Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Jenka píše:
Ahoj,
chtěla bych se s vámi poradit jak pečete kachnu,aby nebyla vysušená,ale pěkně propečená.
Na kolik stupnů dáváte péct,jak často podléváte,čím kořeníte,nebo jaký dáváte omastek.
Děkuji všem za rady,Jana.
Tak já zrovna kačenu pekla v neděli, dostali jsme od mamči. A ani jsem nehledala nějaký receptík. Jen jsem ji osolila, okmínovala, dala majoránku a dala do pekáče - kde jsem už v troubě měla na omastku trošku propečenou cibulku - sice nevím na kolik 180 až 200 a pekla jsem ji něco přes dvě hodiny - skoro ty dvě byla zavřené v pekáči, pravidelně jsem ji obracela, a podlévala, pak už jsem ji nechala odkrytou. Měla krásnou zlatavou barvu.
Já se na ni moc netěšila, ale jak začala vonět, tak nám to trhalo nosy! K tomu už jen brambor a zelíčko…
Tak ať se kachna podaří na jakýkoli způsob! Dobrou chuť.
Den dopředu nasolím, nakmínuju. Omastek nedávám žádný, sama kačena ho má dost.
Peču na 170 stupňů hodinu a půl, pak otočím a peču další hodinu a půl. Poslední půl hodinu peču odkrytou.
Je to taková klasika ![]()
Hm,pořídila sem si kachny v HyperAlbertu,teď mají v akci,tak budu péct.
Vždycky ji peču strašně dlouho a pomalu,protože nemám poklop na pekáč,nevím proč ho nepořídím ![]()
takže prostě se péct delší dobu musí aby byla jak má.
Díky za receptíky,něco vyberu ![]()
chuanitka píše:
Peču na 170 stupňů hodinu a půl, pak otočím a peču další hodinu a půl. Poslední půl hodinu peču odkrytou.
Je to taková klasika
Já dala jen trošku oleje na tu cibulku, ať se mi trošku osmaží, na sucho by to nešlo.
Osolit,okminovat.Prikryt pect na 150stupnu.Pece se sice 6hodin ale stoji to za to.A NEPODLEVEJ!!! A neboj nepripece se.
Ja pekla kachnu velmi pomalu , da se jen sul a kmin a sucha kachna do pekace. Je to bez prace a byla vyborna. ![]()
Mahja píše:chuanitka píše:Já dala jen trošku oleje na tu cibulku, ať se mi trošku osmaží, na sucho by to nešlo.
Je to taková klasika
Jsem zapomněla, já ji podleju troškou vody. Nasucho by to fakt nešlo
Ale další tuk opravdu nedávám a je ve finále mastná dost. Ale já peču i kuře jen podlité vodou ![]()
Kachnu peču vcelku,osolím vevnitř i zvenku, sůl jí po povrchu pěkně rozetřu,takže si holka ještě užije poslední masáž před sežráním.Posypu ji kmínem. Uříznu křídla a na ty tu kachnu položím a ještě od letošního roka uřezávám biskupa (ocásek), kačky tam mají to jejich mazací pižmo a to já zas tak cítit v jídle nepotřebuju, takže ten putuje do koše. Kachně je dobré jemně popíchat prdelku, ať se jí ještě víc pustí to sádlo. Letos jsem ji zkusmo pekla dvě hodinky přikrytou na 200 stupňů, pak vyndala ( křídla sežrala
),maso bokem , tuk a šťávu slít taky bokem. Na druhý den, jsem kačku naporcovala , tuk se mi v kastrolku uloženém v lednici oddělil, takže jsem pod ptáka dala jenom šťávu ( trochu dávám i do zelí) a nechala jsem ji ještě hodinu zase při 200 stupních chytit barvu..občas samozřejmě přeleju šťávou. Tu sežranou už zase nahradila v mražáku nová ( taky z Alberta). Jo, někdo dávám ke kachně popéct i jablíčka,asi to zjemní to kachní aroma
Ať se povede ![]()
Ahoj Jenko, když jí pečeš pomalu a celou dobu odkrytou, tak se ti asi nikdy nepodaří ji nemít vysušenou.
Pokud nemáš poklop tak ji normálně zakryj alobalem - já od té doby, co jsem poklici někde ztratila to tak dělám pořád.
Kachnu osolíš a propícháš nožem nebo vidličkou kůži úplně po celém těle (tam kde to nepropícháš ti pod kůží zůstane sádlo a kůže není propečená, ale gumová).
Položíš prsama dolů, řádně okmínuješ, podleješ tak deckou vody, zakryješ tím alobalem (zkus ho dát tak, ať není na kachně připlesklej) a vraž to do trouby tak na 180 stupňů.
CCa za hodinu a půl to vyndej, kachnu otoč a pod tím alobalem peč z druhý strany další tak hodinu a půl. Není nutné ani podlejvat, protože pod tím alobalem se ti víří pára z tý vody s omastkem, co se vypeče.
Pak to odkryj, přidej troubu tak na 200-220 a peč dozlatova a to už sem tam podlej(jen tím výpekem), ať jí nespálíš. Pokud máš toho omastku moc a kachna by se neokřupala, protože je napůl potopená, tak to normálně slej vedle do hrnečku a v pekáči nech jen tolik aby se ti nepřichytila. To trvá tak další půlhodinu přibližně, můžeš jí i párkrát otočit, ať se okřupe ze všech stran, ale nakonec by měla být prsama nahoru.
Kachna je pak přímo rozpadá, a zároveň má křupavou kůrku… ![]()
doufám že si doma pošušňáte.
Jinak jí dělám s červeným zelím a bramborovým knedlíkem ![]()
Lucci píše:
Ja pekla kachnu velmi pomalu , da se jen sul a kmin a sucha kachna do pekace. Je to bez prace a byla vyborna.
Peču taky tuhle pomalou variantu a i ti, kteří kachnu nemají rádi se olizovali ![]()
Lucci píše:
Ja pekla kachnu velmi pomalu , da se jen sul a kmin a sucha kachna do pekace. Je to bez prace a byla vyborna.
Taky dělám kachnu podle tohoto receptu a je vynikající, šťavnatá. Dokonce si ten recept ode mně brala i moje maminka, která vaří výborně. Zdála se jí lepší než klasika. Je to bez práce a ještě jsme měli výborné kachní sádlo, co se vypeklo.
Ahoj,
chtěla bych se s vámi poradit jak pečete kachnu,aby nebyla vysušená,ale pěkně propečená.
Na kolik stupnů dáváte péct,jak často podléváte,čím kořeníte,nebo jaký dáváte omastek.
Děkuji všem za rady,Jana.