Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Chauvinist píše: Řekl bych, že v týhle fázi, kdy se krajně neeticky chová 98% realiťáků, už to není neetičnost, ale obranná reakce.
Tajně jsem doufal, že trh to trochu pobourá (koneckonců, dobu, kdy realitky braly dva nájmy od nájemce i pronajímatele jsou pryč), ale vzhledem k nově chystanému realitnímu zákonu, to moc nevypadá a v zásadě s realiťákama není důvod mít jakékoliv slitování, pokud si ho sami nejřív nezaslouží.
Ano, jednoho takového jsem za 15 let potkal.
Jistě, čecháček si vždycky najde alibi pro vlastní vychcanost. ![]()
@blecha72 píše:
Proto si některé realitky nechávají od zájemců podepsat, že s nimi absolvovali prohlídku.
Tomu podpisu jsem se docela divila. Co tim realitka ziska? Jen jsem zvedava jak to chodi…
@Hermina.p píše:
Tomu podpisu jsem se docela divila. Co tim realitka ziska? Jen jsem zvedava jak to chodi…
Má důkaz o tom, že klienta přivedla ona. Tudíž nárok na vymáhání provize po prodávajícím, se kterým má uzavřenou smlouvu. Není tak jednoduché RK obejít, záleží, jak je sepsána smlouva.
@Jabadabadu píše:
Jistě, čecháček si vždycky najde alibi pro vlastní vychcanost.
Hloupý řeči bez argumentů. Nejsi náhodou realiťák?
Osobně sem v 90% ten pronajímatel a pokud mi přijde realiťák, nejlépe s fingovaným zájemcem, že mám teď hned podepisovat smlouvu, tak letí, jedou i s újmou na zdraví.
Sem tam pro někoho hledám bydlení a pak praktikuju postup co píšu vejš a všem, kdo ho praktikují stejně, to jednoznačně schvaluju, minimálně do doby, kdy se začnou chovat jako lidi.
Současnej realitní trh žije jen proto, že většina transakcí proběhne bez problému navzdory realitce a když k problému dojde, tak bohužel nikdo nejde do toho, aby realitku žaloval o náhradu škody. To tady citelně chybí.
No, předhodím můj názor.
Najdu nějakou nemovitosti díky inzerci realitky a první, co mě napadlo je tu realitku obejít? Automaticky hned vím, že je to
@Chauvinist píše: Realiťáckej ksindl má ale snahu s majitelema uzavírat kdovíproč různě bizarní a pro ně nevýhodný smlouvy
Nejsem realiťák, ale živě si umím představit, že ta realitka do toho už vrazila nějaké peníze- ona inzerce na více serverech něco stojí, prohlídky s klienty taky nikdo nebude dělat zadarmo, výpisy na katastru se pooužívají placené a v té provizi jsou i další služby.
Prodávajícímu je „skoro“ jedno, jaké je provize, protože to obvykle platí prodávající.
Ano, při přímé koupi od majitele to asi vyjde levněji, ale pár lidí už koupilo nemovitost, na které vázly nějaké „závazky“ a zjistilo se to pozdě…
Jestli je ten realiťák OK, nebo ne bych tady neřešil, ale psát o 98% krajně neeticky se chovajících realiťáků mi přijde poněkdu nadnesené.
A že má realitka smlouvu s majitelem, aby ji ten majitel neobešel, to vám přijde divné?
Vy rádi pracujete zadarmo? Opět bych neřešil výši provize- to je jiná otázka.
@blecha72 píše:
Má důkaz o tom, že klienta přivedla ona. Tudíž nárok na vymáhání provize po prodávajícím, se kterým má uzavřenou smlouvu. Není tak jednoduché RK obejít, záleží, jak je sepsána smlouva.
Aha smlouvu s realitkou nemam, takze jim to asi stejne k nicemu neni ![]()
@Hermina.p píše:
Většinou jsou na tom drobným písmem nějaký zcela absurdní podmínky, že nesmíš kontaktovat majitele a že pokud koupíš stejnej byt/barák jinde, tak že můžou vymáhat škodu a souhlasíš s nějakejma nesmyslama (obvykle, že ti můžou volat a spamovat, nebo s pomínkama, co jsou vystavený někde na webu, to už sem taky viděl).
Zásadní poučka - jako nájemce realitce nepodepisovat nikdy nic, pokud už s ní jednáš. Nemáš tu povinnost a není to ani slušnost. Naopak od nich je naprosto nebetyčná DRZOST něco takového požadovat. Pokud na tom trvá, pak ho schoď ze schodů. Naposledy mi nějaká brečela, že nedostane prémie, když to nepřinese. Jako sorry, ale to je její problém.
@Ivan PPZ Přidám svou zkušenost. Kupovali jsme nemovitost, zaplatili rezervační poplatek, smlouvu o smlouvě budoucí- a po několika týdnech nám volali z BANKY, že nám úvěr neuvlní, protože na nemovitosti váznou věcná břemena (bylo to ještě v předinternetové době, kdy jsme nemohli nahlížet do katastru). Ani realitka není zárukou bezproblémové transakce. Pokud tomu člověk trochu rozumí, zvládne vše sám. Ale musím se připojit k názoru, že pokud RK jakýmkoli způsobem (třeba zveřejněním inzerátu) přispěla k úspěšnému prodeji, provize jí náleží.
@Hermina.p píše:
Aha smlouvu s realitkou nemam, takze jim to asi stejne k nicemu neni
Možná něco podepisují zájemci.
@Chauvinist píše:
Hloupý řeči bez argumentů. Nejsi náhodou realiťák?
Osobně sem v 90% ten pronajímatel a pokud mi přijde realiťák, nejlépe s fingovaným zájemcem, že mám teď hned podepisovat smlouvu, tak letí, jedou i s újmou na zdraví.
Sem tam pro někoho hledám bydlení a pak praktikuju postup co píšu vejš a všem, kdo ho praktikují stejně, to jednoznačně schvaluju, minimálně do doby, kdy se začnou chovat jako lidi.
Současnej realitní trh žije jen proto, že většina transakcí proběhne bez problému navzdory realitce a když k problému dojde, tak bohužel nikdo nejde do toho, aby realitku žaloval o náhradu škody. To tady citelně chybí.
A jaký argumenty předkládáš ty? Na základě nějaký své, z prstu vycucané statistiky (98% realitek se dle tebe chová neeticky,) si tu obhajuješ obecně vychcaný přístup k realitkám.
To, že většina supermarketů různě šidí své zákazníky je pro tebe důvod, aby šel a preventivně zboží z regálů kradl?
@Ivan PPZ píše:
No, předhodím můj názor.
Najdu nějakou nemovitosti díky inzerci realitky a první, co mě napadlo je tu realitku obejít? Automaticky hned vím, že je toNejsem realiťák, ale živě si umím představit, že ta realitka do toho už vrazila nějaké peníze- ona inzerce na více serverech něco stojí, prohlídky s klienty taky nikdo nebude dělat zadarmo, výpisy na katastru se pooužívají placené a v té provizi jsou i další služby.
Prodávajícímu je „skoro“ jedno, jaké je provize, protože to obvykle platí prodávající.
Ano, při přímé koupi od majitele to asi vyjde levněji, ale pár lidí už koupilo nemovitost, na které vázly nějaké „závazky“ a zjistilo se to pozdě…Jestli je ten realiťák OK, nebo ne bych tady neřešil, ale psát o 98% krajně neeticky se chovajících realiťáků mi přijde poněkdu nadnesené.
A že má realitka smlouvu s majitelem, aby ji ten majitel neobešel, to vám přijde divné?
Vy rádi pracujete zadarmo? Opět bych neřešil výši provize- to je jiná otázka.
Heh. Tohle miluju. Začnu tím nejlepším - pokud na nemovistosti váznou nějaké „závazky“, realiťák nemá šanci to zjistit a ani to nezjišťuje. Maximum, co udělají je pod trestem propadu provize (kterou by museli vrátit kupujícímu) je podpis „čestného prohlášení“, což je následně kupujícímu k prdu. Placený výpis se dá pořídit za kolik, za stovku? A závazky jsou vidět i v neplacené verzi, byť bez detailů.
Tohle může udělat AK, kterou do toho je nutno zamontovat realitka, narealitka, takže smůla.
Další oblíbeně blbý argument je to, že provizi platí kupující. To je sice pravda, ale kdyby si realitka provizi nevzala, tak buď prodávající dostane více, nebo kupující zapltí méně, nebo půl na půl. Takže jakákoliv jiná varianta bez realitky je win-win. Realitka kromě vystavení fotek na serveru (kde si je prodávající za setinu ceny může vystavit taky) a dodání cyklostylovaný smlouvy nedělá nic.
Z toho důvodu tvrdím, že úspěšné transakce jsou v této době NAVZDORY realitce.
Není problém v tom, že realitka bere provizi. Problém je v tom, že realitka bere provizi, za kterou neexistuje žádná protihodnota. Žijou v podstatě jen z toho, že pro většinu lidí je taková transakce první a poslední v životě a je jim všechno jedno.
Má to fungovat tak, jako jinde, že přijdu do realitky s poptávkou a ta udělá maximum pro to, aby splnila moje požadavky. Né, že mě odpálkují, že „najděte na webu“.
Pokud majitele přesvědčí, že jsou natokolik kvalitní, že si provizi zaslouží, zadarmo pracovat nebudou. Pokud nepřesvědčí, funguje trh a konkurence. Ten kdo první najde klienta a přesvědčí ho, že si provizi zaslouží, tak vyhrál.
Pokud ani prodávajícího, ani kupujícího nepřesvědčí, pak ANO, budou pracovat zadarmo a ANO je to naprosto SPRÁVNĚ.
@Jabadabadu píše:
A jaký argumenty předkládáš ty? Na základě nějaký své, z prstu vycucané statistiky (98% realitek se dle tebe chová neeticky,) si tu obhajuješ obecně vychcaný přístup k realitkám.To, že většina supermarketů různě šidí své zákazníky je pro tebe důvod, aby šel a preventivně zboží z regálů kradl?
Aha, už tomu rozumím. To že z prodeje nemovitosti nezaplatím provizi realitce znamená, že jsem ji vlastně ukradl. No pane jo. Teď už asi význam realitního zákona chápu. Ten je přesně v tomto duchu…
@Chauvinist píše:
Aha, už tomu rozumím. To že z prodeje nemovitosti nezaplatím provizi realitce znamená, že jsem ji vlastně ukradl. No pane jo. Teď už asi význam realitního zákona chápu. Ten je přesně v tomto duchu…
To je co?
Tak jsem se trochu poptal.
Chci třeba prodat byt. A nějakým způsobem souhlasím se zapojením realitky. Realitka „nabere“ nemovitost. Smluvní vztah může být různě „pevný“. Od „skoro žádná smlouva“ až po „výhradní smlouva“.
Ve všech těhle případech ale bude platit, že pokud realitka přivede klienta na prohlídku a on třeba „nemá zájem“, tak pokud se později zjistí, že se „oni“ dohodli za zády realitky, tak je stejně ta provize vymahatelná.
Prodávající je různě silně vázán, jak moc smí „spolupracovat“ i s jinou RK, nebo prodat sám napřímo.
Od „můžeš všechno“ až po „můžeš jen s námi“.
Ale opakuji, pokud by kupující přišel díky činnosti RK, pak logicky z toho RK chce mít nějaký profit.
@blecha72 píše:
To je co?
Prosímtě, realitní zákon je něco, co už se několik nejproflíklejších realitek v ČR snaží asi 8 let protlačit parlamentem. Bohužel momentálně se zdá, že se jim to povedlo a na webu jednoho ministerstva visí zfalšovanej „průzkum“, že to vlastně všichni chtěj v sekci, kde to nikdo hledat nemá… kromě nás, co o tom víme. A taky zfalšovaná důvodová zpráva a tak.
Šmejdi chtěli prosadit, že jakejkoliv prodej nemovitosti mimo realitku je nezákonný a dokonce je nezákonná i inzerce téhož.
To už naštěstí bylo moc i na ministerstvo, takže to zkrouhli „jen“ na to, že v realitách může pracovat jen někdo, kdo má „licenci“. A licenci vydává kdo? No ty velký realitky, co stály u tohohle plesnivýho návrhu združení v pochybnym spolku, co se jmenuje „Asociace realitních kanceláří“. Účelem je zabetonovat trh a zajistit, aby jim konkurence níhodou nenabízela lepší a levnější služby než tenhle spolek podvodníků.
Dej si to do google a uvidíš.
Pokud máš nemovitost a tenhle zákon projde, máš se na co těšit prostě. Okradou všechny…