Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojte zkušené maminky, chtěla bych přestávat kojit syna (12měs.) před denním spaním, ale nevím jak. Chodívá spát tak 1-2× za den a vždy usíná u kojení. Chtěla bych, aby se naučil usínat bez kojení. Dudel ani flašku nechce a sám neusne. Poradíte mi prosím, jak by se dal uspat? Děkuji
Tak ho nech
jako bez place a vztekani to asi nepůjde. Mala si to nechala vysvetlit ve dvou a pul. Bez place. Jinak mluvit na něj, hladit, uklidnovat. Ale.zase si muze zvyknout i na to.
Nechat plakat a neustoupit - za dva dny to pochopí. a nebo ho dát do kočárku, ať usne při procházce.
@zuzkub píše:
Ahojte zkušené maminky, chtěla bych přestávat kojit syna (12měs.) před denním spaním, ale nevím jak. Chodívá spát tak 1-2× za den a vždy usíná u kojení. Chtěla bych, aby se naučil usínat bez kojení. Dudel ani flašku nechce a sám neusne. Poradíte mi prosím, jak by se dal uspat? Děkuji
Tak on by MOŽNÁ usnul, když bych ho nechala, ale tak za hodinu.
A určitě by to prořval, to už jsem zkoušela. Vydrží dost dlouho. Myslíte si, že je brzo ho učit, aby usínal sám? Na noc bych mu kojení ještě chtěla nechat.
Nedala jsem. A naučili se usnout i tak. A čekala jsem to horší.
Syna jsem kojila před každým spaním do 9 měsíců. Taky bez prsa neusnul. Nakonec jsem to ale utla. Dala jsem ho do postýlky, pohladim ho, řeknu „Teď budeš hajat“ a odejdu. Poprvé mu usnutí trvalo 30 minut. Teď v 11 měsícich kňourá 5-10 minut, pak 10 minut povídá plyšákům a usne
(jinak ale pořád má ranní a večerní kojení).
Jinak syn už odmítá spát v kočárku.
@Lenkahusa V kočáru by usnul, ale zas každý den se ven jezdit nedá…
@zuzkub mi mladší spal v kočáru do roka. Pak bylo venku už horko a musel jít do postýlky. Přes den nebyl kojený od 9měsíců a prostě se naučil spát v postýlce. Během pár dní. Noční kojení jsme rušili v 15měsících, první dvě noci pořvával, třetí se vzbudil 1×.
Doporučuju knížku od Elizabeth Pantley Klidné spaní a ukládání, protože přesně tohle tam řeší. Je tam mnoho ciltivých rad vůči miminku i mamince, žádný stres, žádné vyřvávání… Nám pomohla od častého buzení a k rychlému usání. Kojím sice na uspání stále (dcera má 1,5roku), ale mým cílem nebylo nekojit ![]()
Taky tak pořád uspáváme a bez řevu by se to neobešlo. Pokud to chceš zrušit jen na denní spaní a ne na noční, tak jak on má vědět, kdy teda jo a kdy ne? Bude v tom mít bordel. Buď mu to utni napořád nebo ho nech a počkej. My asi počkáme, beru to tak, že si taky odpočinu - občas vytuhnu s ní, zvlášť po O.
Spí v postýlce nebo s vámi? Jestli v postýlce, tak bude asi stačit změnit rituál, ale stejně si pořve. Jestli s vámi, tak to je horší. Alespoň u nás, kdybych si s ní jen tak lehla, tak se mi bude dobývat do výstřihu
@zuzkub Pokud bych dítě na usínání u prsa naučila, přišlo by mi v tomto věku ještě kruté mu ho sebrat, prostě bych počkala, až bude dost velký na to, aby si to dal vysvětlit. Co ti na tom vadí? Chceš přestat kojit úplně? Pokud je s takovou tuhý do pár minut, přijde mi to mnohem jednodušší, než ho „přeučovat“ na jiný rituál - ležení v posteli a držení za ruku třeba.
No ja myslim, ze klidne taky trebas neusne, vim o detech, ktere byly po uspesnem odebrani dudliku v pohode, jen spaly o dve hodiny denne mene. Nektery deti uz od roka nespej pres den vubec. odnaucovani bude s timhle rizikem. Leda prevest na jiny ritual, nenapada me moc jak a na jaky. Trebas chvilku kojit a kdyz bude sotva zavirat oci, tak vrazit dudel? aby si to jeste uvedomil.