Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. I já to tak měla. Nevím odkud se vzaly ty kecy, že malé mimco jenom spí nebo papa.
. No jinak malej v noci spí několik hodin v kuse, ale přes den vůbec to ne v rozmezí 15-30 minut. Už uspavam jenom na rukách, jinak rve (ne zeby u toho taky nerval), ale kolikrát když ho uspim a chci odložit, tak se vzbudi. Takže nejsi v tom sama. Každý chytrý kecy jak mám doma miminko, jaká to musí být pohoda, ale jakože moje nervy.. takže já bojuju stejně od začátku a to má malý teď skoro půl roku… a zlepšení vážně nevidím…
No jsem zvedava, co ti taky poradi a já teď teda připojuji
@Kateřina19955 hele ale kamarádky taková mimina měly. Uz od mala dlouhé spánky. Nezapomenu na jeden den, kdy kámoška po 3 hodinách budila na mliko mimino co se ji na to vyprdlo a spalo dal. Ja mezitím 2× uspala a snad milionkrát nakojila. Nekdo ma space deti. U nad to byly 20 minutovky v nosítku a nesměla jsem zastavit, furt chodit. A z tech 20 minut jsem pulku cekala az vytuhne a obcas se mi je na druhou půlku podařilo odložit. První si klidne dal v šestinedělí šlofíka na 1,5 hodiny, ale výhradně na me. Peklo to bylo a dalsi dítě uz snad ani nema kam gradovat, ale nebudeme pokoušet ![]()
@Kateřina19955 ano, přesně jako by jste u nás bydlela a ještě poslouchám ze jsem si ho rozmazlila kdyz mi zázrakem usne v náruči a spí dyl jak 20min( to se teda povede max jednou do mesice a občas ani to ne )
Obě moje děti v tomto věku spaly přes den každé 2 hodiny cca 20 minut. Podle mě to není nic neobvyklého. Byla jsem hlavně ráda, že spí pěkně v noci. Bude se to zlepšovat, neboj.
Mrkni na Lepší spanok babetiek. Mám od nich přednášku a je super (my pro změnu bojujeme s nočním spánkem, ale ty denní jsem vyladila diky LSB).
@Nevim74 no to že sis ho rozmazlila řekne jenom ten kdo to nezažil, já jsem si nejvíc rozmazlila třetího kdy už jsem si myslela, že jsem skušená matka a že mé nic nepřekvapí, jakpak mě vyvedl s omylu a do 4let spal mezi námi v posteli
Taky jsme to v +- tomhle věku řešili. Pomohlo prodloužit bdělá okna, stáhni si appku Miminko+. Aspoň pro začátek ti pomůže hlídat, před jak dlouhou dobou miminko usnulo. Ale zas se nestaň otrokem appky, občas to svádí.
Plus jsem totálně špatně interpretovala známky únavy, myslela jsem, že je dítko unavené, když si tře očka, ale nebylo. Tím pádem jsem ho nutila jít spát, když ještě nebylo unavené a vylezl z toho právě tenhle „bránící se“ křik. Tím pravým znakem únavy bylo v jeho případě držení oušek.
A co pomohlo asi úplně nejvíc, kapku klišé, hodit se sama do klidu. Měla jsem nervy, že nemám čas pro sebe, nic neudělám atd. Ale pak jsem si to přepla v hlavě a řekla si, že bych stejně byla tu půl/hoďku na mobilu. Tak holt jsem na mobilu v posteli, zatímco dítko leží vedle mě a je nám oběma hej.
![]()
Zkusila bych další uspávací aktivitu, třeba šum.
Jinak jsem měla podobné dítě. On tedy spal hrozně špatně i v noci. Problém byl, že neuměl přechod mezi fázemi spánku a hrozně dlouho je řešil buzením/ kojením/ kontaktem. Čili ideální bylo ho vzít do postele na kontakt na kontakt, pustit šum, udělat přítmí a přeuspávat a přeuspávat při prvním zavrtěni ( důležité bylo to první zavrtěni, protože jak se víc probral tak většinou už vstával ). Dělala jsem to tak do 1.5 roku. Jinak nespal. V noci do 3 let.
Jo a v té aplikaci bych se neřídila počtem hodin spánku. My to nikdy nedodrželi. Jeho potřeba byla úplně jinde ( míň) a třeba zmíněné oči a uši si netřel ke spánku nikdy. Ke spánku řval.
Ony se ty spánky dost mění. U nás tedy vždy k horšímu.
@broskvová zmrzlina to jsem taky prepla.. rikala jsem si ze bych stejne seděla u tv nebo tak a ze uklízet zvládnu i kdyz je vzhůru.. a malej je dost zvedavej tak delaji myčky je pro nej mega zábava, zvlášť kdyz na nej ještě dělám obličej atd..
Krásný den, mam doma 4 měsíčního chlapečka a uz od začátku mame problém se spánkem.. v noci spí dobry ale přes den treba jen 20min každou hodinu / hodinu a pul a tedka to krátil na 10min.. znova ho uspat se nam vůbec nedaří.. dřív usnul aspoň v nosítku ale tedka v nem jen rve a když z mák v náručí a jen naznačím ze půjdeš uspávat rve znova..