Jak přestat věčně sekýrovat dítě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
15.7.18 19:57
@Litta píše:
Asi už nechce, vždyť chlapa taky nebaví poslouchat pořád příkazy dokola, a to je to dospělý člověk. Stačí ale změnit tón a říct to jinými slovy a najednou jde všechno. 8) Nebo jako se psem. Když budeš vše jen opakovat, ale důslednost žádná, proč by něco poslouchal, jsou to jen řeči do větru, co nic neznamenají. A samé zákazy, ale motivace nebo zábava nikde, taky se ti na to vykašle pokaždé ještě víc a jsi ve spirále, ze které se dá uniknout právě jen změnou přístupu. Co hrát po cestě ze hřiště nějakou hru? Nebo celkově, prostě zjistit, co ji zabaví, čím ji i v takových chvílích zaujmeš. Chápu, že jsou s dětmi i vyhrocené situace, kdy je prostě unavená, nevrlá, je to jen na hysterák a nepomůže nejspíš nic. Ale těch bude určitě míň než všech těch běžných, kdy se jen nudí a dělá blbiny, ale něco nenásilného by fungovalo. Zkus to, podle mě to za to stojí a i tebe to bude bavit. ;)

Díky, to je ono, ale nevím jak na to. Ale jak třeba řešit situaci kde někde jsme a ona ovlivněná ostatníma dělá něco co se mi nelíbí, jako třeba skákání někde po něčem, děti tam skáčou a já jí to zakážu, nebo když už to dělá a já jí několikrát řeknu normálně, i poprosím a nic. Pak už chytnu nerva a jde to ráz na ráz. :roll: Chytnu jí za ruku to začne skučet že to bolí :roll: Poslední dobou fňuká jak herečka z národního.

• Citovat
  • Upravit
802
15.7.18 19:59

U nás se osvědčilo, říct dětem při hře nebo na hřišti, za 5 minut odcházíme, pak jim řeknu za 2 minuty odcházíme a pak za minutu odcházíme. Zdá se mi, že jsou na to připraveni a pak v klidu odchází. Totéž platí když se koupou ve vaně. Možná, že ze začátku taky vyváděli, ale asi ne moc, protože si to nepamatuju :D . Teď to funguje. Malej bude mít 5 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.7.18 20:02
@Makito píše:
U nás se osvědčilo, říct dětem při hře nebo na hřišti, za 5 minut odcházíme, pak jim řeknu za 2 minuty odcházíme a pak za minutu odcházíme. Zdá se mi, že jsou na to připraveni a pak v klidu odchází. Totéž platí když se koupou ve vaně. Možná, že ze začátku taky vyváděli, ale asi ne moc, protože si to nepamatuju :D . Teď to funguje. Malej bude mít 5 let.

To dělám. Ale ne vždycky to funguje v klidu i tak. Ostatní zavelí jdeme, dítě sklapnou bábovky a jdou, naše se otočí a běží opačným směrem. Nebo jí několikrát upozorním co nastane.

• Citovat
  • Upravit
21311
15.7.18 20:03
@Anonymní píše:
Občas ale nemůžu tyhle dvě věci ovlivnit. Když jsme s někým venku nebo má něco co jí baví tak nechce jíst, nemá na to čas a jí až když má opravdu velký hlad nebo cestou domů Jídlo nemá jako priritu. To samé únava, odmítá přes den spát, když jsme třeba celý den venku tak se někdy stane že je prostě už večer unavená. A já jsem taky někdy unavená a hladová a dost protivná :jazyk: V tom jí chápu. Muž to řeší dodáním cukru nám oběma :mrgreen:

Ale to je přece hloupost. Jisteze to můžeš ovlivnit. Teď je čas na svačinu, az ji dojis, pujdes si zase hrát. To samé s odpočinkem. Neposlechne? Jde se domů. Ono ji to časem přestane bavit. Tohle moc neberu - jsem matka, když řeknu, ze se neco udela, tak se to udela. A finito. Ale já mam proste přísnější výchovu a dva kluky - s tvým přístupem by se mi to brzy vymklo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1742
15.7.18 20:05

Já bych to řekla dvakrát max třikrát důrazně a pokud neposlechne tak dalším opakováním už jen snižujes svou autoritu.Po druhém max.třetím napomenutí už by měl následovat nějaký dusledek, jinak tě bude mit pořád na háku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
15.7.18 20:11
@Anonymní píše:
Díky, to je ono, ale nevím jak na to. Ale jak třeba řešit situaci kde někde jsme a ona ovlivněná ostatníma dělá něco co se mi nelíbí, jako třeba skákání někde po něčem, děti tam skáčou a já jí to zakážu, nebo když už to dělá a já jí několikrát řeknu normálně, i poprosím a nic. Pak už chytnu nerva a jde to ráz na ráz. :roll: Chytnu jí za ruku to začne skučet že to bolí :roll: Poslední dobou fňuká jak herečka z národního.

Jo tak na to je i moje fantazie krátká, to je stádový efekt a to bude s věkem asi jen horší. :mrgreen: Leda ji nějak nalákat k sobě (no ale jak, že, co bude v tu chvíli silnější… :nevim: ), tady zkrátka musí zafungovat fakt to, že ji zavoláš a ona prostě poslechne, nebo si pro ni dojdeš. Párkrát to ořve, ale pokud ji nechytneš fakt násilně, ale jen ji prostě donutíš přijít, tak ji divadlo třeba taky bavit přestane. A pak zklidněnou zas vypustit, aby pro ni nebylo poslechnutí maminky automaticky konec jakékoli zábavy. Já jsem proti mlácení, pokud se zároveň dodržují pravidla, jako právě ta důslednost, a dítě se naučí poslouchat jinak. Myslím, že to jde, i když je to náročnější. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
266
15.7.18 20:17

Ona te uz proste neposloucha, vypne usi a nevnima te, navic pokud to takto jedete od mala. Kdyby tebe nekdo vecne sekyroval taky uz to nevnimas. Vidim to u sousedky, vecne, nedelej to, nelez tam, neber ten klacek, nelez do pisku a jdeme domu. A ta dcera ji ma uplne na haku a jeste ji rekne nes.r mne mamko. Nech ji dychat a trvej jen na zasadnich vecech. Udelejte domluvu, chvilku si pohrej, ale az bude rucicka na hodinach tady, tak jdeme. Nebo 5× si sklouzni a pak jdeme. Ber ji jako partnera, at ti rekne co by rada. A to ze pada proste k detstvi patri, v peti letech uz muze delat cokoliv a obcasne zraneni k tomu patri. Syn 4 roky, je podobne kvitko, hlava vecne v oblacich a pak boura do aut. U babicky je jak urvany z retezu, protoze je stastny a neumi to zpracovat, ale uz od mala ho beru jako partaka a maloco mu narizuju direktivne, vzdycky jsem mu rikala at leze tam odkud zase sam sleze. A funguje to. Vase dcera je uz dost stara, aby privykla jinemu stylu vychovy a bude to trvat, ale pujde to, jen si poradne rozmysli priority.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.7.18 20:18

Jinak zjistila jsem, že mi pomáhá alkohol, pak jsem free matka co nebuzeruje, ale nejde chlastat pořád na veřejnosti, že :mrgreen:
Jen je mi líto, že si přijdu jako jediná venku co pořád někde zvyšuje hlas. Všichni ostatní rodiče jsou ticho.

• Citovat
  • Upravit
33005
15.7.18 20:22

Anonymní, nevím, zda Tě to potěší, ale náš 5 letý taky občas stojí za to. Období „na přesdržku“ se k nám vrací periodicky tak co tři měsíce už asi dva roky. Zákaz čehokoliv, na zadek, ignorace má efekt asi tak 2 minuty. Je paličatý, umanutý a hlavně s vydrží, že mu ioravdu není rovno. Dneska během 15 minut dostal sprdung, že vlezl na trampolínu, kam teď nesmí (a to jsem si ho z ní musela dojít sundat osobně, na zavolání z okna schválně nereagoval a pokračoval v hopsání, jako by se nechumelilo - takže to měl i se zákazem pohádek na dnešní večer). Za dalších 5 minut roztahal se ségrou po zahradě zahradní nářadí. To už jsem toho měla dost a šli za hurónského řevu domů, Za dalších 5 minut začal tahat po bytě krabice s ještě nesestaveným nábytkem. Manželovo upozornění, že na to nemá hrabat natož to někam přenášet fungovalo asi 2 minuty. Manžel ho pak při dalším pokusu šíbovat krabice vyhodil do pokojíčku, což dítě komentovalo slovy „Když jste na mě takový, tak vám tu budu řvát“ a začal ječet. I přes ignoraci ječel dalších 5 minut. A to jsme opravdu vysvětlující rodiče, kteři nejen „zakazují“, ale i vždy vysvětlí proč a jaké důsledky/nebezpečí hrozí. Jemu je to prostě v určitých dnech totálně putna a mám pocit, že nemám doma dítě, ale malého Stoupu. Asi dnes nějaké skvrny na slunci. :nevim: Situace se zásadně horší, pokud není zabavený/zaúkolovaný a nudí se (samostatná hra u něj funguje trochu omezeně) a pokud je unavený.
No, asi nás čekají zase tak 2 výživné měsíce a pak to s ním zase půjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lomis
15.7.18 20:26

Nevolila bych silná slova jako navychovanost. Každé dítě je jiné. S některými se člověk dohodne a dá se jim vše vysvětlit..A s některými nehne ani plácnutí, omezení oblíbených věci..
Za mě radím užívat si co nejvíce těch positivních chvil :) Ty prorvane chvíle budou zapomenutý. PS:na mou malou působí,když se s ní přestanu bavit a ignorují ji a její moresy..pak za mnou přijde a snaží se udobrit

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.7.18 20:29

@Svistice Chápu. U nás byl naprd celý víkend, teď nám navíc začala lhát v drobnostech (umyla si ruce, byla na záchodě, ty hračky neroztahala ona) a vyvrcholilo to dneska s kolem. Já se většinou po něčem takovém někam zavřu a nechám to na manželovi, jinak bych jí roztrhla jak hada. Ale už i on občas zvýší hlas a to je co říct. Taky má období „pokud něco neuděláš, nemám tě ráda“. To taky vysvětluju donekonečna, ale to má předpokládám od dětí ve školce.

• Citovat
  • Upravit
33005
15.7.18 20:35
@Anonymní píše:
@Svistice Chápu. U nás byl naprd celý víkend, teď nám navíc začala lhát v drobnostech (umyla si ruce, byla na záchodě, ty hračky neroztahala ona) a vyvrcholilo to dneska s kolem. Já se většinou po něčem takovém někam zavřu a nechám to na manželovi, jinak bych jí roztrhla jak hada. Ale už i on občas zvýší hlas a to je co říct. Taky má období „pokud něco neuděláš, nemám tě ráda“. To taky vysvětluju donekonečna, ale to má předpokládám od dětí ve školce.

:mrgreen: U nás frčí „Když mi nemůžu/neuděláte… tak rozbiju to a to…“ nebo „Když já nemůžu pohádky, tak ty se taky nebudeš koukat na televizi.“ :lol: Už to pouštím jedním uchem tam a druhým ven.
no miláček. Tohle ale není o nevychovanosti. On až na tyhle své „periody“ funguje velmi dobře: zdraví, děkuje, prosí, sám od sebe chce pomáhat při nejrůznějších činnostech, venku je na něj spolehnutí. Ale pak příjde jeho PMS a mám doma úplně cizí dítě, které těžce nese a nezvládá frustraci z jakéhokoliv omezení/když není tak, jak si usmyslel.

Edit: Jo a včera chtěl ségře úmyslně rozbít nějaký výtvor a měl z toho škodolibou radost, jak malá ječí. To už vypěnil i můj jinak velmi klidný muž a dal mu na zadek. Dotyčnou věc jsme dali z dosahu obou dětí. A ten náš tydýt prohlásil, že to nevadí, že jí půjde rozbít něco jiného. Prostě to zkouší a testuje reakce. Zásoba vína a čokolády pro rodiče to jistí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17015
15.7.18 20:42

Moje dcera 5 let je zas extrémně drzá ke mě.. Zvlášť, když je poblíž táta.. Příklad ze všerejška: Brali jsme ven koloběžku, jezdila na ni po chodbě při čekání na výtah..řekla jsem ji, ať to nedělá. Udělala to znovu. Když jsem se ji zeptala, proč to zase dělá, tak prý jsem ji to měla vysvětlit..Nevěděla jsem chvíli co říct.. PaK jsem ji to vysvětlila a sotva jsme sjely dolů, tak zas.. To už jsem nevysvětlovala a jen se mračila - to zabírá nejvíc - ticho před výbucem.. Ale zároveň vím, že tohle je maličkost.. A že je to v jádru hodná holka, která si je jen nejistá a ráda se předvádí.. U nás je asi problém ten, že pořádně vychovávám jen já - že muži se zdá v pohodě, když je drzá, nebo se válí v restauraci po židli jak povaleč..
A taky se možná v její dušičce projevuje to, že první měsíce života byla v inkubátoru.. Ale to neznamená, že ji budu vše tolerovat - prostě budu sekýrující máma, která tu ale zároveň bude vždy, když bude potřebovat.. A táta bude kašpárek na hraní..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
998
15.7.18 20:48

A co jasně dané mantinely? Třeba s tím hřištěm? Například: „Běž si hrát, teď je 13:00 a v 15:00 odcházíme.“ S tím kolem; „na kolo půjdeme ale jen když si vezmeš helmu. Bez helmy se na kolo nesmí.“ V marketu bych jí zkusila vysvětlit, že se má mezi lidmi chovat slušně. Ono třeba s těmi časy to zní jako na vojně ale každé dítě si myslím, potřebuje jistou disciplínu. Potom je i tomu dítěti lépe, než když si má neustále něco vyřvávat. Takhle by se třeba občas přišla zeptat kolik je a počítala s tím, že brzy půjdete domů. Celkově bych s ní zkusila více mluvit a přístup by taťka měl hodně rychle změnit. Když vidí, že taťkovi je to putna a vyšiluje akorát mamka, tak se nedivím, že to má na háku. Celkem vám jak se říká, podraží autoritu svou lhostejností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85465
15.7.18 20:51

Pises manzel klidas, ale tak taky by mohl vychovavat a nekdy ji neco rict a zakrocit, pokud to nedela.

Pri odchodu z hriste treba rikam, za chvili odchazime a ona, ze se jeste sklouzne, tak rikam jo, 3× a pak pujdes tam a tam, odpocitam ji sklouznuti a jde.

@Králičice reknu, ze pokud na (u nas odrazedle / kole) bude jezdit k tem schodum, tak ji kolo beru a pujde pesky a couva hned. Opravdu bych ji ho totiz vzala, to vi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí