Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Holky, prosím, poraďte mi…koupila jsem použité bavlněné tetra plenky s potiskem a jsou takové zažloutlé a občas nějaký flíček…čím to můžu odstranit a na kolik vyprat, aby se nepoškodily obrázky? Plenky byly používané, takže už jsou několikrát prané a zatažené. Děkuju za všechny rady a tipy ![]()
Doporucuju přes noc namočit do praciho prášku sanytol a pak vyprat na 40 stupňů minimálně…odstranila jsem tak zašlé skvrny na bodyckach.
Pokud budes namacet, tak do toho pristrouhej kus zlucoveho mydla, idstranuje skvrny zivocisneho puvodu. A rozhodne bych prala na 60.
Holky děkuju, objednala jsem z bazárku takhle i bavlněné deky (cherokee) a overálky a na nich jsou taky fleky, tak to budu zkoušet odstraňovat…blbý je, že jsou na všem obrázky, které nechci moc poničit…napadlo mě ještě jestli by to šlo dolu tím savem na prádlo (perex?), kdybych potřela tyčinkou do uší opatrně jen místa, která jsou bílá nebo světlá…co myslíte? Když ty obrázkové bavlněné věci i plenky vyperu na 90 tak ty obrázky asi slezou co? ![]()
@JayLee Děkuji!
Snad mi bude měsíc před porodem na to odstraňování skvrn stačit!
A doufám, že něco vybělí sluníčko, jen aby v červenci a červnu moc nepršelo
Holky a ještě se zeptám, nové plenky jste před použitím praly vícekrát aby změkly, nebo stačí jednou a přidat třeba ocet…jestli jsou pak měkké a savé
Jestli muzu, tak se pridam s dotazem- koupila jsem z druhe ruky Haipa Daipa Pastelka a jsou zasedle. da se nejak vratit barva nebo zustanou tak stale? mam je prat spolecne s bilym pradlem?
@teckaa píše:
Jestli muzu, tak se pridam s dotazem- koupila jsem z druhe ruky Haipa Daipa Pastelka a jsou zasedle. da se nejak vratit barva nebo zustanou tak stale? mam je prat spolecne s bilym pradlem?
To by mě taky zajímalo, jak vrátit bílou i na oblečení s potiskem
Dávala jsem Savo perex i na světlé bavlněné barevné věci (světle modrá, béžová…), fleky zmizely, barva i obrázky zůstaly. - jinak bych je stejně vyhodila, tak jsem udělala pokus a dobré. Jen postupovat podle návodu, nalít to do pračky pořádně rozředěné.
Jedno vyprání na vyvářku snad vydrží i obrázkové plínky.@narrate píše:
Holky a ještě se zeptám, nové plenky jste před použitím praly vícekrát aby změkly, nebo stačí jednou a přidat třeba ocet…jestli jsou pak měkké a savé
Záleží, jaké plínky… normální čtverce? Vyprala bych jednou s octem a přežehlila a pak už podle potřeby.
Jinak na plínách na zadek jsem fleky příliš neřešila, stejně jsou na… ho.no ![]()
Co se nevypralo jednou, vypralo se příště.
Ty obrazky jsou naprd jinak vyvarit v hrnci mydlo jelen a soda primo zari automatka ne ta pleny zapira