Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Jedna z diskuzí mě tady navedla založit tuhle diskuzi. Týkalo se to ohledně toho, jak motivovat slečnu, aby hubla. Říkala jsem si, že by bylo dobré do léta zhubnout do plavek. Chystáme se s přítelem po dvou letech k moři. Mám problém v oblasti břicha. Podle toho co jsem četla v předešlé diskuzi, dle vašich rad, dělám všechno dobře. Snažím se chodit s přítelem na procházky, chodíme sportovat, tím mám na mysli třeba badminton, ping pong, brusle. Ale dost mě to demotivuje, když nevidím výsledky. Jím a chodím spát pravidelně (pravda, spím asi jenom šest hodin), ale dřív neusnu. Moc zeleninu nemusím, ale snažím se to kompenzovat ovocem. Ale teď jsem četla, že by se to nemělo, protože ovoce obsahuje hodně cukru. Já teda nesladím vůbec, ani čaje. Džusy nepiju a čokolády taky nemusím (když už, tak jen vysokoprocentní). Přiznám se ale, že mojí neřestí jsou chipsy.
Mám sedavé zaměstnání. Jinak jako slečna v předešlé diskuzi jsem malá, mám 158 cm, takže je to na mě taky dost vidět. Už mi to říká i dost lidí v okolí, když cituji „Vypadáš jak v čtvrtém měsíci těhotenství.“ Vím, že bych měla se sebou něco dělat a jak už jsem psala výše, myslím si, že dělám všechno dobře. Ale už nevím, co pro to mám víc udělat? Snažím se vydržet, ale je to fat těžký, když nejsou vidět výsledky. Nevíte, kde bych mohla dělat chybu?
Příjem vs. výdej, nic jiného v tom není… zadávej si týden jídlo do kalorických tabulek, poctivě, a uvidíš. Bez odečítání aktivit, trávení atd., co tabulky nabízejí. Při Tvé výšce a aktivitě nebude hubnoucí příjem nejspíš přes 1800 kcal.
@Shak Uber ovoce, přidej zeleninu, vyřadˇchipsy. Piješ hodně vody? Zkoušela jsi třeba přerušovaný půst?
Byli jsme kdysi s dětmi může u lékařky ohledně hubnutí. A třeba hroznové vino říkala vůbec. Banány max.rano jeden občas. A odpoledne už ovoce vůbec. Nebo pak třeba zkus spíše jahody, boruvky, maliny…mají nízké sacharidy.
@arinecka píše:
@Shak Uber ovoce, přidej zeleninu, vyřadˇchipsy. Piješ hodně vody? Zkoušela jsi třeba přerušovaný půst?
Piju právě převážně čistou neperlivou vodu 2× denně čaj, jinak nic jiného. Za den asi tak 1,5-2 l vody, Což si myslím, že je dostačující. Zkoušela jsem půst. Ale pak jsem se druhý den přejedla, protože moje tělo potřebovalo dohnat ten deficit, protože, když jsem si dala třeba salát nebo jen chleba, tak mi stále kručelo v břiše.
@Veru1987 píše:
Byli jsme kdysi s dětmi může u lékařky ohledně hubnutí. A třeba hroznové vino říkala vůbec. Banány max.rano jeden občas. A odpoledne už ovoce vůbec. Nebo pak třeba zkus spíše jahody, boruvky, maliny…mají nízké sacharidy.
Banány nejím vůbec. Hrozny jsem taky vyřadila. Jo teď akorát čekám na sezonu jahod, ale ty jsou až tak začátkem léta, Což nestíhám do léta zhubnout.
@Shak Tvůj popis je dost neurčitý, pocit, že jíš dobře a hýbeš se dobře, je evidentně jen pocit. Základem je kalorický deficit, takže tu už zaznělo důsledně zapisovat do kalorických tabulek každý bramborový lupínek. Je to sice opruz, ale bez toho se dál nepohneš. Pak můžeš analyzovat složení potravy, je potřeba mít vyrovnaná makra, tj. bílkoviny, sacharidy a tuky. Jejich vzájemný poměr ti spočítají třeba i ty kalorické tabulky, zde jen pozor na to, že existují různé přístupy, co se týče obsahu sacharidů a tuků (populární je teď low carb, nebo keto, za mě zbytečný zdravotní hazard). No a pak ta nejdůležitější část se nachází v tvé hlavě. Není důležité nasadit dietu a rychle zhubnout. Je důležité se naprogramovat na zdravý životní styl tak, aby tvoje stravování a pohyb byly udržitelné dlouhodobě.
Říká se, že břicho se hubne jídlem. Zkus používat kalorické tabulky a vše tam třeba dva týdny poctivě zapisuj. Tak nejsnáz uvidíš, kde je chyba.
Sama víš, že ty chipsy asi nebudou ok. Zkus je nejdřív omezit a pak úplně vynechat. Křoupat můžeš místo chipsů mrkev, okurku, kedlubnu.
Ovoce bys neměla moc přehánět, úplně vynechat banány, hroznové víno a zralé hrušky. Doporučené jsou bobuloviny, jablka a citrusy. A jíst je spíš dopoledne.
@Shak takže na břiše nemáš kus špeku, ale máš vypouklé břicho…? Nemáš náhodou problém s diastázou…?
@Shak píše:
Piju právě převážně čistou neperlivou vodu 2× denně čaj, jinak nic jiného. Za den asi tak 1,5-2 l vody, Což si myslím, že je dostačující. Zkoušela jsem půst. Ale pak jsem se druhý den přejedla, protože moje tělo potřebovalo dohnat ten deficit, protože, když jsem si dala třeba salát nebo jen chleba, tak mi stále kručelo v břiše.
Já myslím přerušovaný půst, můžeš jet třeba 16/8 to znamená, že 16hod nejíš, a 8 ano. V tu dobu co jíš, tak jíš normálně, samozřejmě že si nedáš svíčkovou se šesti. Hlad bys mít neměla. Mně to vyhovuje v kombinaci s Lowcarb. Zkus na to mrknout. Není to ale dieta, ale životní styl.
@Shak píše:
Jedna z diskuzí mě tady navedla založit tuhle diskuzi. Týkalo se to ohledně toho, jak motivovat slečnu, aby hubla. Říkala jsem si, že by bylo dobré do léta zhubnout do plavek. Chystáme se s přítelem po dvou letech k moři. Mám problém v oblasti břicha. Podle toho co jsem četla v předešlé diskuzi, dle vašich rad, dělám všechno dobře. Snažím se chodit s přítelem na procházky, chodíme sportovat, tím mám na mysli třeba badminton, ping pong, brusle. Ale dost mě to demotivuje, když nevidím výsledky. Jím a chodím spát pravidelně (pravda, spím asi jenom šest hodin), ale dřív neusnu. Moc zeleninu nemusím, ale snažím se to kompenzovat ovocem. Ale teď jsem četla, že by se to nemělo, protože ovoce obsahuje hodně cukru. Já teda nesladím vůbec, ani čaje. Džusy nepiju a čokolády taky nemusím (když už, tak jen vysokoprocentní). Přiznám se ale, že mojí neřestí jsou chipsy.
Mám sedavé zaměstnání. Jinak jako slečna v předešlé diskuzi jsem malá, mám 158 cm, takže je to na mě taky dost vidět. Už mi to říká i dost lidí v okolí, když cituji „Vypadáš jak v čtvrtém měsíci těhotenství.“ Vím, že bych měla se sebou něco dělat a jak už jsem psala výše, myslím si, že dělám všechno dobře. Ale už nevím, co pro to mám víc udělat? Snažím se vydržet, ale je to fat těžký, když nejsou vidět výsledky. Nevíte, kde bych mohla dělat chybu?
Jasne, ze vime ![]()
Nejpravdepodobneji vubec nejses v kalorickem deficitu. Hele, chipsy ping pongem proste nepresportujes. Pokud jsi jinak zdrava, ale mas stabilne nadvahu (nepises, kolik vazis), tak proste jakz takz udrzujes ten stav.
Jak psaly holky, nejlip se to trekuje zapisovanim, to budes zirat, co vsechno snis ![]()
A jinak, kdyz hubnu, tak i kdyz jim ‚spravne‘, tak telo samozrejme citi, ze jsem ubrala a odlehcila, jako neni to komfortni stav. Pro zmenu fakt musis vyskocit z pohodlicka, ubrat prasarny a opravdu navysit pohyb, to poznas ![]()
Drzim palce ![]()
Hele, já si říkala strašně dlouho z čeho furt kynu. Pořád jsem byla na prášky z toho, že ač jsem vyřadila všechny neřesti a snažím se hýbat, tak je to pořád akorát tak horší.
Tak jsem si na internetu vypočítala co mám kolik čeho jíst, otevřela kalorické tabulky a začala to tam šlehat. A zjistila jsem že ta moje skladba jídelníčku je fakt k pláči.
Celkové kalorie jsem splňovala, ale s 380% sacharidy
Dokud to člověk nevidí černé na bílém, tak mu to nepřijde tak hrozné, ale ono je.
Naštvala jsem se a nechala si od nutričního terapeuta vypracovat jídelníček (má tam mraky variant na každý chod, takže v pohodě.) A od té doby už to šlo jenom dolů. Jakože jo, šlo by to rychleji, kdybych spala víc jak 4 hodiny denně (mimino nespí) a nebyla věčně ve stresu - to dělá taky docela dost.
Ty tabulky sice nejsou úplně z nejpřesnějších a je v nich plno chyb, ale když si to tam začneš zapisovat, tak ti to pak může ukázat, kde je ta zrada. Pokud se celý den přeplácáváš sacharidy (ovoce, pečivo, brambůrky, přílohy..) tak to může být ono.
Podle toho co zjistíš, se můžeš zařídit a případně vynechat to největší zlo.
Nepíšeš jak často ty brambůrky jíš, takže si je dej třeba jenom jednou týdně - v malém množství. Ovoce jenom trošku a jenom ráno. Ne že zdlabeš dva banány, k tomu misku hroznového vína, k tomu pár jahod a je to tam. K tomu v práci sedíš na zadku a ta energie nemá kam jinam jít než do pneumatiky ![]()
@Shak ahojda
podle toho, co píšeš opravdu neděláš všechno dobře.. a myslim to dobře! Sama jsem si prošla hubnutím z 98 na 70 a díky chlapovi, který je fitness trenér, tak jsem se postupem času naučila o jídle přemýšlet a pracovat s ním
takže jediné, co skutečně a dlouhodbě bude fungovat -hlavně správně fungovat, tak je odborně zpracovaný stravní režim a dobře nastavený pohyb ![]()
Místo abys vymýšlela hlouposti (typu -keto, večer se nejí apod..) zainvestuj do KVALITNÍHO poradce a trenéra! Je to to nejlepsi, co pro sebe můžeš udělat
![]()
Neptáš se na zdravé hubnutí, ale na rychlé, takže moje rada, jak rychle zhubnout: Aplikace Kalorické tabulky, tam si piš, co sníš. Pomalejší hubnutí budeš mít při denním příjmu 1400-1500 kCal, rychlé hubnutí při 1000 kCal/den. Zhubneš rychle, ale budou ubývat i svaly.
@Thomassss jezisi,co to povidate proboha???
tohle je hazard se zdravím!! Pokud nekdo posloucha takove rady, Tak se pak nedivím, Že má někdo problém zdravě zhubnout … 1000 kcal na den??? Fajn ale krom ubytku hmoty (tukove i svalove) začnou padat vlasy, šedivět pleť, lámat nehty, akné se může projevit a v neposlední řadě třeba chybějící menstruace!! 1400-1500 jen porad malo na dospelou ženu! Tohle nikomu neraďte prosím!!!