Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den přidala jsem fotku s problémů se kterými se potýkám máte někdo zkušenost??
Spirometrie byla klasická, nebo i bronchodilatační test, ev. bronchokonstrikční test?
Bronchodilatační test má následovat po konvenční spirometrii vždy, neboť i když spirometrie vyjde v pořádku, tak interval normality je tak široký, že dotyčný může být ještě v normě, ale po inhalaci Ventolinu / Ecosalu (4 vstřiky, ne 2, jak dělají někteří lajdáci!) se může dosáhnout „nejlepších osobních výsledků“ a už tímto může splňovat diagnózu asthma bronchiale. Když i bronchodilatační test vyjde negativně a trvá podezření asthma, provádí se bronchokonstrikční test.
Pulmicort máte 200? Dávkování 2-0-2?
Pokud neměl Pulmicort efekt, tak by to chtělo fixní kombinovanou léčbu IKS / LABA (Symbicort, Fullhale, Seretide, Combair apod.), ideálně se středně vysokou dávkou inhalačního kortikoidu. Pokud by ani toto nemělo efekt, tak se bez bronchoskopie neobejdete.
Mám pulmicort 200 1-0-1 (vždy jeden vdechh)
Nene po spiro už nic a prý kdybych byla dusná mám ecosal ale nezkoušela jsem to jelikož dusná nejsem.
Mám tu nejnižší dávku jelikož prý vše mám v pořádku a když ani to nezabere tak mě bude čekat bronchoskopie nebo hrct plic ale říkal že jsem mladá
Příspěvek upraven 30.06.24 v 19:35
@petulinkaa92
Bože, bože, bože… Ti alergologové / pneumologové jsou někdy na pár facek.
Ať si nastudují doporučené postupy.
https://www.plicnilekarstvi.cz/guidelines
Takže žádné takové že čekat do srpna. Stavil bych se osobně za alergologem / pneumologem, ať udělá bronchodilatační test, případě i bronchokonstrikční test, kdyby se k tomu neměl, tak ať předepíše aspoň některý z léků, co jsem udával. Pokud nejste dušná a ani nebyl poslechový nález, tak v případě asthmatu byste měla tzv. cough-variant - CVA (raději bych se přimlouval za terapeutický test, neboť u CVA nebývá spirometrie včetně provokačních testů vždy průkazná).
Místo toho, aby vám dali účinné léky, vás chtějí ozařovat ekvivalentem zhruba 800 RTG snímků hrudníku…
Takže myslíte že to nic vážného není? Já se opravdu bojím je to dlouho už a děda umřel na rakovinu plic v 62 letech no já zkoušela minulý týden tam volat ale že jsem objednana a musím počkat
@petulinkaa92
Nevolat, stavit se tam osobně, nenechat se odbýt. Úplně na férovku bych řekl, ať vám předepíší nějaký z kombinovaných preparátů, které jsem zmínil. Pokud by nebyl efekt, pak HRCT a bronchoskopie.
Napsala jsem špatně ten pulmicort mám 200 ale vdech 1-0-1
Celkem 400
Rozumím oni mají do 19 července dovolenou
a co si myslíte o mě diagnóze? Máte nějakou představu co to může být?
@petulinkaa92
Pulmicort bych dával 2-0-2, pokud by nebylo zlepšení, může nově od 1. 7. 2024 i VPL napsat fixní kombinační léčbu (Symbicort, Combair, Fullhale, Seretide apod.). Asthma by bylo ještě tou nejméně závažnou diagnózou, podrobnější vyšetření až při nedostatečném efektu léčby.
@Doctus píše: Více
Děkuji za odpověď.
Nějak to nikdo nechce řešit ale v srpnu byl rtg plic a čistý spiro feno taky ok.
Ale mam bolesti na hrudníku i popalovani.
Byla jsem znovu na plicnim poslech spiro, feno ok.
Takže nevím no ale 3.12e ceka HRCT plic a to asi aby mě uklidnily.
@petulinkaa92
Spirometrii dělali i bronchodilatační a bronchokonstrikční test?
Na férovku bych je poprosil o Combair 100/6, abyste jej měla na 14 dnů 2-0-2. Kdybych měl od diagnózy asthmatu utíkat při každém selhání léčby samotným inhalačním kortikoidem, tak se nemálo pacientů v mezidobí ukašle k smrti.
Spirometrii jen ten test ne.
Feno taky dělali.
Mám stále těm pulmicort 1-0-1
@petulinkaa92
FeNO nemusí říct nic, základní spirometrie neřekne většinou nic.
Pulmicort samotný bez terapeutického testu s fixní kombinací je k smíchu. Pokud není pneumolog schůdný a nebylo by vám líto 1 200 Kč, poproste svého praktického lékaře, že by vám combair napsal. Pokud obtíže během 14 dnů zmizí, můžete pak plicaře umlátit elektrickým kabelem.
Aha a proč se tyto vyšetření tedy dělají?
Zkusím, ale můj praktik my asi napíše velké kulový.
Mám ještě doma ecosal.
@petulinkaa92
Tak jsou to základní vyšetření, ale negativní výsledek nevylučuje asthma. Navíc pokud se dělá FeNO po zahájení léčby inhalačním kortikoidem.
Ecosal je ve vašem případě skoro k ničemu. Klíčem je zklidnit zánět v průduškách, což mimo jiné odpovídá diagnóze asthmatu. Výrazné zahlenění může být jeho klinickým ekvivalentem i bez dušnosti. Podrážděná sliznice tvoří více hlenu.
Kdybyste měla nějakého známého doktora, tak na úhradu pacientem může Combair napsat kterýkoliv lékař.
To bohužel nemám…takže chrapot a zahleneni krku může být k tomu?
Má průduškách nepíská a ani nesýpu.
Ale.hlen vykašli málo tak 1× za 14 dní a déle není to každý den