Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mam jinou zvlastni zkusenost. Chodim k lekari, ktery mi tyka a oslovuje zdrobnelym krestnim jmenem. Navic odhaduji, ze je mozna minimalne o 15 let mladsi nez ja. A asi tyka vsem pacientum, protoze tyka i synovi, ktery ho navstevuje jindy. Jinak je velmi profesionalni a slusny. Nesetkala jsem se s necim podobnym..
@Anonymní píše: Více
Tak ono v té ordinaci jsi asi sama s lékařem. Já s tou kamarádkou mluvím před dalšími pacientkami. Takže nula soukromí. Samozřejmě, že je v tom hovoru poznat, že se známe. Příjemně mluvím i s ostatními pacientkami, takže on ten rozdíl není veliký.
@Anonymní píše: Více
Toto nechápu a také by mi to připadalo divné, snažím se o uvolněnou atmosféru i při vážnějších tématech a jednání…(ale zase člověk musí vycítit hranice, kam až může jít, tam, kde vidím, že to k tomu není, se snažím trochu krotit
), ale v tomto případě, zvlášť u kamarádky, to nechapu ![]()
@anavi13 píše: Více
K nám do práce taky chodí známí, kteří mi tykají před ostatními. Jak začnou tykat, tykám automaticky taky. V menší míře se to děje i když přijdou neznámí lidé. Spousta mých kolegů je na to háklivá a hned upozorní na vykačku, ale mě osobně to nevadí
.
@Bytsamsebou píše: Více
Tak samozřejmě, že s kamarádkami si tykám i v práci. Jako aby mi začala tykat pacientka jen tak, tak to se mi nelíbí. Tahle mi teda chtěla předbíhat pacientky před ní. Tak to jsem s ní byla velmi rychle hotová. To fakt už bylo drzé chování.
Já svá jsem. Ale když zastávám různé sociální role, tak se mění to co pustím na povrch. Pracovně, kamarádsky, s partnerem, s cizí osobou, kterou právě poznávám - propustím na povrch jinou část osobnosti.
A nemá to nic společného s přetvářkou.
„Uvědomila jsem si, že se takhle chová vždycky.“ - Tvá spolužačka to má možná stejně, má jiný temperament, je klidná, nemá k tobě tak vřelý vztah, nemá potřebu, abys podplula pod její hladinu.
Tohle mi přijde přehnané. Nemluvím o tom tykání (za předpokladu, že to byla skutečně neznámá osoba), ale neumím si představit, že bych šla ke kamarádovi/kamarádce jako klientka/zákaznice/pacientka a najednou mezi námi zavládla „formální“ atmosféra a začaly jsme hrát nějaké trapné role
Chodím k mnohým přátelům lékařům, řešíme intimní témata a formální atmosféra mezi námi nebyla naštěstí nikdy a nikde. Naopak zertujeme a bavíme se, jak kdybychom byli kdekoliv jinde, hned je ta návštěva příjemnější