Jak přežít s dvouleťákem?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8502
18.7.18 16:48
@eva valoi ale za zkousku to stoji. Proste sedet, koukat a mlcet. U nas to poprve trvalo pres pul hodiny, podruhe 5 minut a od te doby v ramci sekund, staci, kdyz zmlknu a zacnu koukat… a muj uvztekany syn, ktery nikdy nic neposlechl, najednou slape, jak hodinky :-)
@eva valoi píše:
Někdy se prostě musí milé batole vzít za ruku a dotáhnout na místo určení. Ono jako já zase jsem přesvědčená, že dítě potřebuje hranice a v rodičích oporu. A když si takové dítě s rodiči dělá, co si zamane, tak musí prožívat celkem slušné pocity zoufalství.

Hele, a zkousela jsi to nekdy, kdyz mas dost casu? Proste si jen sednout, mlcet a koukat. Klidne pul hodiny
A cekat, az udela to, co chces?

U nas, syn total neposlusny. Chtela jsem, aby dal chnapku na lednicku (magnetem). A on me ingnoroval. Tak jsem si sedla, koukala (nenechala jsem ho hrat si) a nic nerikala. Stal tam, chvili nic, pak se zacal kroutit, jak had. Asi po 10 minutach jsem mu zopakovala, co chci. Zase nic. Kroutil se, knoural a porad pokukoval po chnapce. Mlcela jsem dalsich 20 minut, nic nerikala, koukala na nej a cekala. Po 20 minutach dosel k chnapce a za vydatneho knourani ji dal na lednicku.

Podruhe to trvalo 5 minut.

Od tretiho pokusu, jakmile zacnu sedet a mlcet a koukat, jde to v ramci vterin. Bez revu, bez placani, bez meho vztekani se.

Jen to vyzkousej, parkrat, az budes mit cas. Treba to u vas take zabere. Kolik je vlastne nejmladsimu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8502
18.7.18 16:49
@eva valoi píše:
Někdy se prostě musí milé batole vzít za ruku a dotáhnout na místo určení. Ono jako já zase jsem přesvědčená, že dítě potřebuje hranice a v rodičích oporu. A když si takové dítě s rodiči dělá, co si zamane, tak musí prožívat celkem slušné pocity zoufalství.

V Nevychove si dite ale nedela, co chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.7.18 17:07

@Limi123 Díky za podporu. Vidím, že to chápeš stejně, to je prima pocit :-)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.7.18 22:05
@Anonymní píše: Že žijete tak, jak píšu, a snažíš se být vzorem?
Tak proč ho nutíš?
Jednak jsem uvedla v nadsázce jeden moment z našeho života, nevím kdes vzala, že ho do všeho nutím, a tohle mi teda fakt nepřijde jako nucení - když sedí a hledí na hřišti a já vím, že jen sbírá síly na radioaktivní řádění doma, navrhuju mu - nechceš se sklouznout na skluzavce? A podívej, tamhle jedou popeláři, půjdem se za něma podívat? Navrhnu mu třeba deset věcí, netáhnu ho tam řvoucího násilím, jejda! :roll: Tak jak vy „nevýchovné“ teda přicházíte na to, co vůbec dítě chce? Mně to to moje neřekne, ještě to neumí, přesně pojmenovat co by chtělo dělat. Když se zeptám, půjdeme na hřiště/na zvířátka/k vodě? Odsouhlasí všechno, ale pak jen stojí a kouká, nechá se přemlouvat ke každému kroku, viz výše. A abych teda sbalila věci k vodě a ono mi po třech krocích řeklo - néé, na hřiště a po cestě na hřiště zase néé, jinam, tak nejsem šašek, abych tak skákala až do večera. :roll: Právě proto se tady z toho vypisuju, protože mi už lezlo krkem ke všemu pořád vymýšlet ty alternativy nebo pozitivní motivace, nazvi to jak chceš, prostě když chci dělat něco jiného než uklízet tisíckrát poničený obývák. :roll: Myslím, že to přesně vystihla @eva valoi, proboha proč bych měla 2 hodiny stát na schodech? :roll: Už takhle člověk podřizuje celý život dítěti, ale až tak skákat jak ono píská? 8o Kromě jiných dětí člověk může mít taky své potřeby, hlad, wc, potřeba během dne něco vyřídit, dělat něco jiného než jen bavit batole apod., to asi nebudu u všeho ještě čekat, až si dítko usmyslí a rozhodne se teda odejít ze schodů. :zed:
  • Citovat
  • Upravit
8502
18.7.18 22:40
@Anonymní píše:
Jednak jsem uvedla v nadsázce jeden moment z našeho života, nevím kdes vzala, že ho do všeho nutím, a tohle mi teda fakt nepřijde jako nucení - když sedí a hledí na hřišti a já vím, že jen sbírá síly na radioaktivní řádění doma, navrhuju mu - nechceš se sklouznout na skluzavce? A podívej, tamhle jedou popeláři, půjdem se za něma podívat? Navrhnu mu třeba deset věcí, netáhnu ho tam řvoucího násilím, jejda! :roll: Tak jak vy „nevýchovné“ teda přicházíte na to, co vůbec dítě chce? Mně to to moje neřekne, ještě to neumí, přesně pojmenovat co by chtělo dělat. Když se zeptám, půjdeme na hřiště/na zvířátka/k vodě? Odsouhlasí všechno, ale pak jen stojí a kouká, nechá se přemlouvat ke každému kroku, viz výše. A abych teda sbalila věci k vodě a ono mi po třech krocích řeklo - néé, na hřiště a po cestě na hřiště zase néé, jinam, tak nejsem šašek, abych tak skákala až do večera. :roll: Právě proto se tady z toho vypisuju, protože mi už lezlo krkem ke všemu pořád vymýšlet ty alternativy nebo pozitivní motivace, nazvi to jak chceš, prostě když chci dělat něco jiného než uklízet tisíckrát poničený obývák. :roll: Myslím, že to přesně vystihla @eva valoi, proboha proč bych měla 2 hodiny stát na schodech? :roll: Už takhle člověk podřizuje celý život dítěti, ale až tak skákat jak ono píská? 8o Kromě jiných dětí člověk může mít taky své potřeby, hlad, wc, potřeba během dne něco vyřídit, dělat něco jiného než jen bavit batole apod., to asi nebudu u všeho ještě čekat, až si dítko usmyslí a rozhodne se teda odejít ze schodů. :zed:

Ad schody - protoze to ditko tam take nechce stat, pod temi schody. Tedy nakonec nevyhraje ono, ale ty. A priste si rozmysli delat pod schody scenu a pujde rovnou. A bude to fungovat i u jinych veci, kdyz uvidis, ze se nenervujes a jen cekas, az udela, co ma, tak to udela, a to bez toho, aby ty ses stresovala. Nerikam, ze to musi fungovat obecne. Ale u nas to funguje :nevim: A to nic jineho nefungovalo (vyhrozovani, placani etc.) a jeste jsem z toho byla vystavena. Tak jen rada, co zkusit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8502
18.7.18 22:44
@Anonymní píše:
Jednak jsem uvedla v nadsázce jeden moment z našeho života, nevím kdes vzala, že ho do všeho nutím, a tohle mi teda fakt nepřijde jako nucení - když sedí a hledí na hřišti a já vím, že jen sbírá síly na radioaktivní řádění doma, navrhuju mu - nechceš se sklouznout na skluzavce? A podívej, tamhle jedou popeláři, půjdem se za něma podívat? Navrhnu mu třeba deset věcí, netáhnu ho tam řvoucího násilím, jejda! :roll: Tak jak vy „nevýchovné“ teda přicházíte na to, co vůbec dítě chce? Mně to to moje neřekne, ještě to neumí, přesně pojmenovat co by chtělo dělat. Když se zeptám, půjdeme na hřiště/na zvířátka/k vodě? Odsouhlasí všechno, ale pak jen stojí a kouká, nechá se přemlouvat ke každému kroku, viz výše. A abych teda sbalila věci k vodě a ono mi po třech krocích řeklo - néé, na hřiště a po cestě na hřiště zase néé, jinam, tak nejsem šašek, abych tak skákala až do večera. :roll: Právě proto se tady z toho vypisuju, protože mi už lezlo krkem ke všemu pořád vymýšlet ty alternativy nebo pozitivní motivace, nazvi to jak chceš, prostě když chci dělat něco jiného než uklízet tisíckrát poničený obývák. :roll: Myslím, že to přesně vystihla @eva valoi, proboha proč bych měla 2 hodiny stát na schodech? :roll: Už takhle člověk podřizuje celý život dítěti, ale až tak skákat jak ono píská? 8o Kromě jiných dětí člověk může mít taky své potřeby, hlad, wc, potřeba během dne něco vyřídit, dělat něco jiného než jen bavit batole apod., to asi nebudu u všeho ještě čekat, až si dítko usmyslí a rozhodne se teda odejít ze schodů. :zed:

A ad jak prijit na to, co ditko chce - tak samozrejme nabizim alternativy. Ale kdyz jdu 4× na hriste a dite sedi a kouka, tak tam uz popate proste nejdu a zkusim vymyslet neco jineho, kde to dite bavi, i kdyby to melo byt stourani v louzi. Syn treba miluje vylivani vody kyblikem z kasny tady pobliz… Tak mu to holt dopreju, kdyz to nicemu nevadi.

Ale chapu tvou frustraci, ono se lip teoretizuje, nez kdyz to clovek zaziva live. Take bych z toho asi nebyla uplne stastna… Pockej, az bude mluvit, bude lip! Uz jen par mesicu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30965
19.7.18 04:51

@Limi123 já těmto různým typům vychovám říkám „výchova jednoho dítěte“. Píšeš spolu s anonymní, nenutit dítě jít, nechat ho, ať stojí pod schody či se celou procházku nehne z místa. Jak to dělat v případě, že má člověk druhé dítě, které normálně chce jít, to i ono má trpělivě čekat, až se sourozenci začne chtít jít? Jak k tomu to dítě přijde, že jeho potřeby jsou ignorovány a prosazují se potřeby druhého dítěte - na procházce hodinu zkoumat kamínky u cesty?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.7.18 07:25
@Anonymní píše:

Je mi to líto, ale z toho, co píšeš, čtu, že jsi nepochopila tu podstatu, kterou jsem se snažila sdělit. Snažila jsem se pomoct, ale nepadlo to na úrodnou půdu, to se stává.
A ještě k těm schodům. Myslím, že jsem psala, že to sezení pod schody je model lose-lose, tzn. dítě nevyhraje (ono se chce totiž nechat vynést, taky nechce sedět na schodech). Opravdu to není o tom, že by se skákalo tak, jak dítě píská. To je právě to nepochopení toho celého :-(

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.7.18 07:30

@Cuddy Když je jedno dítě, je tam matka a to dítě, jsou tam spolu a situace se odvíjí. Když je více dětí, tak je tam matka a více dětí, jsou tam spolu a situace se odvíjí. Najednou je více potřeb, které je potřeba brát v úvahu, a pokud nelze uspokojit všechny, tak se někdo musí víc přizpůsobit (je to pro něj model zero nebo lose) a jindy se zase přizpůsobí někdo jiný. Jak už jsem psala, nejde vždy najít model win-win. A jak už jsem psala, je to o tom, že rodič je VZOR. Pokud on vychází dítěti vstříc, tak i dítě začne vycházet vstříc rodiči. Dtto u sourozenců. Vzájemmý respekt se uplatňuje všude, nejen ve vztahu rodič-dítě.

• Citovat
  • Upravit
8502
19.7.18 08:43
@Cuddy píše:
@Limi123 já těmto různým typům vychovám říkám „výchova jednoho dítěte“. Píšeš spolu s anonymní, nenutit dítě jít, nechat ho, ať stojí pod schody či se celou procházku nehne z místa. Jak to dělat v případě, že má člověk druhé dítě, které normálně chce jít, to i ono má trpělivě čekat, až se sourozenci začne chtít jít? Jak k tomu to dítě přijde, že jeho potřeby jsou ignorovány a prosazují se potřeby druhého dítěte - na procházce hodinu zkoumat kamínky u cesty?

Ja to tam nahore take pisu, ze to jde delat jen s jednim ditetem… Pripadne s ditetem a miminem. Proto pisu, at to zkusi nekdy, az bude mit cas. U nas jsem to musela udelat jen jednou, cekat tu pul hodinu, podruhe pet minut a ted jen kouknu, mlcim a do 30s udela to, co chci…

Pamatujes na me v te jine diskusi, kterou jsem tu pred 14 dny zakladala anonymne ja, jak jsi me tam poznala? :-D Tak od te doby, co tohle blbych 14 dnu praktikuju, tak jsem se do toho sileneho stavu, ktery jsem v te diskusi popisovala, nedostala ani jednou. Ziju si v pohode zivot, nerozciluju se a dite me POSLOUCHA. Zni to jak utopie, ale (zatim) je to tak. Poradila mi to kamoska (sedet a mlcet a tu knizku) a ja to ted zkousim predat dal. Treba to na jine dite fungovat nebude. Ale za zkousku to stoji. Rozhodne uz nikde pul hodiny necekam, memu diteti to stacilo jednou, aby vedelo, ze to znovu zazit nechce. Jine dite si to treba bude potrebovat zazit petkrat. Na dalsi to nemusi fungovat vubec… Ja vim…

Ps - krize urcite prijde. Ale aspon to neni permanentni krize.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30965
19.7.18 08:57

@Limi123 jasné, asi se k té knize také dostanu, naše dítě má 22 měsíců a už ten vzdor začíná. K tomu to novorozeně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30965
19.7.18 08:57

@Limi123 a jsem moc ráda, že je to u vás již lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8502
19.7.18 09:30

@Cuddy Ja ji ted docetla, je dobra. Tu radu - sedet, mlcet a koukat jsem tam teda nenasla, kamaradka rikala, ze to je z te knizky, ale mozna je to z druheho dilu. A to mi z toho vseho prijde nejuzitecnejsi, ze se clovek nenervuje, neopakuje diteti, co ma udelat, protoze to dite to preci uz vi…

Ale ten zbytek knizky je take fajn, jak vytvorit navyky, o kterych se nediskutuje, jak slavit narozeniny, aby to dite rozvijelo a myslelo i na jine, zaklady sebeobsluhy… Nesouhlasim tam se vsim, ale v hodne vecech ma pravdu.

Druha knizka je pak s.o.s. a tam odpovida lidem na dopisy z poradny, na tu se ted chystam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8502
19.7.18 09:31
@Cuddy píše:
@Limi123 a jsem moc ráda, že je to u vás již lepší.
:mrgreen: Diky, ja taky :-) Ted mam syna na 4 noci u babicky a ani se mi ho tam nechtelo poustet, jak nam to ted krasne funguje. Tak snad za tyden nebude zas anonymni diskuse, jak to nezvladam :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8502
20.7.18 19:27

Holky, mrknete jeste na tohle video, jde stahnout zdarma.

https://uloz.to/!Y3WsEezrR/pekarova-vychova-do-7-let-mp4

Je tam skvele popsano vse, co je v te knizce o vychove, je to skvele, fakt to funguje.

Dejte pak vedet, co si o tom myslite ;-)

@Cuddy @eva valoi zakladatelka mi bohuzel nejde oznacit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect