Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, měla bych dotaz.
Potřebuji vyvařit dudlíky, ale nevím, zda se vyvařují celé, nebo jen ten silikon, co strká mimi do pusinky? Mám koupené dudlíky od baby - nova.
No, vyvařují se celé, ale z vlastní zkušenosti doporučuju vroucí vodou přelít pouze silikon, nejlíp ten silikon namočit do té vody na pár sekund. Ono totiž, když to celé namočíš, tak do toho nateče voda. Jednak se tam udělá takový povlak (asi vodní kámen) a jednak se mi zdá, že se tam můžou snadno tvořit plísně. Pak už to nijak nevyčistíš a i nový dudlík může vypadat fujtajblově.
Věra
Já vyvařovala celé, ta hmota je teplovzdorná, v pohodě vyvářku vydrží včetně ozdobiček - tedy pokud to není nějaký šunt.
Jen u těch vyvlíkacích typů, kde lze vyndat silikon nebo kaučuk z poutka, jsem dávala vyvářet rozebrané a po vychladnutí a okapání zase kompletovala. Ale třeba Nuky by šly rozebrat jen za cenu nepřiměřené síly, tak jsem je tam házela celé.
Stejně tak jsem postupovala i u vyváření flaškových dudlíků, přihodila jsem i víčko flašky - přišlo mi, že tam zůstává bakterií taky dost. Z jedné vody načisto.
Romana
ro - ja to delam stejne tak (ale davam do sterilizatoru do mikrovlnky) - je fakt ze uz mame druhou varku dudliku - uvnitr se usazuje vodni kamen, takze nevypadaji lakave ![]()
marka
Mumis,dudlíky už máš asi vyvařené,ale aby se nedělal ten povlak tak jsem vyvařovala v destilce.To radili v porodnici a dokonce mně ze skleněné láhve po starším synovi pustil vodní kámen co byl v závitu ![]()
Ahoj,
já ze začátku pokaždé steril. v mikrovlnce, ale pak mi dr. poradila, že stačí uvařit vodu ve var. konvici a tou vše propláchnout. Dělám to tak, že nejdříve naleju vodu do lahve, pak do ní dám dudlík a nakonec víčko. Je to rychlé a účinné a neusazuje se tam vodní kámen.
Berča