Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím o radu, máme 3,5 měsíční holčičku a chtěla bych ji naučit usínat samotnou. U první dcery jsme toto podcenili a ještě teď, v jejích 3,5 letech, je to problém. Tak to nechci podcenit a chci začít co nejdřív.
Nejčastěji mi malá usne u lahvičky nebo u prsu, vyjímečně sama. Můžete mi poradit, jak na to? Má cenu v tomto věku kupovat ještě kolotoč? Dudlík nemá,
nechce jej…
My usneme jen ojediněle sami:-)Taky mi odpovědi pomůžou
Náš malý u kolotoču rozhodně neusne…On se něj směje:-)
Moje malá taky sama neusne, musím u ní sedět a hladit ji po hlavičce. Já si říkám, že je ještě malá na to, aby usínala úplně sama… ![]()
Kolotoc u nas funguje na zabaveni ne na usinani…
Predpokladam, ze se mnou hodne lidi nebude souhlasit, ale u nas zafungovala metode podle knizky Kazde dite muze dobre spat…dcera drive nebyla schopna usnout sama, v postylce rvala jak blazen, uspavani na ruce trvalo i nekolik hodin. Ted ji dam do postylky a bez place sama usne
Naše malá právě usíná u prsu nebo u lahvičky celkem rychle. Kolikrát vidím, že je unavená, dám do postýlky a někdy usne sama. Někdy řve jako tur. Jakmile ji dám ale k prsu nebo lahvičku, tak spí hned. Říkala jsem si, že bych jí koupila buď projektor nebo kolotoč, že by to třeba pomohlo…
Příspěvek upraven 10.07.12 v 13:17
U nas kolotoc taky ne, malej chvili fascinovane koukal, ale kdyz pak zjistil, ze na nej nedosahne - chtel z nej ty hracky otrhat
- tak ho to prestalo bavit a zase by vstaval. To mu byly tusim tak tri mesice. Chapu, ze nechces podcenit usinani, ale 3,5 mesicni mimco je fakt jeste maly. Pockala bych tak do pul roka. Malej pred tim pul rokem taky v postylce vyrvaval, usnul jedine u prsa nebo v kocarku. Pak na to nejak prisel sam, prave okolo toho pul roka, pomazli se s deckou nebo plysakem a usne.
Mam u nej v postylce asi ctyri plysaky, ale taky az od pul roka, predtim ho nezajimali. Tak bych rekla - jeste chvilku vydrz, mamco!
![]()
@ziza1108 píše:
Prosím o radu, máme 3,5 měsíční holčičku a chtěla bych ji naučit usínat samotnou. U první dcery jsme toto podcenili a ještě teď, v jejích 3,5 letech, je to problém. Tak to nechci podcenit a chci začít co nejdřív.
Nejčastěji mi malá usne u lahvičky nebo u prsu, vyjímečně sama. Můžete mi poradit, jak na to? Má cenu v tomto věku kupovat ještě kolotoč? Dudlík nemá,
nechce jej…
Já se domnívám, že to nejde ovlivnit do budoucna. Starší syn jako miminko usínal sám, kolem roku měl období, kdy jsem ho uspávala. Pak zase sám a po přesunu do pokojíčku a velké postele chtěl zase uspávat. Teď už pár týdnů usíná zase sám. Tím chci říct, že pokud se teď miminko naučí spát samo, nemáš zaručeno, že to tak bude pořád. Stejně tak si myslím, že se starší holčičkou jste nic nepodcenili. Prostě je taková.
A učit spát miminko samotné chce dost trpělivosti. Nebaví tě uspávat? Jestli ti to vyložene nevadí, tak uspávej, třeba potřebuje maminku k usnutí. Vždyť je ještě maličké ![]()
A nebo odcházecí metodu. Nemyslím přímo nechávat vyřvat, ale přicházet jen šoupnout dudlík, pohladit a odejít. Já to u mladšího dělám někdy i dvacetkrát, když nemůže zabrat (například v těch vedrech). A někdy to prostě nejde a hladím po čelíčku do usnutí. Naštěstí ale většinou usne sám a rychle…
Malej, kdyz usina, tak musi vedet, ze tam s nim jsem. Odchazet nemuzu, to hned kouka, kam jsem sla a pak zacne vyvolavat. Musim stat u postylky. Nehladim, ani na nej nijak nemluvim a nereaguju, to by ho rozrusovalo. Stojim a sleduju ho. On se muchla s deckou a plysaky (dudlika nema, sam se oddudlikoval v cca ctyrech mesicich), obcas po mne mrkne, no a za chvili usne, tak 5 - 10 minut to trva. Pak muzu odejit. Kdyz se pak treba nabudi, tak mu to kupodivu nevadi, ze me nevidi, dokaze zase usnout. Jak se probudi, zacne vetsinou broukat a ceka, vi, ze se za chvili objevim. Slysim ho v chuvicce.
Jo a jinak taky souhlasim s @KPKristy ze tak, jak ti spi ted, ti za chvili spat stejne nebude, rezim se meni. Malej treba uz od malicka pred usnutim rval, nic nepomohlo, chvili mi to trvalo, ale zvykla jsem si, ze proste 5 - 10 minut breku pred spanim potrebuje (i jako malicky v mem naruci apod, nic nepomohlo). Az okolo deviti mesicu ho to najednou preslo a usina bez place. Taky jako male mimco spal klidne 6 - 8 hodin v noci v kuse. Ted se budi na kojeni kazde tri hodiny.
@KPKristy píše:
Já se domnívám, že to nejde ovlivnit do budoucna. Starší syn jako miminko usínal sám, kolem roku měl období, kdy jsem ho uspávala. Pak zase sám a po přesunu do pokojíčku a velké postele chtěl zase uspávat. Teď už pár týdnů usíná zase sám. Tím chci říct, že pokud se teď miminko naučí spát samo, nemáš zaručeno, že to tak bude pořád. Stejně tak si myslím, že se starší holčičkou jste nic nepodcenili. Prostě je taková.A učit spát miminko samotné chce dost trpělivosti. Nebaví tě uspávat? Jestli ti to vyložene nevadí, tak uspávej, třeba potřebuje maminku k usnutí. Vždyť je ještě maličké
A nebo odcházecí metodu. Nemyslím přímo nechávat vyřvat, ale přicházet jen šoupnout dudlík, pohladit a odejít. Já to u mladšího dělám někdy i dvacetkrát, když nemůže zabrat (například v těch vedrech). A někdy to prostě nejde a hladím po čelíčku do usnutí. Naštěstí ale většinou usne sám a rychle…
Uspávat mi nevadí, jen nevím, jestli je nejlepší způsob usínat u prsu či lahvičky. Ono je to celkem rychle a pohodlné, ale mám obavu, aby to tak nevyžadovala později…
@ziza1108 píše:
Uspávat mi nevadí, jen nevím, jestli je nejlepší způsob usínat u prsu či lahvičky. Ono je to celkem rychle a pohodlné, ale mám obavu, aby to tak nevyžadovala později…
To jsem se taky bala, usinal jako malej jenom u prsu nebo v kocarku. Okolo pul roku jsem zacala davat prikrmy, cili min casu u prsu
a okolo osmi mesicu prestal spavat v kocarku, zacal v nem sedet a bylo moc zajimavych podnetu na to, aby se spalo.
A v pohode presel na spani v postylce. I ted, v deseti mesicich - dopoledne ho soupnu do postylky a usne, odpoledne mi spokojene spi jeste u prsu. Vecer usne u kojeni, prendam do postylky, sice se nabudi, ale hned spinka dal v pohode.
@ziza1108 píše:
Ondra takhle usínal jako mimčo a kolikrát jsem ho neukonejšila jinak, než u prsa ještě v půl roce. Ono je to těžký. Dospělý, když nemůže spát, jde se projít, napít, vezme prášek, čte, co má dělat to miminko? Prostě se chce něčím uklidnit a uspat ![]()
Mám taky 3,5 měsíční holčičku a usínání jí jde poslední 3 týdny krásně. Tak nějak jsem vypozorovala, že nemá smysl ji ukládat dříve než ve 20 hodin, to prostě neusne. Kolotoč nad postýlkou nemáme, ani jiné hračky, má za hlavou jen pár plyšáků ale těch si moc nevšímá. Zastávám názor, že na spaní má mít dítě klid a různé kolotoče ho jen rozptylují. A dudlík taky nechce, už od porodnice. Ze začátku byly s uspáváním problémy, musela jsem s malou ležet v posteli, u toho ji kojit, aby usnula, pak složitě přendávat do postýlky, opatrně, abych ji nevzbudila. Naštěstí teď už fungujeme v pohodě. V 8 večer ji vykoupu, nakojím, u kojení většinou začne usínat, takže ji položím do postýlky, dám pusu, pohladím a odcházím. Většinou usne hned, někdy si chvilku povídá a usne taky sama. Když nestíhám a koupu později, tak se stane, že po položení do postýlky začne brečet ale většinou pomůže ještě dokojit a spinká pěkně. Ale myslím si, že tohle je individuální, každé dítko je jiné, některým to prostě trvá déle…
Přes den uspáváme v domácím kočárku…to v poslední době, najednou nechce být přes den v postýlce, večer - odcházecí metoda - většinou. Položím, pohladím, odcházím a přicházím dokud neusne, v poslední době teda usíná u posledního kojení, tak je to jednodušší, občas to trvá déle…nám se občas v noci stane, že jak se vzbudí na kojení, tak je potom i hodinu vzhůru a chce si povídat…kecka jedna…
@oukidouki No, tak to mám ještě v živé paměti, když bylo Ondrovi kolem roku. Už jsem nekojila, neměl ani noční UM, ale třeba dvakrát do týdne byl schopný se ve tři probudit a dvě hodiny si hrát a vykládat
. To bylo celkem k zešílení…