Jak naučit mimčo kousat?

221
16.9.06 20:13

Jak naučit mimčo kousat?

Ahoj maminky, zajímalo by mě, jestli se dá nějak naučit mimčo kousat. Náš malý má 2 spodní a 2 horní zuby. Dosud máme kvůli AE hlavní zdroj stravy kojení, jinak na oběd vařenou zeleninu s masem propasírovanou přes hrubý cedník a večer namačkané ovoce s rýžovou kaší. Doktorka nám „přidala“ další chod - těstoviny, ale Matýsek je neumí kousat, tak polyká mnou nakrájené větší kousky celé. Dá se tomu nějak pomoct nebo se to prostě naučí sám? Díky za zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4097
16.9.06 20:17

Moje dcera zacala jednoho dne kousat sama od sebe. Do te doby se mi skoro dusila, kdyz bylo neco hrubeji namixovane, ted kouse a uz se nedusi. Pro zmenu si zatim neumi sama davat jidlo do pusy :) Je ji 9 mesicu, ma 2 dolni zuby a rostou ji horni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
156
16.9.06 22:13

ono to dle mé zkušenosti není ani moc o zubech… johance první zub vyrostl v 11 měsících a to už docela zvládala těstoviny, jablíčko na plátky, banán atd.
doktorka mi jednou vysvětlovala že cca kolem 9-10 měsíce se začne rozvíjet motorika dásniček - které potravu rozmělňují i bez zoubků. toto období by se nemělo zanedbat a měla by se začít dávat strava strouhaná, malé kousíčky např. těstoviny rozmačkané vidličkou, tak aby to už nebyly jen ty hladké kašičky jako v 6ti měsících.
mimi se to naučí samo - my jim jen můžeme pomoct tím že je to necháme nacvičit :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
17.9.06 09:12

Ahoj.

Než jsme začali s těstovinami, veškerou vařenou zeleninu jsem mačkala vidličkou a stále ledabyleji. Maso jsem hodně povařila, pokrála přes vlákna a rozdrobila. Z těstovin se osvědčily zavářkové malé tvary do polívky a pak kolínka. Občasné zakuckání patří k věci, Radim měl tendenci křečkovat, nacpat si plnou pusu a nekousat.

Beruška :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76
17.9.06 10:04

Myslím, že se to prostě každé mimi naučí samo. Je jim to dáno jako to, že se sami učí zvedat, sedat, chodit, mluvit - a vždy, až příjde čas. Můžeme tomu trochu pomoct třeba tím, že je budeme motivovat hrubější stravou, která nebude už jako hlaďounká kašička. Myslím, že každé dítě pochopí samo, co s tím v té pusince má dělat.
Matěj třeba až teď jí jabka jako člověk - doteď si je nakousal na malé kousky do pusy, trochu požvatlal, vycucal šťávu a za chůze plival na podlahu a nábytek. Razantně jsem mu to zatrhla a stanovila mu při jídle jabka jedno jediné místo, kam to může plivat a statečně si k němu chodil. Jednoho dne ho to asi přestalo bavit, tak to prostě spolknul a bylo.
Možná si na mě vzpomeneš, až tak kolem dvaceti měsíců mimíska (to zrovna máme teď) - rostou mu poslední stoličky, bolí ho to jak čert (teda alespoň podle toho, jak brečí) a kouše a kouše - a nejen do hraček a peřin, ale i do mě a manžela. A takové dvacetiměsíční miminko už má v těch čelistech opravdu sílu.......
Takže buď v klidu a nech miminku volnou ruku :)) .....tedy vlastně čelist :)
 Kamila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
17.9.06 11:18

Ahojte,
taky řeším podobnou věc.
Adamovi je 7.5 měsíce a každá sebemenší hrudka v jídle vyvolává otevírání pusinky jako by chtěl zvracet.
Takže zatím mixuju do hladka, zeleninu i kaše, ovoce mi zatím moc nejí.Zkoušela jsem mu dát do ruky malý kousek rohlíku nebo piškot, ale celé to rozpatlal po sobě a po podlaze.
Nevím, jestli to mám nějak hrotit, s doktorkou jsem zatím nemluvila.Zuby nemáme žádné.I dcera měla zoubky až kolem 10 měsíců.
Jen bych chtěla vědět, jestli i vaši mimišové když našli kousek měli jakoby náběh na zvracení.

Evis

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2793
17.9.06 11:24

Já jsem dost dlouho musela oběma hokám dohladka mixovat.Starší byla hodně dlouho líná kousat,mixér jsem uklízela až když měla asi 14 měsíců.Nikdy nebyla velký jedlík a jak měla dlouho jíst a k tomu moc kousat,tak nejedla raději skoro nic.
Mladší holčička se naučila kousat dřív,už v 10 m jsem jí mohla dávat kousat piškotek(starší by se dávila),kousky melounu taky prošly.
Zkusila bych trénovat třeba na rohlíku nebo na něčem,co prckovi chutná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2733
17.9.06 12:04

ahoj, taky mám doma docela lajdáka… Vítek cca od 9 měsíců bez problému ukusuje jablko, kukuřičné křupky, později pečivo, piškoty. Ale jeho vlastní jídlo k obědu musím dodnes mixovat! sice na hrubo, ale jo. Zrovna dnes jsem se naštvala a udělala super zeleninovou polévku a veškerou zeleninu najemno nastrohala. Výsledkem bylo, že snědl tři lžíce a začal si to vytahovat z pusy…tak teď spí o hladu. Přitom k odpo svačině dostává jogurt s čeršstvým strouhaným ovocem a sní to v klidu. A když ujídá z talíře nám, tak bez problému sní i velké kusy…takže je to lenoch líná, momentálně nebožátko nemocný:/
 K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
18.9.06 17:23

Holky díky, prostě počkám, až se to Matýsek naučí. Jinak naštěstí je to jedlík, sní všechno, co mu dám. Jen je teď hooodně divoký a při jídle nechce sedět, tak mě tím teď trochu vytáčí. Tak jedlíkům zdar :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
26.10.06 22:38

nevím, jestli se u AE může rohlík, ale ten by to vyřešil. A nepasírovat, jenom mačkat vidličkou na hrubo! To se ani hryzat nemůže naučit, když není co, že áno :-)

• Citovat
  • Upravit
12154
27.10.06 11:23

Ahoj, taky doma řešíme kousání. Koukám, že v tom nejsem sama. Malá mi chce taky jakoby zvracet, jakmile v pusince ucítí kousky. Zatím zuby ještě nemáme, tak se to snad naučí. Ale už se mi párkrát stalo, že opravdu tu „šavli“ hodila, tak pořád mixujeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69
27.10.06 13:54

Zrovna nedávno jsem řešila tady ve foru stejný problém.
Taky se tváříme na zvracení a často opravdu i zvracíme, jakmile omylem ukousneme kousek.
Holky poradily kukuřičné křupky neslané- že se rychle rozpustí v puse po ukousnutí, tak jsem je hned letěla koupit. Zatím úspěch neslavíme, ale zkoušíme, zkoušíme a neklesáme na mysli, ono to jednou přijde. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66
5.5.15 13:29

Maminky obnovuji diskusi.
Máme devět měsíců, malý pěkně papá, akorát máme problém, že nechce nic kousat, polyká to celé. Stravu nemixuji jen pomačkám vidličkou. Do ruky dávám chleba nebo křupku. Ty také nekouše ale cucá. A když se mu podaří větší kus jednoduše ho celej spolkne. Jak ho naučit kousat??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
5.5.15 13:31

@marki05 Dávat mu do pusy kousek jídla úplně dozadu do míst, kde budou později stoličky. Než to posune do předu, tak to trochu pomele v puse a propracuje jazykem… časem se naučí kousat. něco do ruky taky dávej, ať si dělá, co umí… všechno se teprve učí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí