Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Tak když už začíná mlezivo, to se brzy rozkojíš
Otoky jsem měla hrozné, na konci těhotenství. Podle krve to bylo málo bílkovin, voda se pak váže do tkání. Po porodu se to zlepšilo, ale s nástupem laktace jsem je měla zpátky, opět poptávka po bílkovinách. Doporučili mi nutridrink protein no a jídlo bohaté na bílkoviny (hovězí maso, sojové maso, tvaroh, tvrdé sýry atd.) Někdo kojením hubne, já bohužel ne, protože jakmile jím míň, mám i míň mlíka. Co se dá dělat, kvůli figuře mimi neodstavím, po skončení kojení to pak šlo dolů.
Beru i železo, mám ho nedostatek odmala, před těhu víc a teď dost málo. Bílkoviny doženu, jsem na mléčné výrobky. Už pomalu mám mlíko…ale prťous se vzteká, když se musí snažit tahat. Zatím vytáhne 10,15 -20 ml. Podle toho jestli jedeme nadvakrát, nebo usne a po hodině jedeme znova.
Piju hlavně ten kojící čaj…a celkově. Ale kvůli Crohnovi mám i průjmy a to je další ztráta. Nezvládám vypít více jak kolem 2,5-3 litru za den. Snažím se více, upíjím po sklenkách.
Nevím jestli t tu už někdo nepsal, ale zkus taky homeopatika, já ti pak měla mlíka…
https://svethomeopatie.cz/…jlepe-kojeni
Při nedostatku mléka je dobré podávat lék Ricinus communis 5CH při každém kojení 1 dávku (1 dávka léku = 5 granulí) a lék China 9CH 3 krát denně 1 dávku (podáváme pro lepší distribuci tekutin v organismu).
Tak hurá, nalily se mi prsa…mám skoro sedmičky a plné mléka
. To časté přikládání a čaj na podporu kojení zabraly. Teď už jen abychom to udrželi ![]()
u mě asi nemůže být něco normální…prsa nalitá až to bolí i po kojení…takže mi ještě sestřičky ukáží jak odsávat. Pod levým podpažím mám nateklou celou žlázu
…tak, hlavně že je to mléko ![]()
@A.1993 píše:u mě asi nemůže být něco normální…prsa nalitá až to bolí i po kojení…takže mi ještě sestřičky ukáží jak odsávat. Pod levým podpažím mám nateklou celou žlázu
…tak, hlavně že je to mléko
Všechno má svá plus i mínus. ![]()
Neodsávej moc, jen do úlevy. Při kojení střídej polohy (fotbalovou zadní a klasiku), ať se vyprazdňují prsa stejnoměrně.
Začátky jsou divoké, ale brzy se všechno ustálí. Už půjdete domů? Budeš mít svůj klid jak jen to v šestinedělí jde ![]()
Už jsme doma od pátku…mohli jsme ve Čt, ale to jsem nebyla rozkojená. Teď kojím tak 8× denně, obě prsa. Trvá nám kojení cca hodinu. Malej je savec, ale mě se zdá, že mu moc mlíko nestačí, když saje z obou a tak dlouho. Budí se sám, takže není aspoň mrzutý. Já nevím zda je normální, že před kojrním přebalìm špinavou plínu…a během kojení si malý uleví tak, že si zase do ní nadělá…to je spotřeba plen docela markantní. Leda to dělat tak, źe ho budu kojit v podělané… ![]()
@A.1993 podle toho, co píšeš, je vše v pořádku - 8×denně obě prsa kojit hodinu, to je v pořádku - hlídej si, abys min co tři hodiny vykojila obě prsa… to je základ pro udržení laktace. Kdyby byl interval kratší, vůbec se neznepokojuj, to je v pořádku… nechej mimčo, abby si to řídilo samo, ty jen musíš hlídat to, aby vždy měla odběr obě prsa! Kojení na střídačku z jedno, pak z druhého si nechej na pozdější dobu… cca za 2m, až bude laktace stabilní. To poznáš sama… i mimčo ti to dá znát podle toho, jak bude pít.
Kdyby mu stačilo jen z jednoho prsa, tak nevadí, ale musíš druhé odsát…stačí cca 50ml, pak ale z něho koj jako první… vždy hlídej to střídání, i když kojíš z obou, tak hlídej, aby se střídaly - které se kojí jako první, tak potom bude jako druhé…
To kadění je úplně normální… nejlépe se jim kadí při kojení - to se rozběhne trávení pohyb ve střevech a už to letí… klidně přebaluj až po kojení, ať snížíš spotřebu plenek… opatrně, aby se nepoblinkal - nezvedej, jen překuluj zleva do prava, když dáváš plenu. a pokud se pokadí při kojení a nevadí mu to, tak dokoj… až pak přebal. Je to sice nechutné… ale chvilku se to nezblázní, než dopije…
Poku je pokaděný už před kojením, tak to asi teda je lepší přebalit, co naděláš.. v šestinedělí se prostě pořád jen kadí a kadí… ![]()
@A.1993 pokud ve dne pije dost a hezky… tak v noci nemusíš budit na kojo a ani nevadí delší interval, v noci stačí 2×za noc bez ohledu na interval.
Díky
…továrna na spotřebu plínek, prý se to upraví
…ale já se strašně nutím teď abych něco snědla. Nechci přijít o mléko. Malého kojím snad dostatečně. Kdybych nejedla když se mi nechce, tak asi o mléko přijdu že? Mám k jídlu nechuť. Ale natlačím aspoň nějaké jídlo do sebe. ![]()
Paráda, já myslím, že si vedete výborně
Stroj na ho..a je přesný popis novorozence
Mlíčko mu evidentně stačí, když má takové přebytky. MM je 100% stravitelné takže i několik dní nemusí kakat vůbec a není to nic divného. Když čůrá a spinká a je v pohodě, je to v pořádku. Já jsem přebalovala vyloženě jen pokakané mimi a po kojení. I to bylo ze začátku velmi často. Když byla plína před kojením jen počůraná, počkala jsem na nálož, která přišla během jídla
A většinou ve 3 dávkách. Když jsem se unáhlila a rozbalila moc brzy, měla jsem to pak live
Na přebalováku mám látkovou plínku, dobře se mi to s ní zvládalo.
S tím jídlem - někdo moc jíst nemusí a mlíko se přesto tvoří, těhotenská kila pak letí dolů a mamina je jak proutek. Já bohužel
Jak jsem nejedla, málo mlíka, prsa vyfouklá, mimi řvoucí. To myslím časem taky vysleduješ jestli je nutné se přemáhat nebo funguješ i bez jídla. Ale aspoň něco málo by to chtělo, abys pak nebyla úplně vyšťavená a unavená.
A ještě s tím kojením z obou prsů: jak píše 3HE střídat obě určitě. Akorát já jsem z toho druhého neodstříkavala pokud už malá nechtěla. Takhle jsme postupně najely na ten režim pití jen z jednoho. A stejně když pak jsem měla pocit, že jí z toho jednoho nestačí, dávala jsem z obou. Buď vypila obě, nebo jí stačilo jedno. Spíš jsem odsávala, když jsem měla pocit, že mám málo, abych to podpořila. Čím víc se vypije (odsaje), tím víc se tvoří.
Tak další problém :/… mléko sice mám - ale jen pravé prso a levé pár kapek…!! Měla jsem nateklou mléčnou žlázu v podpaží a rozpraskanou bradavku, dávala jsem prso méně (skoro vůbec…) a teď je o velikost viditelně menší…esteticky to vypadá fakt nechutně ![]()
Snažím se teď odsávat a přikládat více vlevo, ale výsledky zatím mizerné. Jedno prso jako splasklý vyfouklý balonek…a už teď vím, že po kojení budu mít hezký visáky…
… rady jak podpořit mléko v levém prsu? Nebo za jak dlouho se to může srovnat…
Pŕikládaj k prsu každé 2-3 hodinky a jenom krátce 4-5 min. jedno a pak druhe prso, hodné pi tekutiny aspon 3-4 litre denně, před kojením si nahhrievaj prsia teplými obkladmi nebo tepla sprcha, masírovaní prs, a skusit odsávačku po kojení jenom krátce, aby si si pak nezničila bradavku, aky by se ti měla kouknout sestra na kojení zda máš dobře prisáto dítě k prsu, jestli to nemuže byt i v technice kojení.. držím palce ![]()