Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A co zkusit systém odměn? Vyluxuju, pustím si díl seriálu, pak se třeba hodinu učím, pustím si dalsi díl - a tak porad dokola? Na mne to docela fungovalo
Taky s tím mám posledních pár měsíců velký problém. Zatím jsem na nic nepřišla, takže doufám, že nám tu někdo poradí. Přičítám to u mě vyhoření z chronického stresu. Bohužel jsem si zvykla za tu dobu trávit hodně času u PC, filmů atd. a mám podezření, že jsem si vytvořila závislost. Taky chodím sportovat nebo občas ven, ale abych něco pořádného udělala do školy nebo uklidila, to už se dlouho nestalo. Nemůžu si najít režim. A přitom mi to strašně vadí, mám výčitky, chtěla bych i více pomáhat rodičům a dělat něco užitečného.
@Tichošlápek U mě je to tak, že si pustím jeden díl a už to jede další a další a tak dále. A nevím jak je to možné, ale mám hrozně nízkou sebekontrolu.
@Diaceny Přesně, mám to úplně stejně! Chtěla bych dělat tolik věcí, ale jsem prostě líná. A neskutečně mě to štve.
Mě pomáhá stanovit si malé cile. Mám toho hromadu, co valim pred sebou a nechce se mi. Tak si reknu, ok, dnes vyčistim akvarko, druhy den uklidim koupelnu atd. Proste postupne a pomalu, aby me to tolik neodrazovalo ![]()
Zkus si precist neco z knihovny o prokrastinaci. Zalezi, proc to delas, jestli jsi moc unavena fyzicky nebo psychicky, jestli jsi ve stresu nebo pod tlakem, nemocna… Vestsinou se radi udelat si plan a apk ho dodrzovat. V pondeli si napises, ze v sobotu vysajes byt, v nedeli ho vytres a na dalsi vikend si naplanujes okno a treba koupelnu. Byt jako ze skatulky z toho nebude, ale rozchod takene. Holky tady pouzivaji i nejake uklidove aplikace, tusim Fly lady nebo tak neco.
Nezapinej počítač dřív než budeš mít hotovo, je to děsný žrout času, já jak si pustím net tak je hned půl dne ztraceno ![]()
@tulipán Děkuji, ta appka je dobrý nápad. Řekla bych, že je to spíš psychické. Fyzicky ani unavená být nemůžu jelikož nic moc nedělám. Hrozně mě nebaví škola, ale musím ji dodělat, abych mohla dělat zaměstnání, které chci dělat. A prostě od malička jsem byla bordelář a lenoch. Nejhorší na tom je, že si to uvědomuju a CHCI s tím něco dělat. Jenže mám problém s tou sebekontrolou a to odhodlání mi nikdy moc nevydrží.
@tulipán Taky s tím mám problém. Někdy jsem unavená fyzicky, někdy psychicky. Plány mi nepomáhají. Někdy se prostě nedonutim. Jenže často to ani není v mých možnostech - objeví se něco, co je potřeba udělat akutně. No a pak nedodržím plány a jsem z toho akorát víc ve stresu.
@Kriss Tina Kdybych nezaplac počítač a dělala jen povinnosti, tak ho nezapnu vůbec. Jsem dost nepraktická, pomalá.
@Anonymní píše:
@tulipán Děkuji, ta appka je dobrý nápad. Řekla bych, že je to spíš psychické. Fyzicky ani unavená být nemůžu jelikož nic moc nedělám. Hrozně mě nebaví škola, ale musím ji dodělat, abych mohla dělat zaměstnání, které chci dělat. A prostě od malička jsem byla bordelář a lenoch. Nejhorší na tom je, že si to uvědomuju a CHCI s tím něco dělat. Jenže mám problém s tou sebekontrolou a to odhodlání mi nikdy moc nevydrží.
Druhou část bych mohla napsat já. Jsem na tom stejně. Nevim, jak se donutit. Vždy se najde něco, proč se na to vykašlu. Někdy už jen to, že toho je tolik, že si s tím nevím rady.
@Anonymní píše:
@Kriss Tina Kdybych nezaplac počítač a dělala jen povinnosti, tak ho nezapnu vůbec. Jsem dost nepraktická, pomalá.
Tak ho nezapinej
ne já to vidím u sebe, jak ráno vstanu a zapnu net třeba k snídani je zle, sem pak ráda když se dokopu jít udělat oběd. Zato když nic nezapnu, nejdriv poklidim, uvařím, splním si povinnosti, zabere mi třeba hodku, dvě a pak si v klidu ten počítač můžu zapnout s čistým svědomím. Že ti jde všechno pomalu je zas jiný problém, to by sis měla nějak rozplánovat co je třeba dělat.
@Anonymní píše:
@tulipán Taky s tím mám problém. Někdy jsem unavená fyzicky, někdy psychicky. Plány mi nepomáhají. Někdy se prostě nedonutim. Jenže často to ani není v mých možnostech - objeví se něco, co je potřeba udělat akutně. No a pak nedodržím plány a jsem z toho akorát víc ve stresu.
To je jina situace, kdyz se nemuzes rozkrajet. Akutni veci maji prednost. Kdyz jsem pracovala studovala zaroven, tak jsem proste spala 4 hodiny denne a delala jen nutne veci. Jinak to neslo.
pokud budeš mít chuť, napiš mi zprávu. Měla jsem stejný problém. ![]()
Ahoj,
Trochu to vysvětlím. Bydlím s přítelem ve společném bytě. Studuji VŠ a mám brigádu, přítel pracuje. Třeba o víkendu mám volno, vím, že bych měla uklidit a udělat něco do školy, ale já se celý den koukám na seriály, čtu věci na netu nebo někam jdu, místo toho, abych uklízela a dělala věci do školy. Takhle to nezní jako velký problém, ale uvědomuju si, že je. Myslím si, že i partnera to štve. Je tu někdo, kdo měl stejný problém? Dá se to nějak změnit? Díky.
je tu někdo, kdo bojoval s leností?
Anonym - nechci být spojována s profilem.