Jak říct 4letému dítěti, že umřel děda

17.2.16 14:28

Jak říct 4letému dítěti, že umřel děda

Mám takový problém. Mám 4letou holčičku a je to týden, co ji umřel dědeček. Zatím jsem ji to neřekla, protože nevím jak? Chci zamezit co nejvíce otázkám, ale říct ji to tak, aby to pochopila a bylo to šetrné. Nemáte s tím někdo zkušenosti?? MOc děkuji za všechny rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3248
17.2.16 14:34

Upřímnou soustrast :(…Je to asi divné, ale my s dcerou 4,5 o smrti tak nějak mluvíme průběžně a nejspíš to tak docela nechápe, ale ví, že když někdo umře, tak už neuvidí a že je mu tam dobře… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
alli_li
17.2.16 14:34

Dcerce byli 3 roky kdyz umrela babicka, rekla jsem ji, ze babicka umrela a je v nebicku a vecer se meni v hvezdicku a sviti.
Pokazdy kdyz se podiva na nebe a vidi hvezdu uz krici : Jeee tamhle je babicka ❤

• Citovat
  • Upravit
17.2.16 14:36

Tady je to hezky popsane: http://www.umirani.cz/…ruchli-jinak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
alli_li
17.2.16 14:36

@Kathy Lostris a jeste podotykam, byla to manzelova maminka, kterou jsem milovala, takze dcerka me videla i plakat - nechala jsem emocim prubeh. Nic jsem pred ni netajila, i kdyz jsme jeli na pohreb tak vedela kam jedem a malovala babicce obrazek.

• Citovat
  • Upravit
17.2.16 14:38

@Junkyska No dcerce teprve budou 4roky, já to zaokrouhlila. Co znamená smrt ví, jen mám strach, aby si to nepřebrala jinak, atd. Po dobu co byl děda v nemocnici, tak jsme ji říkali, že je v nemocnici, ale ten týden (nevím čím to bylo), ale byl fakt hrozný. Plakávala v noci, budila se třeba po hodině atd. Od té doby co umřel (jen ona to neví), tak už týden se nevzteká, neplače, v noci spí krásně. Tak mám strach, aby se vše zase nezhoršilo. Nevím jestli něco tušila nebo něco, ale jak se děda zhoršoval v nemocnici, tak ona doma byla čím dál horší taky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10265
17.2.16 14:42

@Kathy Lostris
Upřímnou soustrast.
Ptá se malá na dědu?
Nejsem odborník, ale přečetl bych jí nějakou pohádku, kde ke smrti dojde, řekl jí, že je to součást života a že jí měl dědeček moc rád a teď se na ní bud ekoukat z nebíčka…
Obecně ale myslím, že takhe malé (velké) děti životu a smrti rozumí možná víc, než my.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
elibro
17.2.16 14:42

Přidávám se k odkazu na umirani.cz a taky odkazuju na publikaci Cesty domů právě pro děti: http://www.cestadomu.cz/…do-umre.html

• Citovat
  • Upravit
736
17.2.16 14:49

Ahoj, je mi to líto, ale bohužel je to život. Děti překvapivě snáší smrt nějak lépe než dospělí. Když to oznámíš a vysvětlíš, poperou se tím prostě lépe. Zkus půjčit z knihovny knížku pro děti Babočky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2021
17.2.16 14:53

Ahoj, ty znáš dceru nejlépe.
My jsme (téměř)5 letému synovi vysvětlili smrt bratříčka asi tak, že byl nemocný- narostly mu křidýlka a odletěl do nebíčka, stal se z něho andílek a tam je spokojený s ostatními andílky, které už nic nebolí, když tady byli nemocní. Zpočátku nechápal, říkal, že řekne doktorům ať nám jej vrátí. Celkem brzo přijal jako fakt, že kdo „odletí“ už se nevrátí. Jsou to necelé tři měsíce a malý občas prohodí u fotky zvláštním tonem jméno bratříčka, spíš zamyšleně než smutně.
Důležité je asi být sama statečná před ním, nějakou dobu byl smutný, protože viděl smutné nás. Od té doby co jsem schopná tvářit se v pohodě aspoň před ním se chová jakoby nic…

Hodně štěstí, ať se s tím malá popere co nejlépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2021
17.2.16 14:58

Ještě si myslím, že pokud vy jste v pohodě, řekni jí to hned, ale pokud to ty, nebo chlap prožíváte těžce, tak bych počkala, až budete relativně v pohodě, aby neměla spojenou smrt hned s pláčem, smutkem atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1301
17.2.16 15:07

Malýmu byly 3 když můj otec umřel. 5ekli jsme mu že musel do nemocnice a dál se o něm nemluvilo. Prostě se to vstřebalo. Když vidí fotky, tak ví že je to děda a tím to končí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21201
17.2.16 15:13
@Kaac píše:
Ahoj, je mi to líto, ale bohužel je to život. Děti překvapivě snáší smrt nějak lépe než dospělí.

Asi tak, vysvětlit to jak nejlíp umíš, zdůraznit že už ho nic nebolí, děti se s tím srovnají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.2.16 15:30

@Kathy Lostris Já myslím, že to s tím souvisí, že se přestala vztekat. Já teda věřím na určitě věci mezi nebem a zemí, které se nedají vysvětlit, ona podle mě ví, že zemřel, nebo to, že už se netrápí. My jsme zažili něco podobného, ale opačně. Měla jsem hodně nemocného bratrance a rodina se usnesla, že se babičce nebude říkat, že je to tak vážné (osobně s tím nesouhlasím, ale babičce je 85, tak ji chtěli chránit) a když bratránek zemřel, tak babička ráno volala tetě a brečela do telefonu a všichni věděli, že to ví…Já si to překládám tak, že bratranec jí to přišel říct, když mu to nebylo umožněný za života, tak po smrti si prostě nějakou cestu našel…takže stejně bych to viděla s dcerou a dědečkem…ona to tuší a bude fajn, když jí to v klidu řekneš, aby si nemyslela, že před ní něco tajíš…v klidu bych si s ní sedla, řekla bych jí, že děda umřel, což znamená, že už ho nic nebolí a že se na nás odněkud bude dívat, ale my ho ted nebudeme moct vidět…

anonym, ten bratránek je dost osobní

• Citovat
  • Upravit
17.2.16 15:41

My sme mali to ‚stastie‘ ze babi volali z nemocnice, ze dedo zomrel, ked sa na nu slecna divala. Lenze ona je tak nejak… divna… ked som jej povedala, ze je dedo v nemocnici, tak jej prva veta bola ‚to uz spolu nikdy nepujdeme na skluzavku‘. A dedo sa uz naozaj z nemocnice nevratil.

No tak som jej ‚natvrdo‘ povedala, ze dedecek zomrel, a ze ked potrebuje plakat, nech place. Ked niecomu nebude rozumiet, tak nech sa spyta… Mala pod 4 roky… dosla k zaveru, ze nemoze plakat pred babi a tatom, aby oni neboli smutni (babi muz a tatov otec).

Asi rok trvalo, kym sme prebrali vsetky aspekty smrti.

Vlastne si neviem predstavit tajit slecnam, ze dedo uz nie je :think:

Inak, celu dobu, co bol svokor v nemocnici, som bola napata a bala sa onho. Ten den, co zomrel, som sa zobudila uplne bez strachu a pokojna. Umrel az naobed. A male deti maju silne napojenie na veci, ktore nejdu vidiet. Mozno Tvoja mala ‚bojovala‘ spolu s dedom… kto vie :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí