Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@afd píše:
Tchyne by je mela po vylozeni karet okamzite vyhodit.
A proč? Jako že budu pomáhat jen když za to budu mít nějaký prospěch? Jenže tohle si měli domluvit hned na začátku.
@Kazimíra Olejovka Tak někdo to bere tak že něco za něco no…me to přijde tedy taky zvláštní ![]()
@Anonymní píše:Řekni tchyni, že už 2 roky jí narusujete soukromí, že se určitě těší až bude mít konečně klid, že s vaším barákem a zahradou si nemusí dělat žádné starosti. Budete moc rádi když jednou týdně zajde na kafe, ale víc toho po ní určitě nechcete..
Zdavím. Mám dotázek. Stavíme si s manželem domek. 2 roky bydlime u tchýně a jiste chápete chceme vlastní bejvák. Jenže tchýně, tak nejak nepochopila, že chceme být sami a že se defakto stehujeme od ní pryc do vlastního. Kdyz přišlo téma stavění domku, přisla s nápadem, že jí stačí jedna mistnostna tohle jsme samozřejmě nepristoupili, jelikoz by to bylo z pláta do louže (spiš do kaluže s hypotékou) a ničím by jsme si nepomohli. Jenze ted zas začala s tim, že se tesi az si tam pozve kamaradky
a uz plánuje co vsechno zasadí na zahrade
nejak nechapeme teda hlavně já co ju to popadlo. Jestli to bere tak, ze dum bude vlastne aj jeji. Ze co je synovo je zákonitě i její
vím, že švagr s ni měl taky problémy, kdyz se nastehovali do domku. Musel jí nekolikrat důrazně rict, ze on je dom ona né. Jelikoz v době kdy ona u nich byla, došel človek ktereho ona nenávidí a začala prskat, že ten človek práh neprekrocí. Tak jestli i u nich bere co je dcery je i mé? Nechci delat peklo a urcovat jí nejaké pravidla. To samé i manzel. Ze to budeme řesit az daná situace nastane. No každopádně jsem z toho celkem ve stresu. Tesila jsem se na klid a soukromi a ted se budu mohlit, aby se tchýne najednou neobjevila na zahradě. Samozřejmě nemám nic proti aby si tam neco zasadila nebo s ohlášením dopředu chodila. Jen me zarazila tá samozřejmost s jakou to říká. Že ju ani nenapadne rict jestli by nám to nevadilo. Nebo to chci moc? Prosim o pochopení. Mam tchyni svym způsobem rada, ale tohle chováni nepochopím
Ona vam pomaha ted, ja bych si toho vazila. Sice nechapu, jak to s ni muzes vydrzet v jednom byte, to si nedovedu predstavit, ale tchyni bych v novem baraku mistnost udelala. Aby mela kde vegetit az bude hlidat deti a nemusela byt nekde na gauci. Hostinsky pokoj pro navstevy. Pro kamose, kdyz popijete vic a nebudou moct odjet. Je potreba si jasne nastavit pravidla, jednou za 14 dni na obed o vikendu, nevim co vam vyhovuje. To ze si zasadi strom by mi nevadilo, zije v byte, tu moznost nema. Ale ja vasi tchyni neznam, kazdopadne vam hodne pomaha, hodne se omezila, zaslouzi si neco zpatky. A fakt ji to reknete co nejdriv, az si bude prochazet mezi zdmi a planovat jak si vymaluje, bude to velike zklamani. At se manzel pochlapi a neodsouva problemy, ktere pak budou jen vetsi. Jo a na dvere v loznici si pořiďte zámek. Bude se hodit nejen az odjedete na dovolenou.
@Angry_birds soulhlasím, jako říct to až přijde k věci, mi přijde uplně špatně i vůči ní nefér. i když oni jsou v právu, protože ji v tom necháte žít, plánovatg, těšit se, a pak to bude větší facka pro ni..
Jenom jedna věc.. Docela často se stává, že, je to je i to opačný zájem.. a to, že nebude ten člověk sám na výdaje. neni vo vždy, že ti maldí jsou tam nasáčkovanía mají bý vděční.. Já mám okolo víc případů, dky zůstane jeden člvoěk na domě a je rád, že tam neni prostě i po finanční strance a udržování celeho domu sám..
To si myslím je i tady,,
@Janasas píše:
Jenom jedna věc.. Docela často se stává, že, je to je i to opačný zájem.. a to, že nebude ten člověk sám na výdaje. neni vo vždy, že ti maldí jsou tam nasáčkovanía mají bý vděční.. Já mám okolo víc případů, dky zůstane jeden člvoěk na domě a je rád, že tam neni prostě i po finanční strance a udržování celeho domu sám..
To si myslím je i tady,,
Ale tady je byt. Tomu moc nevěřím, že z toho tchýně má nějaký profit…
@jita22 tady nejde o profit, ale fatk, pokud je jeden člověk sám a má táhnout domácnost,, otázka jaký má pronájem bytu, a nebo náklad domu…
Vidím to běžně, že člověk zůstane třeba sám, velké najemné a nebo dům a náklady a prostě je to poznat, jestli je to dva příijmy anebo jeden.. přijdouu zdravotní problémy, nejde už tak obstarat třeba dům.
Známá tak zůstala sama bez přítele a říkala, že sotva utáhne byt, můj táta žil v domě s babičkou, a ted ho sotva utáhne z jednoho příjmu..když umřela
Takže zase bych to nestavila do takového, že jenom jedna strana prokazuje službu.. Zrovna včera mi máma říkala, že ji volala známá, že syn se jí odstěhoval k přítelkyni, a že manžel od ní odchází -rozvod, a co ona sama na bytě, kde platili nájemné jak něco a ona co sama. takže takocé sci-fi to fakt neni.
Kdyby je tam tak trpěla, tak zůstane na bytě a užívá si klidu v bytě a neplánuje jít na dům..Třeba taky vidí tu usporu. Nevím, jak to má s bytem, že třeba byt prodat a jí stačí pokojíček na starří..
Příspěvek upraven 01.04.21 v 16:11
Zakladatelko, už teď je pozdě. U tchýně jste bydleli, abyste ušetřili během stavby domu? To chápu, ale měli jste si s ní hned od startu vyjasnit, že dům stavíte pro sebe, ne pro ni. Dům je tvůj a manželův, takže pravidla určovat musíte. Jen ohledně zahrady, pokud je fakt, co popisuješ, jak se chovala u švagra, tak se bude chovat i u vás, nic lepšího nečekej, takže pozor na to, včetně „odevzdávání“ klíčů.
Dle mne jsou tohle naprosto neakceptovatelné extrémy!! Aby se mi někdo chtěl nakvartýrovat do baráku, který budu 30let splácet!!?? ANI HOW-O!! ani tchýně ani nikdo jiný! (nebavím se třeba o pomoci ležákovi v terminálním stádiu na dožití)
Jediné, co mne nepadá a co tu v diskusi nepadlo - VY, HOLKY, KTERÝM TOHLE TCHYNĚ DĚLAJÍ - ONY VÁM NA TY BARÁKY DALY PRACHY!!?? To je totiž jediné, co by na celý příběh mělo opravdu vliv..
ne, peníze bych si nebrala, a to právě proto, abych tímhle způsobem nemusela být nikomu za nic vděčná.. a pokud by rodiče finančně chtěli pomoct, tak opravdu si to vyloženě výslovně vyříkat za jakých podmínek…
Nechápu, jak někdo nedokáže tchýni říct, že je úplně mimo a že ji ráda uvidím na návštěvu, a to je celý.
@maty009 no to je právě i o tom - zda tchýni platili nájem? asi ne.. (spotřebované energie jsou jasná věc, o tom se nebavím..),
takže Ona tím pádem se cítí „na koni“ a oni jsou jí vlastně něčím „povinni“…
To je právě to, co píšu výše.. pokud bych někde bydlela třeba dva roky zadáčo, tak to se tchýně posílá do kopru jinak, než když jí nejsem finančně nijak zavázaná…
@jita22 píše:
Ale tady je byt. Tomu moc nevěřím, že z toho tchýně má nějaký profit…
Presne tak. Zakladatelka je prilis velky zbabelec a taky pekne vycurana.
Cele 2roky smrdi u tchyne v jejim byte
a ted tady bude potom co ji dostatecne vyuzili s pritelem na ni anonymne hazet spinu, protoze by nezvladli zaplatit najem a radsi ji bude lhat, jen proto, aby je hned nevystehovala a oni si mohli v klidku dostavet. Tohle je hnus. ![]()
Nesnasim takove vycuranky ![]()
@Annabela11 píše:
@Chytrak
Copak? Je to nepříjemná situace, ale ty by ses na místě té tchýně necítila využitá?