Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
maminky, Honzíkovi je 10 a půl měsíce. Umi paci paci,dávat pusinku, když chce tak udělá pápá. Ale za boha ho nemůžu naučit aby ukázal jak je velikej. Zkoušela jsem to i z oblíbenýma hračkama v ruce,ale nic. Vždycky uděla paci paci a tváří se jak je šikovnej
. Dejte mi nějaké ověřené nápady jak ho to naučit.
Klidně i napište co vaše dítko umí ![]()
ahoj,
Kubu jsem to taky ucila a sam to poprve udelal asi po mesici
Ukazovala jsem to jen s jeho rukama, ze jsem mu je davala nahoru a k tomu vyrazny hlasity doprovod
Obcas jsem to udelala i ja nebo tatka, ale nejvic on.
Jinak mi neprijde, ze by toho umel nejak moc. Umi paci, paci, jak je velikej, pa pa obcas, ty ty ty
, umi uz docela obstojne doprovodit basnicku o brambore, dava pusinky a pak umi poznavat veci - auto, balon, slunicko, obed
Vzdycky to mezi hrackama najde, v pripade obeda se podiva na sporak ![]()
Ted uz si na nic jinyho nevzpomenu. Ale Kubik je proti tvymu synkovi o mesic starsi
Tak já žádný extra recept bohužel nemám, prostě jsem to dělala s ním, čapla jsem mu ručičky, zeptala se jak si velikej a pak jsem radostně řeklá táááááákhle velikej a dala jsem mu obě ruce nahoru. Řehtal se u toho a druhý den už to dělal sám, u nás teda moc nefunguje mu něco ukazovat na sobě nebo na plyšácích, vždycky to udělám párkrát na něm a až pak to ukazuju jen na sobě. Ale tak třeba ho to prostě nebaví, některý děti na tyhle věci nejsou:-)
Dávala jsem mu ručičky nahoru a ukazovali mu to.docela se to naučil rychle.dyl děláme paci paci a to ho nebaví a nedělá.umí vařila myšícka.začal sám.ted se učíme jak se má.tak,tak všelijak.místo toho dělá jak je veliký.
Peto, pravda
Náš malej se to naučil dělat až teď, dřív ho to prostě nezajímalo. Neudělal by to ani kdybychom se postavili na hlavu ![]()
Máte fakt šikovný dítka!
Náš Maty neukázal nic, ani kdybych se rozkrájela. Mimochodem sem tam reagoval na obrázky v knížkách, když jsme si je spolu sami prohlíželi, ale nějaký „pá, pá“, „paci, paci“ to nehrozilo.
Poprvý někdy v 13ti měsících byl ochotnej zaznakovat „ještě“ a „sušenka“ a tím to končilo.
Kamarádky kluk uměl snad na co si vzpomenete už v 6ti měsících
Prý nadrilováno babičkou ![]()
no já mu taky zvedám ručičky,ale bez výsledku
![]()
Vždycky na mě kouká jak když jsem se zbláznila.
Už to cvičíme mésíc
. Tak za dalši se to už snad nauči.
Jen jsem se chtěla zeptat, v čem je tak důležité, aby děti uměly ukazovat, jak jsou veliké? UČIT je to MĚSÍC? TRÉNOVAT TO?
DMartina píše:
Jen jsem se chtěla zeptat, v čem je tak důležité, aby děti uměly ukazovat, jak jsou veliké? UČIT je to MĚSÍC? TRÉNOVAT TO?
Babičky byly zoufalý, že Maty nic neumí, že není cvičená opička, dokonce jsem sem tam zaslechla i názor, že je zaostalej ![]()
Podle mě tady v těch „říkankách“ získáš od dítěte jakousi zpětnou vazbu, zjistíš, jestli reaguje, jestli mu to v mozečku správně přepíná a už ho připravuješ na další činnosti ![]()
DMartina píše:
asi ne, já na tohle nějak nejsem ale naše babičky jsou jako teletubies (nevim jak se to píše), opakují do zblbnutí a Niki je ráda potěší, tak se to naučí…
Ahoj. Já jsem to neřešila a když jsem si v deníčku své starší dcery přečetla, že už tohle uměla, tak jsem to zkusila Marušce ukázat (minulý týden
) a hned mi to zopakovala. Zvedla jsem jí ručičky nad hlavu a pak jí to ukázala sama (a se mnou naše starší dcera) a Mája to hned zopakovala. Taky nechápu, proč to nějak víc trénovat. Když jsme byli na kontrole u pediatričky, tak se zeptala, jestli umí něco z toho paci-paci, pá-pá, ták jsem veliká a když jsem řekla, že paci jo ostatní ne, tak mi řekla, že to jí stačí ;) . Děti nejsou cvičené opičky a moc dobře to vědí
.
DMartina píše:
Marti neni to dlezity a nema smysl je drilovat…no ono to ani nejde, podle me. My jsme to vzydcky parkrat vyzkouseli a pak to najednou prislo a ted ho to bavi. Nejde o to udelat z ditete cvicenou opici, ale ja mam pocit, ze jde spis o porozumeni, co se po nem chce, o komunikaci. Asi jako kdyz se ho zeptam, jestli chce napit, tak hned nastavuje pusinku. Ale to ostatni beru jako hru, nedavam „prikazy“ jen ty, co se tykaji preziti.
Proste ja na nej mluvim a neco mu ukazuju a on se tomu snazi porozumet.
No a taky tyhle „hry“ rozvijeji motoriku. Pro dite neni snadny jen tak zvednout ruce nebo se prstikem trefit do dlane ![]()
Ahoj,tak nas malej to umel v 8,5 m. a ucila jsem ho tak,ze jsem mu zvedala u te vety rucicky a delala jsem to i ja.Ale taky to dlouho nechtel delat.
Ywett píše:DMartina píše:Babičky byly zoufalý, že Maty nic neumí, že není cvičená opička, dokonce jsem sem tam zaslechla i názor, že je zaostalej
Podle mě tady v těch „říkankách“ získáš od dítěte jakousi zpětnou vazbu, zjistíš, jestli reaguje, jestli mu to v mozečku správně přepíná a už ho připravuješ na další činnosti
No právě… Já to samozřejmě s dětma taky říkala, ale nějak mě netrápilo, že se mi na to T. vybodnul…
Já jsem asi proti tomuhle trénování a předvádění strašně zaujatá. Stejně jako teď v pozdějším věku nechápu, proč by tříleté dítě mělo umět říct, že jsou mu tři, když ani neví, co znamená „za hodinu“… trochu OT.
DMartina píše:
Přesně to jsem chtěla napsat. Samíka jsme to neučili nikdy, naučil ho to někdo snad až v roce a půl
Já na tady ty krávoviny moc nejsem, vidím, že se vyvíjí, tak proč z něho dělat opici a drilovat s ním takovou věc, jenom abych se mohla pochlubit na pískovišti ![]()
Bože, přinejhorším nebude dělat, jak je veliký, tak bude umět něco jiného, no… Nebo ho můžete naučit, že se má tak tak všelijak, to mají lidi taky rádi
![]()
Jinak jestli na tom trváte, tak bych mu zvedala ty ruce a tvářila se u toho přešťastně, případně ještě dělala nějaké blbiny, třeba se chytne ![]()