Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Šarlota4 píše:
@Alca99 to byl nas pripad. Nevim jakou ma smlouvu nas majitel s realitkou. Ale nepral si, aby ho kontaktovali lidi sami. Vzdy chtel az " provereneho" zajemce od realitky
By mě zajímalo, jak realitka zájemce „prověřuje“
![]()
Ale ano, to, že tam člověk nechce vodit flundráky je snad jediný důvod, proč má smysl realitku kontaktovat. Každopádně podepisovat s jakoukoliv exkluzivitu je nesmysl.
@Šarlota4 píše:
@Alca99 ja ti rozumim, ze se ti nechce platit provize realitceale majiteli nemovitosti je to u zadku. Majitel si treba nepreje, aby ho kontaktovali lidi z " ulice "
No já osobně bych tedy byla ráda, kdyby mě kontaktoval někdo z ulice a já nemusela platit provizi realitce. Bohužel záleží na tom, jak je to ve smlouvě napsáno, většinou se dobře RK kryjí, aby právě k tomuhle nedocházelo ![]()
@Chauvinist tak oni se snazili pronajmout byt za vic jak 30.000 takze majitel nechtel zrejme zvedat kvanta zbytecnych hovoru a rovnou to dal na starost realitce. To provereni spocivalo jen v predstaveni, zeptani se na zamestnani atd. Je jasne, ze solidnost ti ani tak nikdo nezaruci
Já jsem dala jako majitelka inzerát na bezrealitky a jedna realitní kancelář si přivedla několik zájemců, každému zájemci se nelíbí provize, ale nikdo si už nedá tu práci si byt dohledat na bezrealitky kde je na mě kontakt nebo se tu ještě jednou stavit bez realitní makléřky
Já jim to při prohlídce říct přeci nemůžu že by to šlo i bez realitky, ale prodeji přímo se nebráním. Tak zkus pohledat na různých realitních webech ![]()
@střepina píše:
@Alca99 pokud jsi si našla nemovitost, která má smlouvu s realitkou, tak těžko tu realitku obejdeš, my jsme v létě kupovali dum, realitka se chránila smlouvu, pokud by majitel prodal nemovitost a obešel realitku, pokuta 7 procent
Ne každý má takovou smlouvu. Já jsem souhlasila aby si jedna realitka nemovitost nabízela, ale smlouvu s nimi nemám, tudíž prodej přímo je možný.
@krtek7489 tak to cumim mozna je to jine s pronajmem. Ale moje mamka prodava ted byt a provizi bude platit jen kupujici. Ona vibec nic. Myslela jsem, ze u pronajmu plati provizi taky jen zajemci.
@Šarlota4 píše:
@Chauvinist tak oni se snazili pronajmout byt za vic jak 30.000 takze majitel nechtel zrejme zvedat kvanta zbytecnych hovoru a rovnou to dal na starost realitce. To provereni spocivalo jen v predstaveni, zeptani se na zamestnani atd. Je jasne, ze solidnost ti ani tak nikdo nezaruci
Tak vtip je v tom, že pokud pronajímáš byt za 30t, tak moc hovorů mít nebudeš. Pronajímal sem baráky za víc a pohoda. S realitkou naprostá tragédie. Jednou jedinkrát sem podepsal exkluzivitu a byl to naprostej provar. Takže tak ![]()
Kdyby se mě realiťák zeptal na zaměstnání, tak bych mu nejdřív zašlápl držku do kanálu a pak ho nechal, ať si hledá provize jinde ![]()
@Chauvinist bhzl my ten byt fakt chteli
a platili jsme provizi rk 1× mesicni najem, ale nelitujem
@Alca99
My tak kupovali kdysi byt. Přes realitku jsme šli na prohlídku, koukli na koho zvoní a pak se vrátili bez realiťáka. Každý až na jednoho by do toho bez realitky s náma šel. Nakonec jsme to vyřešili úplně jinak, ale to je tady jedno. Záleží jestli a jakou má majitel smlouvu s realitkou.
Obecně k tématu:
Existují inzertní servery, kde majitelé nemovitosti nabízejí prodej/pronájem bez realitky. Kdo tedy nechce platit realitku, má možnost.
Pokud ovšem odpovídáte na inzerát ze serveru, kde inzerují realitky (inzeráty něco stojí) a absolvujete prohlídku s realitním makléřem, tedy využíváte služeb realitky a pak se je snažíte obejít, tak jde o vaši vychcanost a neetické jednání. Ale co taky v ČR očekávat, že?
Tak ono pokud prodáváte nebo pronajímáte nemovitost a dáte inzerát treba na bezreality.cz, realitky se samy ozvou, jestli mohou inzerát zveřejnit. Tím se majiteli zvýší pravděpodobnost, že sežene zájemce, když má inzerát na více místech. V takovém připadě lze s majitelem jednat i bez realitky, kdyz si inzerát na bezreality najdeš. Pokud ale majitel na podobném webu neinzeruje, možné to není. V případě, jak jsem psala výše, smlovu majitel s realitkou mít nemusí. Pokud ale realitka najde zájemce, jde s ním na prohlídku, tak tam už asi smlouva s případnou pokutou bude, aby se nedělo to, že se pak zájemce znovu vrátí bez realitky.
@Jabadabadu
To bylo jistě na mě.
O neetickém chování realitek bych mohla vyprávět, to nás právě dovedlo k tomu vracení se, víš? Opomenu-li to, že makléř o bytě většinou téměř nic nevěděl a ještě i lhal… (elektřina hliník či měď, lino zkoušel vydávat za parkety - celkem vtipné. A majitelé těch bytů měli taky dobré story… třeba že hodili sami inzerát a nakráčel borec z realitky se zájemcem, aniž majitelé bytu věděli, že je realitka vydává za své klienty…
@BellinkaX píše:
@Alca99
My tak kupovali kdysi byt. Přes realitku jsme šli na prohlídku, koukli na koho zvoní a pak se vrátili bez realiťáka. Každý až na jednoho by do toho bez realitky s náma šel. Nakonec jsme to vyřešili úplně jinak, ale to je tady jedno. Záleží jestli a jakou má majitel smlouvu s realitkou.
Proto si některé realitky nechávají od zájemců podepsat, že s nimi absolvovali prohlídku.
@BellinkaX píše:
@Jabadabadu
To bylo jistě na mě.
O neetickém chování realitek bych mohla vyprávět, to nás právě dovedlo k tomu vracení se, víš? Opomenu-li to, že makléř o bytě většinou téměř nic nevěděl a ještě i lhal… (elektřina hliník či měď, lino zkoušel vydávat za parkety - celkem vtipné. A majitelé těch bytů měli taky dobré story… třeba že hodili sami inzerát a nakráčel borec z realitky se zájemcem, aniž majitelé bytu věděli, že je realitka vydává za své klienty…
Ne, to nebylo na tebe, to bylo obecně.
Jinak jistě, řada realitek se chová taky neeticky, to je známá věc. Ale to není argument proto, chovat se taky neeticky a vychcaně.
@Jabadabadu píše:
Ne, to nebylo na tebe, to bylo obecně.Jinak jistě, řada realitek se chová taky neeticky, to je známá věc. Ale to není argument proto, chovat se taky neeticky a vychcaně.
Řekl bych, že v týhle fázi, kdy se krajně neeticky chová 98% realiťáků, už to není neetičnost, ale obranná reakce.
Tajně jsem doufal, že trh to trochu pobourá (koneckonců, dobu, kdy realitky braly dva nájmy od nájemce i pronajímatele jsou pryč), ale vzhledem k nově chystanému realitnímu zákonu, to moc nevypadá a v zásadě s realiťákama není důvod mít jakékoliv slitování, pokud si ho sami nejřív nezaslouží.
Ano, jednoho takového jsem za 15 let potkal.