Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Proc tam vubec chodite kdyz je babka toxicky vyhrozujici manipulator? Uz bych se tam neukazala. Fantu petiletemu diteti? To mi hlava nebere.
Jejda, tak se na babku vyprdni, jestli tě hlásí na sociálku, tak bych o kontakt s ní nestála.
No a jinak, však o dceru se staráš, tak máš svědomí čisté ne?
@Anonymní píše: Více
Sice se socialkou zkušenost nemám ale věřím že se nemáš čeho bát. Pokud vůbec přijdou, prostě jim řekneš pravdu a bude to. Když vidím v jakých rodinách některé děti vyrůstají, tak nevěřím že by tohle někdo řešil.
Každopádně babička by mě a dítě už nikdy neviděla. Pěkně od plic bych jí řekla co si myslím a praskla dveřmi a ukončila veškerý kontakt 🤷
Pokud by k Vám někdo přišel, ukážeš, kde má dítě postel, že má nějaké oblečení a hračky, že máte něco v lednici, ještě se třeba koukne na koupelnu, udělá zápis, nejspíš si dá kafe a půjde o dům dál (zkušenost od známé). A tím to skončí. A po té návštěvě bych klidně s protokolem, že je vše OK naběhla na babču, udělala tóčo a vnoučci by ji neviděli asi hóóódně dlouho.
Děkuji za Vaše odpovědi. Víte, babička i matka byly celý život velmi autoritativní, já vždy musela poslouchat na slovo, jinak přišel vždy nějaký trest. A teď když máme dceru, tak se z toho snažím nějak vymanit, snažím se nastavovat hranice, ale prostě nikdo to nerespektuje. Návštěvy jsou výjimečné, bydlíme od sebe docela daleko.
První, co mě napadlo, že jestli tě tohle opravdu znepokojuje a je to tak, jak říkáš, tak máš fakt nějaký problém a sladkosti to nejsou.
Prosím tě, úplně v klidu, ještě tě ani niam nenahlásila, a i kdyby, tak na ospodu nejsou blbí a už toho viděli dost, aby si nechali něco nabulíkovat.
Proč k té babičce pořád chodíš a nabíháš si na vidle? Jsk často tam chodíte?
Asi bych si příště pořídila nahrávku té návštěvy.
Asi bych babce řekla, že dobře ale, že její psychický stav budeš konzultovat s jejím lékařem a necháš ji napsat doporučení na psychiatrii. Dodala bych, že se obávám o její psychický a zdravotní stav a že je nejspíš zralá na nějakou sociální péči. A plete si kinder vejce s mandarinkou.
Pokud by opravdu upozornila ospod už by nás tam neviděla.
Tak ji k babičce nedávej, proč jako…to už je pro malou prababička, tak ta mi do výchovy už nemluvila…dcera má 5let, 112cm a 18kg, perlivé limonády nepije vůbec…sladké jí, ale má tréninky a výdaje…
Nemas se ceho obavat, jen s tebou manipuluji. To je dobre ze bydlite daleko
![]()
Ideální reakce: žádná.
Absolutně žádná.
Baba buď dá pokoj, nebo ji vydráždíš ještě k horšímu jednání.
Pravděpodobně tě čeká peklo s toxickou narcistickou ženskou, pravděpodobně nebyla ani ideální matkou.
Tak to by bylo naposledy, co by mě a mojendítě „babička“ viděla.
Jinak s tvým přístupem ke sladkostem souhlasím. Přijde to zodpovědné a zdravé. Neexistuje důvod, proč by malé dítě (nebo i dospělý) mělo konzumovat taková kvanta cukru…
Přiznám se, že u prababiček to zase tolik neřeším. Dcera pije nejvíc vodu, ze sladkého maximálně jupika a džus, obojí většinou dopijím já. Ze sladkostí vedou lízátka a čokoláda. Stejně to kolikrát dojidam já. Snad jediné „sladké“ co sní na jeden zátah jsou různé tvarohačky s čokoládou a brambůrky všeho druhu. Hold doma, po akcí prarodiče, sladký na chvíli brzdim. Často si lidi myslí, že má zákaz sladkých limonád jako je Fanta a cola. Nemá, nechala bych ji to ochutnat ale ona to prostě nechce. Vždycky vidím ty pohledy, když někde na návštěvě dceři objednám vodu ![]()
Dopředu se omlouvám za anonym, je to pro mě velmi citlivé. Včera jsem byla s dcerou (5 let) u mé babičky. Máme dlouhodobě spory ohledně sladkostí. Kdykoliv jsme tam, totálně ji přecpává sladkým. Např. jen co tam přijdeme, hned do ní cpe rohlík s nutellou, k tomu jí dá na zapití Fantu, poté následuje nějaká čokoláda apod. Vždy se proti tomu ohradím, ale ona bohužel nic nerespektuje. Vždy se dozvím, že jsem hysterka a že je malá chudák. Cukr prý vyživuje mozek a kosti a děti ho nutně potřebují. Včera to už ale vyvrcholilo…prý malou týrám, jsem hrozná matka a ona už má zjištěný kontakt na sociálku, kde nás nahlásí, aby k nám přišli na kontrolu. Měla číslo napsané na papírku. To mě uplně dostalo. Kontakt jsem si ověřila a je to opravdu číslo na OSPOD. Když jsem se jí zeptala co by jim asi tak řekla, tak mi odpověděla, že by jim řekla, že ji týrám, že jí nedávám dostatečnou výživu a ať ji přijdou zkontrolovat. Podotýkám, že dcera má cca 112 cm a 20 kg. Sladkosti jí dávám vždy jen trochu. Máme stravu zaměřenou hlavně zelenina-ovoce-maso-mléko, vývary atd., naprosté minimum polotovarů. Zuby má uplně ukázkové, ani jeden kaz. Máte se sociálkou někdo zkušenosti? Co mám očekávat při případné návštěvě? Vůbec mi z toho není dobře.
Děkuju moc za všechny rady.