Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Ivan PPZ píše:
Tak jsem se trochu poptal.
Chci třeba prodat byt. A nějakým způsobem souhlasím se zapojením realitky. Realitka „nabere“ nemovitost. Smluvní vztah může být různě „pevný“. Od „skoro žádná smlouva“ až po „výhradní smlouva“.
Ve všech těhle případech ale bude platit, že pokud realitka přivede klienta na prohlídku a on třeba „nemá zájem“, tak pokud se později zjistí, že se „oni“ dohodli za zády realitky, tak je stejně ta provize vymahatelná.
Prodávající je různě silně vázán, jak moc smí „spolupracovat“ i s jinou RK, nebo prodat sám napřímo.
Od „můžeš všechno“ až po „můžeš jen s námi“.
Ale opakuji, pokud by kupující přišel díky činnosti RK, pak logicky z toho RK chce mít nějaký profit.
Meh. Rozhodně to není „běžně“. Realitka samozřejmě nabízí úplnou exkluzivitu vždy a dokonce pořádají kurzy, jak efektivně lhát, aby ovečku navnadili.
Nikdo soudnej jim to pochopitelně podepsat nemůže, protože pak se jim odevzdá úplně (ale lidi to nečtou a podepisujou, ach jo). Nějaký „změkčení“ připadá v úvahu až po vyhazovu a obvykle se musí nechat přepsat vlastním advokátem u čehož realitka kvičí jako píchlá svině (vyzkoušeno několikrát).
Vymáhat to můžou zkusit. Samozřejmě tím vyhrožujou, ale předpokládám, že jakejkoliv soud by je s tím vyhodil nejpozději v předběžném řízení.
Já sem toho názoru, že s realiťákem nemá smysl ztrácet čas a má se jít za majitelem přímo. Pokud ovšem se zvolí návštěva s realiťákem, tak pokud retard s vodnatýma očima, co o nemovitosti většinou ví jen to, že má dostat provizi nepřesvědčí o tom, že je provize hoden, je naprosto správně, že se jde napřímo.
Mmch: ten jeden člověk, kterej to dělal opravdu dobře nikdy neměl problém s tím, že by ho kdokoliv jakkoliv obcházel, i když jeho provize patřila k těm ve vyšší hladině. Trvám na tom, že pokud je realiťák obcházen, je to pouze a jen jeho vina.
No, zjednoduším to. Asi/ snad nebudu sám, kdo má pocit, že to jsou poněkud jednostranné názory. Navíc vyjadřované poněkud zvláštním jazykem.
Za mě- škoda na to reagovat…
@Ivan PPZ píše:
No, zjednoduším to. Asi/ snad nebudu sám, kdo má pocit, že to jsou poněkud jednostranné názory. Navíc vyjadřované poněkud zvláštním jazykem.
Za mě- škoda na to reagovat…
Nezakrejvejte se davem ani jazykem, příteli, když Vaše logika kulhá na obě nohy, je to příliš laciné.
Podle Vás bych musel platit cestovce, se kterou jsem poprvé byl v alpách provizi, když tam teďka jezdím sám. Nebo provozovateli farmářského trhu za to, že nakupuju přímo na farmě, kterou jsem poznal tamtéž. Normálnímu člověku taková logika přijde dost zvrhlá a je normální, že se dané subjekty MUSÍ snažit o to, aby jejich zprostředkování stálo za to a provizi dostali i příště.
Obrácená logika je normální hlavně mezi realiťákama a pojišťovákama. Realiťák nejste. Jste pojišťovák?
A ano, už taky nebudu reagovat.
Tak- ono to až zábavné je. Ale na druhou stranu- je pravda, že nejsem klientem, kterého nějaká RK, resp. „realiťák“ o(b)jel, takže nemám v sobě tu zlost.
A jako PPZ (úmyslná součást mého nicku) dává vědět, co bych mohl být. Přesto se na problémy klientů dokáži podívat i z druhé strany. Někdy je jednání ze strany konkrétního člověka zaměňováno za běžnou činnost „firmy“ (je jedno, jestli RK, nebo pojišťovna).
Jenže jde o to, že když je problém, tak se o tom daleko víc mluví, než když je všechno OK. Když jsem spokojený, tak obvykle o tom nepíší příspěvky na různá fóra. Pak to vypadá, že s RK jsou jen problémy a ono třeba ani ne…
A někdy má klient mylnou představu a běžnou a předvídatelnou situaci považuje za útok proti němu- třeba platit provizi, přestože jsem obešel realitku.
A někdy/občas si klient i malinko vymýšlí.
A některý příspěvek někdy/ občas ani třeba nepíše klient, ale někdo úplně jiný…
Jémine. Už jsem čekal, kdo mi tu řekne, že jsem imperialistický agent provokatér, protože je to přece úplně jasné. To je stejně laciné jako to zaštiťování se davem. A stejně zábavné.
Jakožto vlastník několika nemovitostí, sem tam nájemník a občas konzultant, co pomáhá kamarádům hledat bydlení (moje oblast podnikání je zcela vzdálená od těhle srandazprostředkovatelů) přicházím s těmito problémy do kontaktu častěji, než bych chtěl. A to říkám bohužel. že by mě nějaký realiťák vyloženě ojebal, to se říct nedá. Nejvíc jsem tratil asi 3 měsíce pronájmu při podepsání exkluzivity, protože vybraný jouda nebyl schopen zcela ničeho. Že je jejich jednání v drtivé většině špatné - od laškovní neschopnosti dané vrozenou blbostí až po různě špatně zastřený pokus o podvod, to je bohužel smutná realita.
Vychází to z toho, že narozdíl od nákupu jídla, které se opakuje každý týden a člověk se může zdokonalit, takovouhle transakci dělají lidé obvykle poprvé a naposledy v životě, takže jejich obranné mechanismy nejsou zdokonaleny a realitky si mohou dělat co chtějí.
Pokud jsou kupující a prodávající čestní lidé, kdy jeden chce prodat a druhý koupit, pak pro realitku je nejlepší nedělat nic a všichni jsou spokojeni.
Problém nastane v okamžiku, kdy je potřeba něco řešit zpětně. Pak se přijde na to, že realitka vlastně za nic neručí, smlouvy jsou napsané špatně a neuměle opravené a že realitka vlastně nesdělila prodávajícímu údaje žádné, v případě případě lhala. Vyvstává otázka, proč tam tedy ta realitka je?
Znovu opakuji - nemám nic proti tomu, že realitka chce provize a chce za svou práci dostat zaplaceno a pokud si někdo přeje jejich služeb za těhle podmínek využít, dobře mu tak. Uznávám taky, že v některých případech můžou služby být k něčemu (prohlídky, komunikace). Mám problém s tím, jaké služby obvykle realitka odvádí. Pouze namátkově:
Znovu opakuji, že daleko lepší služby než jakákoliv realitka zprostředkuje libovolná advokátní kancelář v okolí za zlomek ceny.
Jestli máte nějaký další faktický argument mimo náznakové uvádění, že to nepíše klient, ale konkurence, hehehe, tak je uveďte. Jsem na ně zvědavý.
@Chauvinist píše:
Jémine. Už jsem čekal, kdo mi tu řekne, že jsem imperialistický agent provokatér, protože je to přece úplně jasné. To je stejně laciné jako to zaštiťování se davem. A stejně zábavné.
Jakožto vlastník několika nemovitostí, sem tam nájemník a občas konzultant, co pomáhá kamarádům hledat bydlení (moje oblast podnikání je zcela vzdálená od těhle srandazprostředkovatelů) přicházím s těmito problémy do kontaktu častěji, než bych chtěl. A to říkám bohužel. že by mě nějaký realiťák vyloženě ojebal, to se říct nedá. Nejvíc jsem tratil asi 3 měsíce pronájmu při podepsání exkluzivity, protože vybraný jouda nebyl schopen zcela ničeho. Že je jejich jednání v drtivé většině špatné - od laškovní neschopnosti dané vrozenou blbostí až po různě špatně zastřený pokus o podvod, to je bohužel smutná realita.
Vychází to z toho, že narozdíl od nákupu jídla, které se opakuje každý týden a člověk se může zdokonalit, takovouhle transakci dělají lidé obvykle poprvé a naposledy v životě, takže jejich obranné mechanismy nejsou zdokonaleny a realitky si mohou dělat co chtějí.
Pokud jsou kupující a prodávající čestní lidé, kdy jeden chce prodat a druhý koupit, pak pro realitku je nejlepší nedělat nic a všichni jsou spokojeni.Problém nastane v okamžiku, kdy je potřeba něco řešit zpětně. Pak se přijde na to, že realitka vlastně za nic neručí, smlouvy jsou napsané špatně a neuměle opravené a že realitka vlastně nesdělila prodávajícímu údaje žádné, v případě případě lhala. Vyvstává otázka, proč tam tedy ta realitka je?Znovu opakuji - nemám nic proti tomu, že realitka chce provize a chce za svou práci dostat zaplaceno a pokud si někdo přeje jejich služeb za těhle podmínek využít, dobře mu tak. Uznávám taky, že v některých případech můžou služby být k něčemu (prohlídky, komunikace). Mám problém s tím, jaké služby obvykle realitka odvádí. Pouze namátkově:
- Realitka zatlouká vlastníka i nemovitost, čímž kupujícímu neumožňuje prolustrovat jeho profil a zjistit rozpory mezi realitou a nabídkou a tím odhalit podvod.
- Smlouvy jsou obecné natolik, že jakýkoliv rozpor znamená nemožnost řešit a cokoliv a zbývá pouze zdlouhavý soud.
- Realitka za nic nenese odpovědnost. Ani za to, že faktický stav je v rozporu s jejím inzerátem, ani za to, že defakto klienty podvádí a vystavuje nadbytečnému riziku - viz úschovy peněz u realitní kanceláře.
Jestli máte nějaký další faktický argument mimo náznakové uvádění, že to nepíše klient, ale konkurence, hehehe, tak je uveďte. Jsem na ně zvědavý.
Znovu opakuji, že daleko lepší služby než jakákoliv realitka zprostředkuje libovolná advokátní kancelář v okolí za zlomek ceny.
Tak to jste opravdu koumáci. Třeba se Vám to v budoucnu vrátí a taky po měsíci práce Vám zaměstnavatel neuhradí za Vaši činnost ani korunu. A bude to to samé. Myslíte, že je to rozdíl?!Nejsem makléřka, ale přijdete mi krajně ubozí. Chodíte si kupovat rohlíky do pekárny a maso na jatka. Vždyť je tam taky mezičlánek, který na produktu vydělá. Nebo se ho snažíte obcházet? Manžel ráno hurá do pekárny a vy na pole nakopat si brambory. Žila jsem léta v zahraničí, konkrétně v Anglii a tam by nikoho nenapadlo si prodávat nemovitost sám za sebe, stejně jako ty zmiňované rohlíky. Provize je tam 3% z ceny nemovitosti A NAVRCH PRÁVNÍ SLUŽBY ADVOKÁTA. Zkrátka jsme ubohý, zlomyslný a stupidní národ! ![]()
@Žižkov1965 Pokud budu mít v rozumné vzdálenosti pekárnu, tak tam nakupovat budu a ano, maso beru přímo od řezníka, který ho porážel a má to hned několik výhod, je levnější o platbu toho mezičlánku, který nepotřebuju a pak do něj ten řezník nenapichuje vodu, aby bylo těžší a víc na něm vydělal…
@Žižkov1965 píše:
Tak to jste opravdu koumáci. Třeba se Vám to v budoucnu vrátí a taky po měsíci práce Vám zaměstnavatel neuhradí za Vaši činnost ani korunu. A bude to to samé. Myslíte, že je to rozdíl?!Nejsem makléřka, ale přijdete mi krajně ubozí. Chodíte si kupovat rohlíky do pekárny a maso na jatka. Vždyť je tam taky mezičlánek, který na produktu vydělá. Nebo se ho snažíte obcházet? Manžel ráno hurá do pekárny a vy na pole nakopat si brambory. Žila jsem léta v zahraničí, konkrétně v Anglii a tam by nikoho nenapadlo si prodávat nemovitost sám za sebe, stejně jako ty zmiňované rohlíky. Provize je tam 3% z ceny nemovitosti A NAVRCH PRÁVNÍ SLUŽBY ADVOKÁTA. Zkrátka jsme ubohý, zlomyslný a stupidní národ!
Evidentně osobní ohodnocení osoby
![]()
@Žižkov1965 Osobo, když budu mít pole, vypěstuju obilí a upeču si z něch chleba, tak mi taky vynadáš, že si ten chleba nekoupím od pekaře?
Když budu šikovná a sama si doma vymaluju, mám to brát tak, že jsem ošidila profesionálního malíře a jsem proto ubohá, zlomyslná a stupidní?… ![]()
No, sice jsem se dozvěděl, co jsem za hroznou osobu, ale zkuste to vzít trochu jinak.
Obecně nikdo neřeší, že si sami něco prodáte (najdete zájemce, uděláte prohlídky, uděláte smlouvy, katastr, převod peněz a daň. přiznání).
Ale už se tu zapomělo, že původně je to nazvané JAK OBEJÍT RK.
A to chápu tak, že jsem jako majitel svolil, že RK bude moji nemovitost nabízet, přivede mi zájemce. A já se pak se zájemcem dohodnu napřímo a obejdu RK, protože… jedno proč.
Evidentně jsem nejprve musel s tou RK uzavřít „nějakou“ dohodu a souhlasil jsem s podmínkami té dohody. A to pak poruším.
Tohle nikomu (kromě vyjímek) nepřijde divné?
Proč tu začnete srovnávat vlastní výrobu chleba, malování a pod.?