli to bude vázané písmo nebo Comenia Script, ale aby něco bylo.