Dlouhodobý kašel a zelené hleny

30.6.24 16:50

Dlouhodobý kasel a zelené hleny

Dobrý den přidala jsem fotku s problémů se kterými se potýkám máte někdo zkušenost??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9743
30.6.24 17:11

Spirometrie byla klasická, nebo i bronchodilatační test, ev. bronchokonstrikční test?

Bronchodilatační test má následovat po konvenční spirometrii vždy, neboť i když spirometrie vyjde v pořádku, tak interval normality je tak široký, že dotyčný může být ještě v normě, ale po inhalaci Ventolinu / Ecosalu (4 vstřiky, ne 2, jak dělají někteří lajdáci!) se může dosáhnout „nejlepších osobních výsledků“ a už tímto může splňovat diagnózu asthma bronchiale. Když i bronchodilatační test vyjde negativně a trvá podezření asthma, provádí se bronchokonstrikční test.

Pulmicort máte 200? Dávkování 2-0-2?

Pokud neměl Pulmicort efekt, tak by to chtělo fixní kombinovanou léčbu IKS / LABA (Symbicort, Fullhale, Seretide, Combair apod.), ideálně se středně vysokou dávkou inhalačního kortikoidu. Pokud by ani toto nemělo efekt, tak se bez bronchoskopie neobejdete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.6.24 17:17

Mám pulmicort 200 1-0-1 (vždy jeden vdechh)
Nene po spiro už nic a prý kdybych byla dusná mám ecosal ale nezkoušela jsem to jelikož dusná nejsem.
Mám tu nejnižší dávku jelikož prý vše mám v pořádku a když ani to nezabere tak mě bude čekat bronchoskopie nebo hrct plic ale říkal že jsem mladá

Příspěvek upraven 30.06.24 v 19:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9743
30.6.24 17:29

@petulinkaa92
Bože, bože, bože… Ti alergologové / pneumologové jsou někdy na pár facek. :pocitac: Ať si nastudují doporučené postupy.

https://www.plicnilekarstvi.cz/guidelines

Takže žádné takové že čekat do srpna. Stavil bych se osobně za alergologem / pneumologem, ať udělá bronchodilatační test, případě i bronchokonstrikční test, kdyby se k tomu neměl, tak ať předepíše aspoň některý z léků, co jsem udával. Pokud nejste dušná a ani nebyl poslechový nález, tak v případě asthmatu byste měla tzv. cough-variant - CVA (raději bych se přimlouval za terapeutický test, neboť u CVA nebývá spirometrie včetně provokačních testů vždy průkazná).

Místo toho, aby vám dali účinné léky, vás chtějí ozařovat ekvivalentem zhruba 800 RTG snímků hrudníku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.6.24 17:44

Takže myslíte že to nic vážného není? Já se opravdu bojím je to dlouho už a děda umřel na rakovinu plic v 62 letech no já zkoušela minulý týden tam volat ale že jsem objednana a musím počkat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9743
30.6.24 19:03

@petulinkaa92
Nevolat, stavit se tam osobně, nenechat se odbýt. Úplně na férovku bych řekl, ať vám předepíší nějaký z kombinovaných preparátů, které jsem zmínil. Pokud by nebyl efekt, pak HRCT a bronchoskopie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.6.24 19:37

Napsala jsem špatně ten pulmicort mám 200 ale vdech 1-0-1
Celkem 400
Rozumím oni mají do 19 července dovolenou :-( a co si myslíte o mě diagnóze? Máte nějakou představu co to může být?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9743
1.7.24 21:04

@petulinkaa92
Pulmicort bych dával 2-0-2, pokud by nebylo zlepšení, může nově od 1. 7. 2024 i VPL napsat fixní kombinační léčbu (Symbicort, Combair, Fullhale, Seretide apod.). Asthma by bylo ještě tou nejméně závažnou diagnózou, podrobnější vyšetření až při nedostatečném efektu léčby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.11.24 19:31
@Doctus píše: Více

Děkuji za odpověď.
Nějak to nikdo nechce řešit ale v srpnu byl rtg plic a čistý spiro feno taky ok.
Ale mam bolesti na hrudníku i popalovani.
Byla jsem znovu na plicnim poslech spiro, feno ok.
Takže nevím no ale 3.12e ceka HRCT plic a to asi aby mě uklidnily.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9743
11.11.24 20:01

@petulinkaa92
Spirometrii dělali i bronchodilatační a bronchokonstrikční test?

Na férovku bych je poprosil o Combair 100/6, abyste jej měla na 14 dnů 2-0-2. Kdybych měl od diagnózy asthmatu utíkat při každém selhání léčby samotným inhalačním kortikoidem, tak se nemálo pacientů v mezidobí ukašle k smrti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.11.24 20:03

Spirometrii jen ten test ne.
Feno taky dělali.
Mám stále těm pulmicort 1-0-1

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9743
11.11.24 20:05

@petulinkaa92
FeNO nemusí říct nic, základní spirometrie neřekne většinou nic.

Pulmicort samotný bez terapeutického testu s fixní kombinací je k smíchu. Pokud není pneumolog schůdný a nebylo by vám líto 1 200 Kč, poproste svého praktického lékaře, že by vám combair napsal. Pokud obtíže během 14 dnů zmizí, můžete pak plicaře umlátit elektrickým kabelem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.11.24 20:07

Aha a proč se tyto vyšetření tedy dělají?
Zkusím, ale můj praktik my asi napíše velké kulový.
Mám ještě doma ecosal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9743
11.11.24 20:13

@petulinkaa92
Tak jsou to základní vyšetření, ale negativní výsledek nevylučuje asthma. Navíc pokud se dělá FeNO po zahájení léčby inhalačním kortikoidem.

Ecosal je ve vašem případě skoro k ničemu. Klíčem je zklidnit zánět v průduškách, což mimo jiné odpovídá diagnóze asthmatu. Výrazné zahlenění může být jeho klinickým ekvivalentem i bez dušnosti. Podrážděná sliznice tvoří více hlenu.

Kdybyste měla nějakého známého doktora, tak na úhradu pacientem může Combair napsat kterýkoliv lékař.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.11.24 20:17

To bohužel nemám…takže chrapot a zahleneni krku může být k tomu?
Má průduškách nepíská a ani nesýpu.
Ale.hlen vykašli málo tak 1× za 14 dní a déle není to každý den

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí