Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky, měla bych dotaz. Jdu na MR kvůli migrénám. Mám silnou klaustrofobii. Koukala jsem na youtube a zrovna tam zasunuli člověka jen na půl těla. Je to tak vždycky? Já měla právě za to, že tam budu celá a to mě děsilo nejvíce. Jestli budu mít nohy a pas volný, myslím si, že bych to zvládla. Jak jste to měly vy?
@Novinka63 píše: Více
Zavřeš oči a neřešíš. Budeš mít u sebe nouzové tlačítko, kdyby cokoli, tak si zavoláš obsluhu a oni to případně vypnou.
Sama bych tam nevlezla, ale když vím, že mě vytáhnou, tak mi to problém nedělá.
Určitě je tam člověk vsunutý méně než když mi dělali bederní páteř. Tam už jsem chvíli problém měla neb jsem si i ruky dala jinak a skoro se dotýkala stropu
.
Hlava v pohodě.
Záleží na tom co se vyšetřuje. Treba u rezonance kolene se do tunelu zajíždí nohami napřed a od prsou nahoru je člověk venku. Pri rezonanci mozku jsi vevnitř zhruba do poloviny hrudniku a nohy jsou venku. Je i dobře vidět ven. I pri rezonancí celé páteře kdy jsi celá uvnitř tak vidíš světlo zvenku. Není to úplně uzavřený prostor.
@Novinka63 píše: Více
Hlavně zavřít oči venku a vevnitř je neotvirát. Odmítám deku přes sebe, mám pak pocit, že tam nemůže vzduch a ještě mi pomáhá mit holé kotniky (žádné vysoké ponožky a tak) ať cítím jak proudí vzduch. ![]()
@Novinka63 Neboj se ničeho. Jen počítej s „kraválem“, co ten přístroj dělá, ale to nic není. Jen se musí hlavně znehybnit ta snímaná část těla. Když mi dělali koleno, tak mi ho zafixovali.
Asi tak nějak to může vypadat.
Já z toho měla taky trochu strach, ale ten přístroj byl větší než jsem čekala, vevnitř mi to nepřišlo vůbec stísněné. A dolní polovinu těla jsem měla úplně venku. To bylo horší CT břicha. Tady jsem dostala sluchátka, zavřela oči a hrozně rychle to uteklo. Ničeho se neboj. ![]()
Sundas si vše kovové na sobě, a oblečení, vezmeš jejich košili a jdeš, lehhes si na lehátko, nedívej se okolo, ani na stroj, prostě si jen lehni a poslouchej personální. Dají ti do ruky balónek, kdyby něco, pokud ti budou delat hlavu, což asi jo, daji ti na hlavu takovou helmu, ja tomu říkám žehlička.
neboj nic nebolí. Požádas o zapnutí větráčku, já to žádám na maximum, mám pak pocit, že jsem v otevřeném prostoru, nikoliv někde ve stroji a lépe se mi dýchá. Zavres oči, budeš pravidelně a v klidu dýchat a myslet na něco pěkného. Jsou tam nepříjemné zvuky, mě to nevádí, některým ano, dají ti špunty nebo sluchátka. Stroje jsou různé, čím novější tím větší prostor, mám zkušenosti, minulé jsem byla v novějším a oči se mi otevřely a bylo to na klid, v minulém jsem si netroufla. Pokud to riskovat nechceš, zavři oči a neotvírej je do té doby, dokud zase nebudeš venku a řeknou ti, že je konec. Člověka dokážou vytáhnout i ručně, neseknes se tam, ničeho se neboj, celou dobu te sledují, nekde i mluví. Kdyby tě ještě něco zajímalo, klidně se ptej.
A vezmi si podprsenku přes hlavu, co nemá háčky, jinak ji budeš muset sundat. Mě to poradila kolegyně a MR ji chválili, jak mě dobře poradila.