Jak s druhou mateřskou?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
17.9.16 22:20

@ynax aha super diky :palec: Takže pokud budu mit rodičak na 3 roky a za rok otehotnim tak na neschopenku nárok nemam ;) tomu rozumim a dostanu neco mohu dovybirat ten 1.rodicak? Nebo nemam nárok vubec na nic ;)
Omlouvam se mam v tom fakt bordel a ráda bych si ujasnila pár věcí :lol:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.9.16 22:22

@Ornwen ne ne ja měla tuším dovolenou vyčerpánou nebo tam bylo fakt jen pár dní kterou mi proplatili na účet.. :think: ted si nevzpomínám…

• Citovat
  • Upravit
13119
17.9.16 22:28

Výšku rodičáku si určuješ sama - samozřejmě podle výšky tvého platu.
Délku - máš nárok na 3 roky, pokud chceš na kratší nebo delší dobu - určuje zaměstnavatel. Správně bys měla požádat i o ty 3 roky.
Mohla sis vybrat dovolenou mezi čerpáním MD a RD
Jestli si stihneš vybrat celou částku rodičáku do nástupu na mateřskou s druhým dítětem, je to ok, pokud nestihneš, tak peníze propadají státu. Nástup na mateřskou musíš ohlásit na ÚP sama, pokud neohlásíš, budeš muset zaslané peníze, na které už mít nárok nebudeš, vrátit.
Pokud bys dala výpověď, tak samozřejmě nebudeš mít nárok na mateřskou, ale až od porodu na rodičák. V tom samém případě bys neměla nárok na neschopenku.
Na neschopenku nemáš nárok, pokud jsi papírově na rodičáku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1993
17.9.16 22:29

Já se vložím jen ohledně rizikového…
Pokud má někdo chronické onemocnění, pro které je důležitý klid aby se tehu udrželo, pak může ba rizikové jít…
A ohledně Rodicaku - vybereš co stihneš než zas nastoupis na mateřskou (6-8 týdnu před TP). Pokud si však výši prispevku navysis, a vybereš těch 220 000,– dřív, pak do mateřské nebudeš brát nic.
PS: od nového roku se bude možná dát vybrat měsíčně víc jak 11500,– pokud jsi měla vyšší mateřskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.9.16 22:41

Ja bych nechala RD na ty 3 roky ale v případě ze otehotnim dřív tzn. třeba za rok propadnou peníze tedy státu a já budu mit nárok teda na co? :lol: v době těhotenství s druhým az do porodu nemam narok na nic nebo můžu dovybirat jeste do porodu s druhým rodicak od prvního :lol: :lol: Po porodu předpokládám ze si dam rodicak zas na 3 roky…
Dohadujem se tu s chlapem ten mi tvrdí úplně něco jiného a taky v tom ma zmatek :lol: :nevim: :lol:

• Citovat
  • Upravit
mila.dka1
17.9.16 22:42
@Anonymní píše:
@alenka84 nemusíš to chápat :P jinak dekuji za objasnění RP a RD mam v tom trochu zmatek…
@mila.dka1 ja tam vážně nic nepodepisovala :think: neresila jsem to s nikým ani oni se mnou :nevim:
Tak ted vubec netuším jak to vyřešit napsat co práce dopis.. :nevim: požádat o 2 letou RD i když jsem tam 3 letou sepsanou neměla? :?

no mě to bylo řečeno od účetní - ale mi byli v práci ve sporu, takže to bylo asi spíš pro mou jistotu, ať mám vše v pořádku - stejně jsem dala pak výpověď. Takže bych tam zašla a domluvila se, nevím, kde děláš, ale nemusí s tebou ještě počítat a můžou mít smlouvu se záskokem. U nás by to třeba byl problém.

• Citovat
  • Upravit
16279
17.9.16 22:47
@Anonymní píše:
Ja bych nechala RD na ty 3 roky ale v případě ze otehotnim dřív tzn. třeba za rok propadnou peníze tedy státu a já budu mit nárok teda na co? :lol: v době těhotenství s druhým az do porodu nemam narok na nic nebo můžu dovybirat jeste do porodu s druhým rodicak od prvního :lol: :lol: Po porodu předpokládám ze si dam rodicak zas na 3 roky…
Dohadujem se tu s chlapem ten mi tvrdí úplně něco jiného a taky v tom ma zmatek :lol: :nevim: :lol:

Rodičovský příspěvek bereš až do doby nástupu na druhou mateřskou (tedy 6-8 týdnů před porodem druhého dítěte). Když si to navýšíš a vybereš dřív než znovu nastoupíš na PPM, pak (v případě, že tou dobou budeš papírově na rodičovské dovolené u zaměstnavatele) za to období peníze brát nebudeš. Když si to nenavýšíš (resp. navýšíš třeba až při zjištění těhotenství a i přes to maximum 11500,–Kč měsíčně zůstane určitá částka nevybraná k tomu dni nástupu na PPM), tak to propadne státu (já mám třeba děti od sebe 20 měsíců a nedovybrala jsem asi 60tis.). Pořád se bavíme o situaci, kdy máš smlouvu na dobu neurčitou a rodičovskou dovolenou do 3 let věku dítěte a stihneš nastoupit na druhou PPM do těch 3 let věku dítěte).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19131
17.9.16 22:48
@Anonymní píše:
Dohadujem se tu s chlapem ten mi tvrdí úplně něco jiného a taky v tom ma zmatek :lol: :nevim: :lol:

rodičák na první budeš brát až do porodu druhého (teda než vybereš těch 220 000, pak už samozřejmě ne), případně do nástupu na mateřskou (6 - 8 týdnů před TP), pokud budeš mít nárok na PPM (čili pokud budeš ještě zaměstnaná)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4515
17.9.16 22:52
@Anonymní píše:

Ahoj, nech si rodičák na ty 3 roky a jakmile otěhotníš, tak si jdi změnit (zvýšit) tu částku, aby sis vybrala co nejvíce z těch 220 000,– Měnit částku můžeš každé 3 měsíce :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4515
17.9.16 22:52
@Sněženka25 píše:
Ahoj, nech si rodičák na ty 3 roky a jakmile otěhotníš, tak si jdi změnit (zvýšit) tu částku, aby sis vybrala co nejvíce z těch 220 000,– Měnit částku můžeš každé 3 měsíce :)

A ano, v době těhotenství stále bereš peníze na prvního :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
481
17.9.16 22:53
@Anonymní píše:

Pockej, ted jde o to, potrebujes jen at jsi zabezpecena rodicakem od plynule po celou dobu? nebo si chces ted schvalne vybrat, co nejdriv rodicak at muzes pul roku brat nemocenskou a pak zas materskou a nasledny rodicak?
Pokud ti jde jen o plynulost, tak to je jednoduche- zhruba si vypocti kdy chcete otehotnetnovat- samozrejme ze ono se to treba nepovede hned, ze?;) ale pokud to vychazi, ze bys otehotnela treba do dvou let-tak si to ted zvys na Uradu prace- od statu mas 220tisic, ktere si muzes vybrat jak chces.. u zamestanavatele je automaticky 3roky dovolena/ nemusis tam dochazet ale to nesouvisi s rodicovskym prispevkem. Klidne si ho muzes nechat vyplacet dva roky a potom sedet rok doma na rodicovske dovolene bet prispevku. Ja prechazela taky z rodicaku na materskou.. menila jsem si vysi dle potreby- otehotnela jsem o 6mesicu pohdeji nez jsem chtela, pak zas driv nez jsem ze zoufalstvi ocekavala dodatecne :lol: :lol: Ale vybrat vsechno jde, kdyz to promyslis a vypocitas;) ale samozrejme 6-8tydnu pred porodem, prejdes do rezimu materska- budes pobirat materskou od socialky a coz nevybrala na prvni dite- to propadne..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.9.16 23:00

@zrcadlo tak ja to shrnu. Snad to chápu konečně správně. Mam RD na 3 roky. Otehotnim dřív nez to stihnu vybrat. V době těhotenství s 2.dítětem budu stále brát to, co doposud. Az do doby nez nastoupim na mateřskou. (6-8 týdnu pred porodem) pak budu brat mateřskou a pak klasicky RP který si zvolim zase na ty 3 roky.. Je to tak? :)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.9.16 23:05

@Dominicenka ale vždyť tu zas někdo psal ze když to budu chtít zvýšit tu částku nebo to dat na ty 2 roky tak to musí odsouhlasit zaměstnavatel? :think: :nevim: který a tim na 99% souhlasit Samozrejmne nebude.

• Citovat
  • Upravit
16279
17.9.16 23:05
@Anonymní píše:
@zrcadlo tak ja to shrnu. Snad to chápu konečně správně. Mam RD na 3 roky. Otehotnim dřív nez to stihnu vybrat. V době těhotenství s 2.dítětem budu stále brát to, co doposud. Az do doby nez nastoupim na mateřskou. (6-8 týdnu pred porodem) pak budu brat mateřskou a pak klasicky RP který si zvolim zase na ty 3 roky.. Je to tak? :)

Máš RD na tři roky (to je to volno od zaměstnavatele), pak RP na tři roky (to jsou ty peníze od státu). Otěhotníš v době RD, zjistíš, že na mateřskou nastoupíš dřív, než bys vybrala ten RP, tak si dojdeš na ÚP a požádáš o navýšení RP (ideálně na maximum, pokud můžeš, nebo prostě tak, abys vybrala do nástupu na PPM-mateřskou co nejvíc), do práce dáš vědět, že nastupuješ na novou mateřskou a pošleš jim formulář k PPM, a po tom cca půlroce braní PPM si půjdeš znovu požádat o RP (a v zaměstnání požádáš o další RD).
Kdybys ovšem otěhotněla později, a těhotenství by probíhalo až po ukončení RD (tedy nástup na mateřskou by byl až po třetích narozeninách prvního dítěte), musíš nastoupit do práce nebo tedy na neschopenku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16279
17.9.16 23:07
@Anonymní píše:
@Dominicenka ale vždyť tu zas někdo psal ze když to budu chtít zvýšit tu částku nebo to dat na ty 2 roky tak to musí odsouhlasit zaměstnavatel? :think: :nevim: který a tim na 99% souhlasit Samozrejmne nebude.

Rodičovský příspěvek jsou peníze od státu, do jejich čerpání ti zaměstnavatel nekecá. Rodičovská dovolená je volno o zaměstnavatele. Pokud chceš navýšit čerpání RP (zkrátit ho), žádáš ÚP a zaměstavateli nic nehlásíš. Pokud chceš ale zkrátit RD (volno od zaměstnavatele - např. proto, že bys chtěla dřív nastoupit do práce nebo tedy jít na neschopenku) - pak žádáš zaměstnavatele (ovšem zkrácení povolit nemusí a s největší pravděpodobností to neudělá, protože např. už dojednal za tebe zástup na tři roky).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat