Jak omezit čas dětí na počítači

Anonymní
12.5.23 06:45

Jak omezit čas dětí na počítači

Ahoj, mám dva kluky 14 a 10 let, kteří samozřejmě rádi hrají hry na počítači. Mají i jiné zájmy - softbal, kytara. Ovšem už pomalu přestali chodit ven jen tak. aby nebyli na počítači pořád, dala jsem jim na PIN na otvírání, který samozřejmě neznali. ovšem jsem zjistila, že to nějak prolomili, ani nevěděli že tam PIN je, ale nepustilo je to dál, tak kluk volal kamarádovi a ten mu nějak poradil, aby udělal tovární nastavení a PIN tím obešel. Už jsem bezradná. Jsem rozvedená, trochu nám tu chybí mužská strana, i co se techniky a takových mužských věcí týče. Dříve jsem počítače schovávala, ale oni je vždy našli. Cítím se hloupě, přesto to chci řešit. děkuji za rady.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
81479
12.5.23 06:55

Nastavit Rodicovsky dozor, mame Microsoft family. Nastavis casy, ovladas pres mobil

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
12.5.23 07:07

Programů na rodičovský dozor je hodně, nech si poradit od jiných rodičů pokud to sama nezvládáš, má to drtivá většina z nich. Nebo co takhle se s nimi prostě domluvit na nějakých časech, kdy mají povoleno a kdy ne? Jako za mě, pokud mají i jiné zájmy, plní si školní i domácí povinnosti a večer nepaří do jedenácti, tak bych je nechala žít. Nějak si nedovedu představit, co by měli puberťáci dělat venku jen tak-minimálně ten 14 letý - byla bys radši, kdyby se flákal po okolí s partičkama kamarádů a dělal kdoví co? Už to nejsou malé děti, co se zabaví na písku nebo houpačce no :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
12.5.23 07:09

Ja bych je asi nechávala nebo za nějakou povinnost splněnou. Nutně bych to netočila ma tom, ze nechodí ven…nevím, jak u vás, ale poslední tri měsíce je počasí většinou na prd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2509
12.5.23 07:21
@Anonymní píše:
Ahoj, mám dva kluky 14 a 10 let, kteří samozřejmě rádi hrají hry na počítači. Mají i jiné zájmy - softbal, kytara. Ovšem už pomalu přestali chodit ven jen tak. aby nebyli na počítači pořád, dala jsem jim na PIN na otvírání, který samozřejmě neznali. ovšem jsem zjistila, že to nějak prolomili, ani nevěděli že tam PIN je, ale nepustilo je to dál, tak kluk volal kamarádovi a ten mu nějak poradil, aby udělal tovární nastavení a PIN tím obešel. Už jsem bezradná. Jsem rozvedená, trochu nám tu chybí mužská strana, i co se techniky a takových mužských věcí týče. Dříve jsem počítače schovávala, ale oni je vždy našli. Cítím se hloupě, přesto to chci řešit. děkuji za rady.

Tak ve 14 mi cokoli jiného, než vzájemná dohoda, přijde už dost mimo.

Jinak já i bez počítače a netu ve „středověku“ neviděla smysl proč mám chodit ven :nevim: Jiné zájmy mají, školu tu neřešíš, tak zřejmě v pohodě, pokud plní své povinnosti včetně domácích prací (tedy s ohledem na pubertu), tak bych je nechala v klidu nebo se dohodla na kompromisu přijatelném pro všechny.

Mě by víc děsila případná možnost bezdůvodného poflakování se s partičkou, to je za mě rozhodně rizikovější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21529
12.5.23 07:28

V tomto věku už nějak nevidím důvod omezování času. Dala bych pravidla, že musí být v pořádku škola, nesmí u toho ponocovat a nechala je žít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3792
12.5.23 07:30
@Anonymní píše:
Ahoj, mám dva kluky 14 a 10 let, kteří samozřejmě rádi hrají hry na počítači. Mají i jiné zájmy - softbal, kytara. Ovšem už pomalu přestali chodit ven jen tak. aby nebyli na počítači pořád, dala jsem jim na PIN na otvírání, který samozřejmě neznali. ovšem jsem zjistila, že to nějak prolomili, ani nevěděli že tam PIN je, ale nepustilo je to dál, tak kluk volal kamarádovi a ten mu nějak poradil, aby udělal tovární nastavení a PIN tím obešel. Už jsem bezradná. Jsem rozvedená, trochu nám tu chybí mužská strana, i co se techniky a takových mužských věcí týče. Dříve jsem počítače schovávala, ale oni je vždy našli. Cítím se hloupě, přesto to chci řešit. děkuji za rady.

Takže místo aby hráli hry (víš vůbec co na tom počítači dělají? Nenaučili se díky tomu aj? Co jiné počítačové dovednosti uplatnitelné na trhu práce?) chceš aby seděli na lavičce v parku, kouřili, chlastali a vymýšleli kraviny?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33443
12.5.23 07:47
@Anonymní píše:

Takže klukům je fuk, co říkáš? Dáš PIN, obejdou to, schováš pc, hledají ho, až ho najdou? Domluva, pravidla nezájem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3459
12.5.23 08:11
@Anonymní píše:

Rodičovský zámek, určitě nějací rodiče poradí, jak na to. No a pak se s kluky domluvit na pravidlech a ta dodržovat. Dnešní doba je vážně jiná. Pokud na PC nehrají vyloženě závadné hry, domluvila bych se s nimi na pravidlech. A taky občas dihledni co hrají. Třeba takový Minecraft Edu není vůbec špatný. A pravděpodobně ho budou mít zdarma v rámci školního MS účtu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8040
12.5.23 08:25

Jakékoliv rodičovské zámky jsou dnes k smíchu, když si na mobilu do pěti minut vygooglí, jak to obejít. Navíc když se ti povede je fakt odehnat od domácího počítače, tak skončí na počítačích u kamarádů. Co by sis představovala, že by měli dělat v tom čase, který prosedí u počítače? Máš pro ně nějakou dostatečně lákavou náhradu, nebo čekáš, že pro ně skvělou zábavu vymění za nudění se v parku na lavičce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31278
12.5.23 08:43
@arinecka píše:
Takže klukům je fuk, co říkáš? Dáš PIN, obejdou to, schováš pc, hledají ho, až ho najdou? Domluva, pravidla nezájem?

Jako přesně.
Mě tohle kluk udělat, vyfasuje tlačítkovej telefon a zahesluju wifi.
Jedna věc je, jestli a jak pravidla nastavit, druhá věc, ve chvíli, kdy je poruší a podvádějí, tak bych zuřila.

Syn má rodičovskou kontrolu od esetu. Vše mi chodí na email, jednotlivé apky se dají blokovat/nastavit na omezený režim/neomezený režim.
Takže blokovaný má gmail (můj) a pár bodů v nastavení (nemůže si měnit všechno svévolně), omezený má hry a prohlížeč, neomezený volání, sms, whatsapp, překladač, spotify…
Když potřebuje přidat čas, pošle mi žádost, když má hotové povinnosti, tak mu klidně přidám. Ale prostě nechci, aby celý odpoledne, když jsem zrovna v práci, proseděl na youtube.
Kdyby to zkusil do továrního, možná by ho to pustilo, ale vzhledem k tomu, že mi eset hlásí každou novou aplikaci i kolik času kde tráví, zjistila bych to celkem brzy i kdyby mi to náhodou nepřišlo v oznámení.

Příspěvek upraven 12.05.23 v 08:46

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31278
12.5.23 08:44
@Sisika9 píše:
Takže místo aby hráli hry (víš vůbec co na tom počítači dělají? Nenaučili se díky tomu aj? Co jiné počítačové dovednosti uplatnitelné na trhu práce?) chceš aby seděli na lavičce v parku, kouřili, chlastali a vymýšleli kraviny?

Jasně, protože to jsou jediné dvě možnosti :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3909
12.5.23 08:57

Naši mi koupili počítač když mi bylo 14. A nikdy nikoho nenapadlo mě nějak hlídat.
Neměla jsem totiž v hlavě maglajz. Podmínky mi byly dány jasně: známky ze školy maximálně trojky, dělat úkoly, plnit svoje povinnosti v kroužcích a doma. Když jsem tohle dodržovala, nikdo mi nijak nekecal do toho co kde jak dělám a kolik času na pc strávím. Pravdou je, že jsem měla dost aktivní život s kamarádkama venku i tak.
Mi počítač hrozně moc pomohl s angličtinou (pořád jsem něco četla.)

Takže pokud děti neflákají školu, dodržují pravidla co se týče domácích prací a mají dostatečné množství pohybu a sociálních interakcí, hlídala bych jenom obsah - ať nechodí na vysloveně nevhodné stránky a dávají si pozor co kde dávají.
Opravdu nejsem fanoušek všech těch rodičovských zámků a hlídání a omezování. Prostě tady máme pravidla: dokud je dodržuješ, máš volnost, jakmile je překročíš, tak máš po ptákách.
Děti nejsou pitomé, brzo zjistí co je pro ně lepší, jestli mít svatý klid a dodržovat domluvu a nebo mít pořád nervy nějakých zákazů a omezení a vzteklé matky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
399
12.5.23 09:30
@Sisika9 píše:

Nedělám si iluze o tom, že by v tomhle věku dělali na počítači něco jiného než hraní her a koukání na Facebook, YouTube, apod.

Ale nechal bych je. Nějaké omezování je spíše trapné. Zákaz až třeba při nějakém průšvihu jako trest, za normálních okolností nechat být.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3792
12.5.23 09:33
@Mar__tanka1983 píše:
Jasně, protože to jsou jediné dvě možnosti :lol: :lol:

A co konkrétně by sis teda představovala, že ve 14 budou venku dělat? Kopat si s míčem? Ikdyby chtěl, tak bez „dobré“ party těžko. Možná se třeba půjdou projít po nákupním centru, ale to považuji za horší než pc hry :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí