Jak přestat prudit dítě?

8506
20.6.18 22:38

Jak prestat prudit dite?

Mile maminky,

Dnesek me donutil k zamysleni. Sedeli jsme s prckem (2 a pul) a hrali si s plastelinou Play Doh a s brcky na piti (delali jsme „jezky“). A najednou prcek udelal z plasteliny kulicku, dal ji do brcka a foukl ji na me. Moje prvni reakce byla, at to nedela. V tu chvili jsem videla jen to, ze budou vsude kulicky plasteliny. On povidal, ze ho to naucil tatinek. A mne se to nelibilo (preci jen mit po cele kuchyni kulicky z plasteliny, navic by plastelina za chvili nebyla, navic, kdyz bude poprskana, asi neni dobre ji pak michat s cistou). Kdyby tatinek nebyl doma, tak bych to z racionalnich duvodu zakazala. Ale nakonec z toho byla dobra legrace. A vlastne ty „nasledky“ byly minimalni, par kulicek na zemi a plastelina se kdyztak pak koupi nova, stoji par korun.

Tak jsem si uvedomila, kolik srandy smetu kazdy den asi ze stolu, jen proto, ze mi to neprijde „vychovne“ abych si nepridelavala problemy do budoucna, nebo z jinych praktickych duvodu, ktere ale nakonec muzou byt nesmyslne. Ze proste kazim legraci.

Jenze mne v danou chvili (kdy to zakazuji) dela problem odlisit, zda se jedna o prkotinu, nebo o dulezitou vec…

Jak to mate vy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7355
20.6.18 22:43

no přiznám se, že podobně. Pak si uvědomím (alespoň někdy), že pocintaná židle nebo něco vysypaného či rozlitého, rozházeného atd není tragédie :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
121
20.6.18 22:46

Já jsem odjakživa otrok principu a prudím hodně (nejen dítě, taky manžela, kolegy v práci…). Kromě uklízení kuliček živě vidím vdechnuté kuličky a kuličky narvané v nose, takže toto bych nedovolila. Toto ať si dělají s tatínkem, když já nejsem doma. Jsem nudná. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11174
20.6.18 22:49

Díky, to je super téma. Přemýšlím nad tim často, když dceru kvůli něčemu okrikuju nebo zakazuju. Pak se mi párkrát stane, že na hru přistoupím a vidím tu radost v jejich očích, a to si pak připomínám, když zase prudim..
Samozřejmě záleží na situaci, něco neprekousnu (např. rozsypavani něčeho po domě - typu mouka, Písek apod…). Ale snažím se to co nejvíc eliminovat, protože dost často jde fakt o zakorenene to, že se to nesmí, nedělá, ale ono to nakonec není až tak hrozné, naopak dítě to považuje za super věc…

Ale taky to dost řeším…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3224
20.6.18 22:54

@Limi123 ahoj, já to mam tak, že zadnou legraci si se mnou deti neuzijou… odvedu hodo skolky, pak na kroužek pak doma večeře,umýt pomazlit spat . o vikendu výlet ale i tam chci aby poslouchal. ackoli ja mam legraci ráda a je se mnou asi i sranda s detma to nejak neumím. prý jsem taková prisna až vojenská… ale zas aspon kluk strasne miluje skolku a na krouzkach miluje trenery i vedoucí protože asi se vsema je vetsi sranda a zabava nez se mnou :-) tak zas dobrý že ho maj ucitele a treneri radi. já nejsem holt na to hraní a kamaradění, jsem matka co chce aby dite poslouchalo a na hraní má jiný deti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
20.6.18 22:55

neprudím, snažím se minimálně. já byla vcelku laxní matka batolat, zatím to nevypadá, že by z nich byli nevychovanci, protože jsem je nedržela na řetězu :) Nepořádek se uklidí, to přece není konec světa, dítěti to charakter nezkazí.
Obecně si myslím, že rodiče řeší kolikrát fakt krávoviny a vlastně si tím přidělávají práci, protože musí furt zakazovat, trvat důsledně na svým, nutit batolata dodržovat všechna pravidla atd.
Někdy ta laxnost může být na místě, důležité je vytrvat v důležitých věcech, třeba jako v tom, že se nikdo nebije, k rodičům a jiným se chovám slušně atak dále a tak podobně :)

Ale je fakt, že ta česká typická prudící výchova je hodně zažraná a člověk se musí pořád kontrolovat, aby neřešil prkotiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
20.6.18 23:05
@ospalámyš píše:
neprudím, snažím se minimálně. já byla vcelku laxní matka batolat, zatím to nevypadá, že by z nich byli nevychovanci, protože jsem je nedržela na řetězu :) Nepořádek se uklidí, to přece není konec světa, dítěti to charakter nezkazí.
Obecně si myslím, že rodiče řeší kolikrát fakt krávoviny a vlastně si tím přidělávají práci, protože musí furt zakazovat, trvat důsledně na svým, nutit batolata dodržovat všechna pravidla atd.
Někdy ta laxnost může být na místě, důležité je vytrvat v důležitých věcech, třeba jako v tom, že se nikdo nebije, k rodičům a jiným se chovám slušně atak dále a tak podobně :)Ale je fakt, že ta česká typická prudící výchova je hodně zažraná a člověk se musí pořád kontrolovat, aby neřešil prkotiny.

Jo, presne… Nez se mi deti narodily (a kdyz byl prvni maly), rikala jsem si, ze nebudu nejak extra moc vychovavat, ze mi bude stacit, kdyz bude syn slusny a hodny k lidem i zviratum a zbytek nejak dopadne. A ted mi prijde, ze jsem se od toho docela odchylila a porad neco zakazuji nebo prikazuji (kdyz uz sis to kolo s sebou vzal ven, tak na nem dojedes aspon tamhle k tomu stromu) a tak podobne… A asi uplne zbytecne :-( Stejne si zase priste to kolo veme a nechce na nem jezdit… Premyslim, zda se na tyhle blbosti ale dokazu vykaslat, podle me je to dano mou vychovou a hrozne blbe se mi od toho oprostuje.

A to na me stejne doma tata kouka, ze jsem moc mekka a treba ustupuji ze svych nazoru. Coz je ale take dane tim, ze si treba uvedomim, ze to, co jsem pozadovala, je nesmysl… Akorat ze az pozde, tak to zmenim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
121
20.6.18 23:11

Já mám občas i světlou chvilku a něco zakázaného povolím. Obvykle toho ale následně lituju, protože platí, že podáš prst… Dcera se toho chytne a trvá pak dny a týdny vysvětlit, že to byla výjimka a nebudeme ty plastelínové kuličky flusat padesátkrát denně po celém bytě a rozpatlávat je po koberci. Nechápe proč najednou kazím zábavu, je z toho frustrovaná a hysterická. Čili na deset minut radosti v dětských očích by pak připadlo padesát hysteráků a případně zákaz plastelíny, dokud nebude ochotná si s tím zase hrát normálně (řádově týdny). Nerada si komplikuju život kvůli chvilkovému povyražení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16210
20.6.18 23:15

Prudím dost, v takových těch věcech „zavři to lepidlo, kdo tu nechal válet tu fixu, oblékni se“. Poslední dobou vidím, že se i vyhýbám aktivitám jako malovat vodovkama, protože už jsem utahaná z toho uklízení bordelu. Ale uvědomuju si, že jsou dny, kdy fakt slyší děti až moc „za chvilku“, „teď ne“, „vydrž prosím“, „nejde to“.
Naštěstí s hezkým počasím se dá dělat spousta legrace venku - dneska jsem jim třeba večer proudem sprchy udělala venku plnou vaničku mýdlové pěny a děti si dělaly vousy a trička z pěny, krásně se umyly a šly pak jen na zuby a spát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
20.6.18 23:16

@Limi123 cítím to podobně, i když já se fakt snažila tu výchovu neřešit zas tak moc. Jen si myslím, že jsem ledacos mohla hrotit ještě o kus míň, to ale vidím až zpětně, kde jsme dělala chyby. Každej se učí ;)

důležité je, aby děti znaly slovo ne a věděly, že někdy nebude po jejich a dokázaly se s tím srovnat a pak třeba ve školce věděly, že musí někoho respektovat a dodržet nějaká pravidla. jen těch ne nemusí být zas tolik. ;)

A kdybych vyrostla v zemi, kde děti mají větší volnost, tak bych prudila ještě míň :D Já zažila výchovu v anglii a to bylo jiný kafe :D , ale je fakt že i tak ty děcka byly ok. Tady někdy člověk je moc pod tlakem okolí a někdy se chová tak, jak si okolí přeje.

Já teda nepreferuju nějakou volnou výchovu alá líný rodič, ale zas si myslím, že z většiny dětí vyrostou slušný lidi, pokud na ně rodiče výchovně nekašlou, mají je rádi a dávají jim dobrý vzor. Pokud tam teda není u dítěte nějaká patologie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
20.6.18 23:18

@shanin jj, to je presne ten duvod, proc to zakazuju. To clovek pak musi pocitat, ze z toho bude plivani kulicek 50× denne. Ale pokud by si je pak pokazde musel posbirat, s plastelinou si hraje jen u stolu, takze rozpatlavani nehrozi, tak by to asi nebyla takova tragedie… Nebo bych je nechala na zemi ztvrdnout a sezral by je roboticky vysavac… Rikam si, ze to neni nic tak strasneho, abych kazila legraci, na druhou stranu mi to kazeni legrace ubere dost prace :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
20.6.18 23:20

@ospalámyš to je presne muj nazor… Tak nevim, proc se podle nej nedokazu chovat… No nic, zkusim prudit zas o trosku min :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13903
20.6.18 23:22

Neprudím, u nás prudí tatínek, páč takovéhle srandy dělají bordel. Takže je to nechávám dělat jen venku nebo když táta není doma. Ale materiálu máme spousty :mrgreen: .
Moje kamarádky třeba dětem radši nekoupí ani modelínu nebo voskovky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26569
20.6.18 23:36

Ja neprudim, nekdy si az nad nasledky reknu, kam jsem dala hlavu, ze jsem to dovolila, ale to je uz stejne pozde, no, co uz, hlavne kdyz si deti uziji. Prudi u nas tatinek…zrovna vcera syn prisel s tim, ze vitaminy nebudeme regulerne vkladat do ust, ale budeme si je navzajem hazet do pusy, trefovat se…ja se toho hned chytla, byla sranda, ale tatinek zase brblal… :roll: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
122406
20.6.18 23:41

Taky jsem si myslel že nebudu prudit. Pak přijdeme z herniček a malá chce plastelinu, protože tam si s ní hráli. A já ji už v představách vidím na koberci- taky, že tam už je.A přitom si potřebuje hrát, mít kolem sebe děti. Pak na pískovišti začne ta moje tříletačka házet pískem s šestiletým chlapečkem. Začal si ten starší . Pak i na to doplatil, když mu skončil písek v očích. Někdy prostě my nechápem tu jejich hru a oni si neuvědomují nebezpečí, co se všechno může přihodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí