Jak obejít realitku

Napsat příspěvek
Velikost písma:
101626
23.9.13 08:39
@Ivan PPZ píše:
Na druhou stranu, jestli jste ten podnajem nasli diky inzerci realitky…
Takze jedine, co udelala realitka bylo, ze:
  • zprostredkovala vam tu nabidku
  • zprostredkovala vam prohlidku
Z meho pohledu, pokud by tohle ta realitka nenabizela, tak o tom vubec nevite a ani se tam nemuzete nastehovat.
Nic neni tak cernobile, ze?

A není to náhodou tak, ze tuhle práci udělala za toho pronajímatele, tak ať tu provizi zaplatí on.
Já bych majiteli zavolala, že mám zájem, ale provizi platit nehodlám… A je na něm, zda obejde realitku nebo provizi zaplatí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
23.9.13 08:43

Já teď mám s realitkou neexkluzivní smlouvu, ale je tam věta, že neuzavřu smlouvu s někým, koho našla realitka, jinak je tam pokuta, takže já osobně bych tu smlouvu za zády neuzavřela.
Ona realitka má taky náklady, že, - prohlídky, inzerce, sepsání smlouvy… a charitu nedělají ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Notářská poradna
23.9.13 08:47
@Clarkia píše:
Samozřejmě to jde, ale je to na majiteli, jestli bude chtít. My jme se o tom s jedním majitelem bavili, a dohodli jsme se, že realitku obcházet nechce. Říkal, že chce pronajímat roky, a ne být jednou někde na černé listině. :mrgreen: No nakonec jsme tam stejně bydlet nešli.

Pokud pronajimatel sám dokáže byt perfektně nafotit, nabízet na nejnavštěvovanějších realitních portálech, dokáže si sám vybrat mezi zájemci a má potřebné právni znalosti, pak asi nebude vyhledávat RK. Pokud se však už rozhodnul pro RK, pak k tomu asi měl důvod. Pronájem nese velká rizika především na straně pronajimatele. Vystěhovat neplatícího nájemníka není vždy úplně jednoduché. Někteří majitelé bytů proto požadují notářský zápis se svolením k exekuci vyklizením bytu. Provize RK není jen o tom, že přijde nějaký zájemce… :(

• Citovat
  • Upravit
101626
23.9.13 08:56
@Notářská poradna píše:
Pokud pronajimatel sám dokáže byt perfektně nafotit, nabízet na nejnavštěvovanějších realitních portálech, dokáže si sám vybrat mezi zájemci a má potřebné právni znalosti, pak asi nebude vyhledávat RK. Pokud se však už rozhodnul pro RK, pak k tomu asi měl důvod. Pronájem nese velká rizika především na straně pronajimatele. Vystěhovat neplatícího nájemníka není vždy úplně jednoduché. Někteří majitelé bytů proto požadují notářský zápis se svolením k exekuci vyklizením bytu. Provize RK není jen o tom, že přijde nějaký zájemce… :(

Ano, ale všechno to jsou služby pro pronajímatele, nikoliv pro nájemce, takže ať si platí provizi ten pronajímatel a nikdo se nebude snažit tu RK obejít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
23.9.13 09:05
@j.a.n.i1 píše:
Ano, ale všechno to jsou služby pro pronajímatele, nikoliv pro nájemce, takže ať si platí provizi ten pronajímatel a nikdo se nebude snažit tu RK obejít.

no, dost často má realitka smlouvu, kde platí provizi oba ;-)
a ber to tak, že já jako majitel mám nějakou představu o ceně, takže pokud budu muset platit provizi navíc, tak ji zakomponuju do nájmu - ty budeš spokojená a ani nebudeš vědět, že to platíš
a pak - po šílených zkušenostech, který mám s podnájemníkama, je pro mně ochota zaplatit provizi, a neobcházet někoho jistým signálem, že ten člověk, kterého ubytuju je solidní a čestný :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mrs. S
23.9.13 09:29

My nikdy problém neměli a to jsme v podnájmu 3rokem, kluk z realitky ani nebyl schopný odpověď na otázku, když jsem se ho ptala a za to mu mam zaplatit kolik peněz :nevim:, když vyřizovala vše realitka protože paní bydlí v úplně jinde než pronajímá byt dobře paní s realitky s námi jednala a všechno zařizovala ona ale to s námi úplně jinak jednala, snad platím i za úroveň odvedené práce což se u toho kluka nedá dobře zhodnotit :zed:

• Citovat
  • Upravit
11559
23.9.13 10:02

Pokud hledam najem, podnajem, koupi bytu a najdu to diky praci RK, ktera ma v podminkach nejakou odmenu, tak je preci jen na me, abych na to pristoupil, nebo ne.
Ale najit neco diky praci (lepsi ci horsi) RK a pak jen hledat cestu, jak z toho RK vynechat mi uplne spravne nepripada.
Nemam realitku, ani se mi tyhle zpusoby nelibi, ale takova je situace.

A kdyz se mi to nelibi a nehodlam to akceptovat, tak nabidky RK neprochazim- je preci tak snadne si to vsechno zjistit sam. Nebo mozna neni, co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mrs. S
23.9.13 10:12

@Ivan PPZ teď jste mě pobavil, takže když půjdete do obchodu koupíte si bonbonieru doma jí otevřete a zjistíte že je s půlky prázdná tak budete chtít vrátit peníze ale když vám řeknou vaše smůla otevřel jste ji nemůžeme vám věřit že jste jí nesnědl vy tak budete pěkně naštvaný za špatně vyrobeny produkt. Ja nechápu proč ja mam platit za špatně odvedenou práci několik tisíc kdyby tu šlo o pár korun neřeknu ale tady jde o víc než 7000tisíc

• Citovat
  • Upravit
23.9.13 10:23

@sabi88

jde o to, čemu říkáš špatně odvedená práce, protože takto bych nazvala situaci, kdy nedojde k uzavření smlouvy mezi pronajímatelem a nájemcem. Každopádně realitky mají s nabídkou realit poměrně výdaje, musí tam jezdit, telefonovat, inzerovat v placené inzerci atd, atd. Pokud nechceš platit provizi, najdi si soukromého inzerenta, který nabízí bez realitky a nemusíš nic řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
23.9.13 10:54
@Clarkia píše:
Samozřejmě to jde, ale je to na majiteli, jestli bude chtít. My jme se o tom s jedním majitelem bavili, a dohodli jsme se, že realitku obcházet nechce. Říkal, že chce pronajímat roky, a ne být jednou někde na černé listině. :mrgreen: No nakonec jsme tam stejně bydlet nešli.

Kecal, nikde na černé listině by nebyl. Jak taky? Však pokud neměl exkluzivitu, mohl si přizvat realitek kolik chtěl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
23.9.13 10:57

@sabi88 no tak pokud paní zavoláš sama, tak to rozhodně není trestné. I mně se teda zdá 7 tis. za blbou inzerci trochu dost :think: Kdyby to byly max dva tisíce, tak neřeknu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101626
23.9.13 11:02
@analoja píše:
no, dost často má realitka smlouvu, kde platí provizi oba ;-)
a ber to tak, že já jako majitel mám nějakou představu o ceně, takže pokud budu muset platit provizi navíc, tak ji zakomponuju do nájmu - ty budeš spokojená a ani nebudeš vědět, že to platíš
a pak - po šílených zkušenostech, který mám s podnájemníkama, je pro mně ochota zaplatit provizi, a neobcházet někoho jistým signálem, že ten člověk, kterého ubytuju je solidní a čestný :nevim:

Ano, klidně si to zakomponuj do nájmu, ale neobtěžuj mě s tím, že já mám platit tvoje služby… to je pro mě už jen z principu neakceptovatelné, protože mě to přijde jako nehorázná drzost.
Když mi ten nájem i se zakomponovanou cenou za RD přijde odpovídající nabízenému bytu, tak si ho pronajmu, pokud ne, budu hledat jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
23.9.13 11:27

Znovu bych zminil, ze nikdo nikoho nenuti vyuzit sluzeb RK.
Ale me osobne prijde divne, ze ten novy pronajem najdu diky RK, libi se mi, chci tam bydlet, ale nejsem ochoten akceptovat nastavene podminky.
To neni poloprazdna bonboniera, to je bonboniera, ktera ma jen 10 dkg, ale cenu za 50 dkg.
Ja to vim dopredu, je to docela drahe, ale ja bych ty bonbony tak moc chtel… tak budu radeji vymyslet, jak ty bonbony mit bez placeni stanovene ceny.
Ja timhle nerikam, ze ty poplatky RK jsou OK, primerene a ja nevim, co jeste.
Ale tohle je soucasna situace u nas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
23.9.13 11:49
@j.a.n.i1 píše:
Ano, klidně si to zakomponuj do nájmu, ale neobtěžuj mě s tím, že já mám platit tvoje služby… to je pro mě už jen z principu neakceptovatelné, protože mě to přijde jako nehorázná drzost.
Když mi ten nájem i se zakomponovanou cenou za RD přijde odpovídající nabízenému bytu, tak si ho pronajmu, pokud ne, budu hledat jinde.

no, ono na byt jsou nějaké náklady a třeba služba realitky je taky náklad, když tam já osobně půjdu na x prohlídek, sepisuju smlouvu, nafotím, investuju do inzerce… tak do toho investuju minimálně čas a ten není zadarmo, ber to tak, že když se ti nelíbí cena, tak si holt najdeš něco jinýho ;-) ale obcházení něčeho je snad českej sport :nevim:
když jsem byla v opačné pozici, tak jsem si taky vybírala podle toho, co jsem ochotna zaplatit
jinak i s realitkou se dá smlouvat - můžeš říct, že poplatek se ti zdá vysoký a vezmeš to když to sníží - pokud nebudou mít jiný zájemce, třeba ti sleví - vím, že mají taky možnost úpravy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5724
23.9.13 11:49
@Gina108 píše:
Kecal, nikde na černé listině by nebyl. Jak taky? Však pokud neměl exkluzivitu, mohl si přizvat realitek kolik chtěl.

Já vím, proto ten smajlík. Na jednu stranu to bylo úsměvné, ale na druhou stranu jsme se shodli na jednání fér a ne obejít realitku. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí