Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
jak jako že ty nechceš platit „někoho“ služby? Vždyť i to, že jsi měla možnost si byt najít na netu je snad služba i pro tebe, no ne? Ta služba, že musel někam jet, nafotit, inzerovat apod…Každopádně v mnoha zemích platí provizi nabízející, nikoliv zájemce, ale tady to bohužel funguje prozatím takto, takže je na tobě - chceš - nechceš. Některé realitky rozdělí provizi mezi oba dva, to mi připadá docela spravedlivý, ale je to jenom o tom, jak to má kdo nastavené, ale pokud si najdeš nabídku, kde platí zájemce, máš smůlu, ale můžeš jít tzv. jinam.
@kočička Evička píše:
@j.a.n.i1
jak jako že ty nechceš platit „někoho“ služby? Vždyť i to, že jsi měla možnost si byt najít na netu je snad služba i pro tebe, no ne? Ta služba, že musel někam jet, nafotit, inzerovat apod..
Ne, to není služba pro mě, ale pro toho kdo to chce pronajmout, on to chce pronajmout, tedy on to musí nafotit a nějakým způsobem nabízet, tedy dát do inzerce a to jestli si to udělá sám, nebo si na to najme RK je jeho věc a tedy by si to měl i on zaplatit. Já jsem si to v té inzerci musela najít sama a sama kontaktovat někoho, kdo mi byt ukáže.
Služba pro mě by to byla v případě, že přijdu do RK a řeknu: chci byt 3+1, ložnice musí být na sever, mít tam možnost trvalého bydliště a smlouvu na dobu neurčitou v té a té lokalitě… až nějaký takový najdete, tak zavolejte - to je pak služba pro mě a pak za to té realitce ráda zaplatím, protože ušetřili práci mě, ale to, že šetří práci majiteli mě ani v nejmenším nezajímá.
To je jak kdybych v krámě platila prodavačce třeba 100,– za to, že mě obslouží u kasy, jako je mi jasný, že to mají zakalkulované v ceně, že to ve výsledku stejně zaplatí ten kupující, ale jde hlavně o princip.
@kočička Evička píše:
ale je to jenom o tom, jak to má kdo nastavené, ale pokud si najdeš nabídku, kde platí zájemce, máš smůlu, ale můžeš jít tzv. jinam.
Ano, nebo můžu zavolat přímo majiteli, že se mi jeho byt líbí, ale nehodlám platit provizi jeho RK a je pak na něm jak se zachová, nicméně, já to ze svého pohledu neberu jako obcházení realitky, já s ní žádnou smlouvu ani jiný vztah nemám a ani morálně s tím problém nemám, neb ona pracuje pro něj a nikoliv pro mě.
no ono jde hlavně o to, jestli ten, kdo nabízí přes realitku bude slyšet na tvůj argument, že tu službu udělala realitka pro něj, nikoliv pro tebe, a tak ji kvůli tvému principu obejde. Nicméně i když nemá nabízející exkluzivitu, tak může nakonec zaplatit smluvní pokutu ve výši sjednané provize za to, že pronajal/prodal někomu, koho tam přivedla ta realitka. ![]()
Jinak mě docela udivuje výše provize na dražší nemovitosti - domy…setkala jsem se mockrát s tím, že nemovitost za x milionů má pořád provizi 5%+DPH, což je celkem 6 procent. Některé realitky o výši provize jednají, ale některé trvají na těch procentech a např. dům za 8 mil vyjde na půl mega provize je ujetý těžce - ta částka
@Notářská poradna píše:
Pokud pronajimatel sám dokáže byt perfektně nafotit, nabízet na nejnavštěvovanějších realitních portálech, dokáže si sám vybrat mezi zájemci a má potřebné právni znalosti, pak asi nebude vyhledávat RK. Pokud se však už rozhodnul pro RK, pak k tomu asi měl důvod. Pronájem nese velká rizika především na straně pronajimatele. Vystěhovat neplatícího nájemníka není vždy úplně jednoduché. Někteří majitelé bytů proto požadují notářský zápis se svolením k exekuci vyklizením bytu. Provize RK není jen o tom, že přijde nějaký zájemce…
I mezi RK jsou podvodníci, kdy kvůli nim lidé platí jedenkrát tolik a čeká je exekuce. A co se týče vaší první věty, tak s tou nesouhlasím. Já sice studuji práva, ale myslím si, že každý průměrně inteligentní člověk dokáže inzerovat byt sám, je jen na něm zda rozhodne pro RK. Já jsem taky jednomu makléři svolila a když nám posílal odkazy, tak jsem šla do kolen, jak to hrůzostrašně nafotil.
@kočička Evička Jo, to už je na něm, to je fakt… mě tedy osobně přijde normální, že jako majitel tu provizi zaplatím já, vždy když táta pronajímal, tak provizi platil on a nový nájemce se do toho vůbec netahal, ten zaplatil pouze vratnou kauci a první nájem.
s tím placením provize…jsou oblasti, kdy je opravdu platí nabízející, ale zase aby realitka sehnala do své nabídky něco, tak musí přemlouvat toho kdo nabízí, aby to dal právě jí, no a když řekne, že bude ještě platit on sám provizi, vykašle se na tu realitku a dá to té, která to vezme od kupujícího.
Vpodstatě se na realitním trhu nabízí o hrozně moc míň nemovitostí od soukr., než od realitek a tak ten, kdo si něco vybral buď musí snést tu platbu provize, anebo hledat jinde, je to spíš začarovanej kruh, kterej takto funguje obzlášť v dnešní nepříznivé době.
Nabízet sám prodej nebo pronájem nemovitosti není vůbec jednoduché. Je třeba dobře nafotit, sestavit smysluplný text, ve kterém bude obsaženo vše důležité. Inzeráty vložit na internet- jen málokde je to bezplatné. Na nabídku na www.bezrealitky.cz se nám ozývali pouze realiťáci. Dále je třeba provázet zájemce, připravit smlouvy atd. Prodávali jsem bez RK byt- byli to známí, vše klaplo. Předtím jsme ho pronajímali- podnájemníci si nabídku našli na místní vývěsce (za vyvěšení jsme taky platili). Podnájemníky jsme si vybírali.
2 nemovitosti jsme prodávali přes RK, provizi jsme museli oželet. Ale jediné, co jsme pro prodej museli udělat, bylo párkrát se podepsat.
I při prodeji platí provizi kupující. Zaplatí, RK si strhne provizi, zbytek pošle na účet prodávajícímu.
Tak je to nastavené.
Když vám to nevoní, najděte si byt k pronájmu bez RK.
No já teda nevím, jak vy, ale já když udělám nějakou práci, tak předpokládám, že za ni dostanu zaplaceno. A to samé asi čeká i ten makléř. Nebo běžně přijdete do obchodu, tam si vložíte do košíku zboží a neplatíte za něho??? Prostě český národ je neskutečně vyčůraný, všichni jen přemýšlí, jak obejít systém. Každý nadává na politiky, ale kdyby na jejich místě byl sám, tak krade ještě víc…
@Jenye píše:
No já teda nevím, jak vy, ale já když udělám nějakou práci, tak předpokládám, že za ni dostanu zaplaceno. A to samé asi čeká i ten makléř. Nebo běžně přijdete do obchodu, tam si vložíte do košíku zboží a neplatíte za něho??? Prostě český národ je neskutečně vyčůraný, všichni jen přemýšlí, jak obejít systém. Každý nadává na politiky, ale kdyby na jejich místě byl sám, tak krade ještě víc…
Já myslím, že Češi moc neberou, že za služby se platí a nebo jen minimální částka.
Souhlasím s tím, že provizi realitce by měl platit ten, kdo službu poptává, ale funguje to tak, takže na výběr je buď přijmout pravidla nebo jít dál, popř. pokusit se to obejít.
No, to je taky otázka - kdo to vlastně platí - u těch podnájmů je to zdánlivě jednoduchý
ale co prodej? - tam je ta provize maskovaná v ceně - a nikdo se nad tím nepozastavuje - kupovali jsme domek přes realitku - cena byla stanovená, kolik z toho byla provize netuším - prostě cena byla jasná a za tu jsme ho koupili
teď prodávám byt, nabídly se mi zatím samé realitky, s jednou jsme se domluvili neoficiálně - já řekla kolik chci, oni si přirazili a nabízí to
s druhou jsem sepsala neexkluzivní smlouvu - já řekla kolik chci, oni si přirazili a ve smlouvě je psáno, že provizi platí prodávající - ale v podstatě si to strhnou z ceny, kterou za to (možná) dostanou, pokud se jim podaří sehnat zájemce - mně to vlastně taky nebude stát nic, dostanu cenu, kterou jsem chtěla - možná ![]()
@Jenye píše:
No já teda nevím, jak vy, ale já když udělám nějakou práci, tak předpokládám, že za ni dostanu zaplaceno. A to samé asi čeká i ten makléř. Nebo běžně přijdete do obchodu, tam si vložíte do košíku zboží a neplatíte za něho???
Ne, za zboží zaplatím, ale rozhodně vedle zboží ještě neplatím prodavačce za to, že tam to zboží prodává a to je ten rozdíl.
@j.a.n.i1 píše:Šmankote, prodavačce platíte v ceně zboží. Makléř obdrží pouze část provize, stejně jako prodavačka dostane část tržby.
Ne, za zboží zaplatím, ale rozhodně vedle zboží ještě neplatím prodavačce za to, že tam to zboží prodává a to je ten rozdíl.
@blecha72 píše: Šmankote, prodavačce platíte v ceně zboží. Makléř obdrží pouze část provize, stejně jako prodavačka dostane část tržby.
Ano, tak ať si to taky pronajímatel zakalkuluje co ceny nájmu a nechce po mě, abych to platila ještě než se nastěhuju…
@j.a.n.i1 píše:
Ano, tak ať si to taky pronajímatel zakalkuluje co ceny nájmu a nechce po mě, abych to platila ještě než se nastěhuju…
ty pořád nechápeš tu věc, že se ten pronájem nebude dít podle toho, jak by jsi to chtěla ty, ale jak je to předem dohodnuto mezi RK a nabízejícím. Proč, když ti to nevyhovuje, nejdeš shánět jinej pronájem, kde to bude podle tvých představ? ![]()