Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminky,
doma mám 14-ti měsíční dcerku, takovýho vyíravce podlední dobou víc a víc. A dumám, co dnes vůbec s jídlem. Říkala jsem si, že až do večeře všechno nechám jak je, jen k obědu bude mít zeleninkovou polévku, když masíčko bude večer. Štědrý večer trávíme s mojí rodinou, tam pro běhne i večeře, vím, že jí mamina bude dělat kapra na vodě s troškou másla, ale taky vím, že říkala, že jí usmaží kuřecí řízek, měla jsem námitky, ale máma je jak hluchá. TAk nevím, jak moc malé ublíží smažený řízek. Co děláte k večeři vy Vašim miláčkům?
Ten kapr je super napad,k tomu bramborovou kasi a urco se bude princezna olizovat
ja teda uz mam kluky vetsi,ale kdyz byly v tom vasem veku,tak jsem delala,vylozene rybu na masle a kasi.Kousek rizku dat muzes,ja je vzdy hodila jeste vykapat na ubrousek,myslim ze zdibec ji fakt neublizi.Krasne Vanoce ![]()
Naší je 15.měsíců pryč a bude jíst to co my.Ta troška co s ní jí neublíží ![]()
Tak ja nevim,ale ja osobne bych bramborovej salat treba takovemu prckovi nedala,ale zalezi na co je mimi zvkle no ![]()
naše 13m bude jíst to co my:-) stejně toho toliknesní, jen místo salátu bude mít bramborovou kaši
Já bych proti salátu nic neměla vždyť je to jenom brambor a zelenina, já jsem ročňátkům dávala trochu salátu stranou a místo majolky tam zamíchala bílý jogurt, ale na druhou stranu ani majolka není na závadu, protože dítě do tří let neřeší cholesterol a pokud majolku otevřeš(není dlouho v lednici načatá) tak je to asi taky OK jen těžký, proto jsem dávala jogurt. Jina br.kaše je taky dobrá alternativa. Kapr vpohodě, ten řízek je těžký, ale zase tak jí na talíři oloupej strouhanku a má vlastně čistý maso
jo a z mojí zkušenosti buď ty vpohodě a nad věcí, protože stresovaná matka je mnohem větší zátěž na žaludek, než řízek se salátem
krásné vánoce ![]()
Závidím vám, že vaše děti umí kousat pevný jídlo. Naše holky sní sušenku, chleba, piškoty, ale třeba kaši a k tomu maso ani náhodou.
Takže jejich večeře bude lodička od Brumíka… ![]()
Tak salát by mi děti asi v tom věku ani nejedli, i kdybych chtěla, ale br. kaše je rozhodně nejlepší náhraška. Jinak ten řízek malé určitě neublíží, jak bylo napsáno v tomhle množství. A kdybys z toho měla nějaký trauma, tak sundej tu strouhanku a dej jí jen maso ![]()
Krásné Vánoce ![]()
peggy.sl píše:
Závidím vám, že vaše děti umí kousat pevný jídlo. Naše holky sní sušenku, chleba, piškoty, ale třeba kaši a k tomu maso ani náhodou.
Takže jejich večeře bude lodička od Brumíka…
K snídani měl kromě své kaše i vánočku. Jinak ale vánoční jídlo mít nebude, možná polívku. Řizek bych mu nedala, ani normální salát, mj. by to asi taky nesnědl. K večeři bude mít nejspíš opět svojí kaši a pak možná tu polívku a bram. kaši, trochu od nás. Udělala bych mu i třeba kousek kapra v páře, ale nejdřív vyzkouším tou polívkou, jestli mu ryba nevadí, ještě jí neměl.
Peggy, to je super večeře, ale proč ne, jestli ji mají rády
To moje děti byly zase vždycky neudržitelný v tom co všechno a kolik toho dokázaly splácat, počítám, ještě tak dva roky a kupuju petlici na ledničku
![]()
Mala ma za ctrnact dni rok a dnes to moc neresim…
Ma bramborovy salat - poupraven - bramburky, hrasek, kukurice, vajicko s jogurtem a k tomu dostane kus kureciho rizku (vsichni kapra nejime), oberu ji z toho strouhanku a je to, rocni ditko uz neni tak citlive a ta jedna mala porce si myslim, ze uricte neublizi!!!
Já dávala dětem, když byly takto malé, normálně bramborový salát, ale my ho děláme úplně bez majonézy, cibule i pro sebe, navíc extra moc nesolíme. Neměly tam teda nálev, takže si nemyslím, že jim namíchané brambory, okurek, hrášek, mrkev a vajíčko ublížili. Možná to vajíčko, ale jinak vlastně ani nevím, proč bych jim to v tom věku neměla dát
. Kapra jsem jim upekla v troubě, vykostěného samozřejmě.
Tak náš malý je narozený týden před vánocema a na svoje vlastně druhé vánoce, když mu byl rok měl k večeří s námi trochu rybí polévky s hráškem, salát jsem mu nedávala a ochutnal kousek kapra bez strouhanky.
Tak nase vloni mela stravu mixovanou (byl ji rok), letos dostane kousek bile klobasy na masle, a k tomu ji uvarim baby karotku
Bohuzel do nasi nezravky nedostanu ani salat, ani kasi
Bezne ji huste polevky s masem, ale kazde jidlo je boj, a u stedrovecerni vecere odmitam krmit zmitajici se dite
![]()