Jak s druhou mateřskou?

Anonymní
17.9.16 21:54

Jak s druhou mateřskou?

Holky dotaz prosím. :)
Momentálně jsem na RD na 3 roky. Chtela bych si to změnit na 2 roky a příští rok se snažit o druhé ;) hned na začátku druhého těhotenství mám v plánu zůstat doma. Dostanu tedy neschopenku jako u prvního těhotenství. Lze to takto? A kde to popřípadě zněním ( délku rodicaku ze 3 na 2 roky)
Moc dekuju za odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16236
17.9.16 21:57

8o Ty máš v plánu mít problematické rizikové těhotenství? To si snad nepřeje nikdo, ne?
Jinak nastavení rodičovského příspěvku si změníš na ÚP, ale rodičovskou dovolenou sis nastavila u zaměstnavatele, zkrátit ji můžeš jen s jeho souhlasem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.9.16 22:00

@zrcadlo :P to rozhodně v plánu nemám a doufám ze bude vse v pořádku jako u prvního.
Jen si nevzpomínám ze bych délku rodicaku řešila se zamestnavatelem :think: on mi nic neschváloval nenesla jsem tam ani žádné papíry ( krom te neschopenky každý měsíc) :think:

• Citovat
  • Upravit
mila.dka1
17.9.16 22:02
@Anonymní píše:
@zrcadlo :P to rozhodně v plánu nemám a doufám ze bude vse v pořádku jako u prvního.
Jen si nevzpomínám ze bych délku rodicaku řešila se zamestnavatelem :think: on mi nic neschváloval nenesla jsem tam ani žádné papíry ( krom te neschopenky každý měsíc) :think:

měla bys u něj mít podanou od začátku pokud možno písemnou žádost s délkou RD. já třeba psala o 4 letou, ale schválil mi jen tříletou, která je ze zákona…

• Citovat
  • Upravit
19131
17.9.16 22:03

Nepleť si rodičovskou dovolenou a rodičovský příspěvek. RP si můžeš měnit podle sebe (tu měsíční částku), ale RD nahlašuješ v práci a změnu délky RD musí schválit zaměstnavatel. Asi ti jí zkrátit chtít nebude, když bys do práce nenastoupila…
Taky moc nechápu jak si můžeš být jistá tím, že dostaneš neschopenku, ta se nedává jen tak, ale při zdravotních problémech, případně nesprávně (ale bohužel často) při nevhodné práci - to asi nebude tvůj případ, když jsi na RD

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
17.9.16 22:06

Délku ti může schválit jen zaměstnavatel, když ji budeš chtít zkrátit, určitě budeš chtít zvýšit i částku, ta jde ale jen pokud jsi měla dostatečně vysoký plat a výška je omezena. Doufám, že máš i variantu, že si to zkrátíš na dva roky, pak se ti nepovede otěhotnění a ty budeš muset ve dvou letech dítěte nastoupit do práce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16236
17.9.16 22:06

Pak tu neschopenku nechápu, když bylo vše v pořádku, ale asi někdo fakt rozdává neschopenky na požádání :nevim: Ty sis měla písemně požádat o rodičovskou dovolenou, pokud jsi to neudělala, pravděpodobně ji máš nastavenou do tří let věku dítěte (divím se tedy, že ti to zaměstnavatel k podpisu nedal). Pak si samozřejmě vyčerpat rodičovský příspěvek můžeš dřív, ale rodičovskou dovolenou ti zaměstnavatel zkrátit nemusí (byla bys pak omluvená doma, platilo by se za tebe zdravotní pojištění, ale nedostávala bys peníze, protože na rodičovské dovolené na neschopenku nárok pochopitelně není).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.9.16 22:08

@alenka84 nemusíš to chápat :P jinak dekuji za objasnění RP a RD mam v tom trochu zmatek…
@mila.dka1 ja tam vážně nic nepodepisovala :think: neresila jsem to s nikým ani oni se mnou :nevim:
Tak ted vubec netuším jak to vyřešit napsat co práce dopis.. :nevim: požádat o 2 letou RD i když jsem tam 3 letou sepsanou neměla? :?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.9.16 22:11

@ynax doufás špatně :lol: do práce se nachystám :lol: @zrcadlo nemusíš chápat ;) na požádání to někdo rozdává ale moje doktorka ne. Byl a i nyní k tomu bude důvod ;) netřeba to dál řešit ;)

• Citovat
  • Upravit
13119
17.9.16 22:13

Tak potom nemusíš nic řešit, když se do práce nechystáš. Výšku příspěvku ti schválí nebo neschválí na ÚP a pokud se nepovede, dáš v práci výpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19131
17.9.16 22:13
@Anonymní píše:
@ynax doufás špatně :lol: do práce se nachystám :lol: @zrcadlo nemusíš chápat ;) na požádání to někdo rozdává ale moje doktorka ne. Byl a i nyní k tomu bude důvod ;) netřeba to dál řešit ;)

No a co budeš dělat, pokud se ti otěhotnět nepovede? Pokud do práce nenastoupíš, to dáš výpověď?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.9.16 22:15

Takže v případě ze mam RD na 3 roky nechám ji na 3. A za rok otehotnim zustanu doma a dostanu tedy neschopenku a pak automaticky zase po porodu rodicak? :think: Díky.

• Citovat
  • Upravit
13119
17.9.16 22:16
@Anonymní píše:
Takže v případě ze mam RD na 3 roky nechám ji na 3. A za rok otehotnim zustanu doma a dostanu tedy neschopenku a pak automaticky zase po porodu rodicak? :think: Díky.

ne, nedostaneš. Pokud budeš na rodičáku, ne neschopenku nárok nemáš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.9.16 22:16

@alenka84 ano dám výpověď :palec:

• Citovat
  • Upravit
6993
17.9.16 22:18

A ty sis třeba nežáala o čerpání dovolené mezi mateřskou a RD? Já to měla na jednom papíře spolu s žádostí o délku RD

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat