Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
syn má necelé 4 roky. Někteří už vědí, že máme čerstvě diagnostikovanou epilepsii. Podezření na Lennox-Gestaut syndrom. Podle reakcí na léčbu si doma myslíme, že má spíše Dětské absence. Což by byla super varianta oproti původnímu syndromu. Prognóza dětských absencí je super, v pubertě většinou vymizí.
Ovšem součástí je hyparaktivita, nepozornost, tedy ADHD. Určitá nepřizpůsobivost vzdělávacímu systému, sociálním vztahům. Netuším, co z toho umí přetrvat do dospělosti. Znám i jednoho dospělého s ADHD a ten je takový neposedný.
Poté co tedy zabrali léky na epinu, odešli jsme s diagnózou - absence a myoklonie a hyperaitivita. K hyperaktivitě mi nic neřekli, byla jsem přešťastná, že zabral na léky. Jak ho mám teď doma, tak pozoruji, že prostě opravdu není klidné dítě. Nejradši běhá, lozí do výšek. Neumí nebo možná nechce si hrát sám, když jsem poblíž něj. Nevydrží třeba vystát frontu v klidu u pokladny, pořád se ptá, kdy už bude platit.
Hranice máme docela slušně nastavené, takže třeba s usínáním a spánkem nebo s poslušností, když jede na kole, problém není. Ale nevydrží třeba kreslit. Prostě ho to nebaví a on to sluníčko kreslit nebude, i když mu ukazuji, jak se to dělá. Dneska teda pokrok, chvíli kreslil v barvách štětcem na velkém formátu papíru, taky jsme se v tom matlali rukama.
Dneska jsem napsala i do psychologicko pedagogické poradny. Ale nevím, za jak dlouho mi odpoví.
Co mě tedy zajímá? Vedli jste nějak hyperaktivního čtyřleťáka k práci s tužkou? A jak vám to pak celkově šlo ve škole? Nějaké rady, tipy, fígle…
@omites snažila jsem se vést ke čtení i k malování, ani jedno se mi nepodařilo
Přestože další dva sourozenci knížky milují, syn od nich utíkal, jen jsem je vzala do ruky
Teď už mu je 13, celkově se věkem hodně zlepšil, ostatním už připadá „jen hodně neposedný“. Číst ale nechce doteď, je to na něj moc pomalé - když už musí číst do školy, přeskakuje stránky. Jinak školu zvládá, důležitá je důslednost. Nejhorší byla první třída, první pololetí - to jsem byla na blázinec zralá já i jeho třídní učitelka ![]()
Syn si nikdy nehrál sám, u ničeho nevydržel dlouho. U nás pouze ADHD s poruchou pozornosti. Teď je v páté třídě, naštěstí má dobrou pamět, známky ok, ovšem to zapomínání… to je katastrofa. Je začátek října, a máme v cca 10 poznámek za zapomínání. Co se dá dělat. U nás se osvědčil časový režim dne, tzn. naplánovali jsme si přesně, kdy ráno budíček, odpoledne po příchodu ze školy odpočinek, učení začíná v 16:30, atd. až do večerního uložení do pelechu. Sám si hlídal časy, v pokoji má hodiny, a už věděl, že nastane okamžik, že se bude učit. Jediný pozitivní poznatek za ty roky je, že opravdu věkem se hyperaktivita lepší. Projevy už nejsou tak časté. Občas ho popadne, že chodí dokola kolem křesla, nebo kolem stolu i několik minut, ale už to není pořád. Takže člověk jaksi otupí, a fakt se to lepší.
@omites Ahoj, já doporučuji návštěvu spíše Speciálně pedagogického centra. Jinak u ADHD zabírá dobře jakákoliv motivace. Například sešitek na lepení samolepek, vláček co veze bonbon, apod. Je jasné, že u malování nebude sedět 20 minut, stačí i chvilka a ta se bude postupně zvětšovat. Chce to hlavně trpělivost a pokud možno vše v klidu vysvětlit a zdůvodnit. U těžších případů se užívá také medikace, nejčastěji Ritalin, ale to si myslím, že není váš případ. ![]()
@vertigo číst jsem před spaním dlouho vůbec nemohla. Teď se na těch lékách na epi docela uklidnil. Takže už večer před spaním čtu, má to rád. Vydrží a pak si chce číst ještě i sám.
Ale u malování prostě nevydrží. Psycholožka v nemocnici říkala, že je hodně chytrý, má bezvadnou paměť. Ale podprůměrnou drobnou motoriku. Bodejť by ne, když tužku vezme do ruky málokdy.
Ve školce mi nese papír, tak se raduji, že mi něco i nakreslil a on na mě hledí a říká, ne já jsem nekreslil, vem mi ten papír domů. A podává mi prázdný papír. ![]()
Ahoj ja tez mela diagnostikovano adhd v detstvi skola byla nejhorsi vsichni byli hrozne na me pomali chapala jsem rychlejc nez ostatni nemusela jsem se ucit a pak to tak dopadlo gympl jsem prosla s trojka ctyrkama ucitelky me nesnaseli pac mi furt neco padalo nedokazala jsem sedet na miste soustredit se uz vubec ne klepala jsem od detstvi nohou nyni studuju vs a uz je to lepsi ale pomohla mi az kineziologie doporucuju ale je to dost drahe ale pomohlo mi to vnitrne se sklidnit plus je dobre sehnat dobreho terapeuta. jinak ja malovala me to bavilo ale nevydrzela jsem u toho dlouho vzdy jsem odbehla a zase se k tomu vratila.
Dneska jsem kreslili takhle. To ho bavilo… asi tak 10 minut. A to jsem teda druhý štětec držela já a taky musela kreslit, jinak by se mi na to vyflákl… (štětec drží blbě, já vím, opravuji mu to)
@Saffiraa to speciální pedagogické centrum - to je ta poradna? http://www.ppp-hodonin.eu/
medikaci právě už má - má petinimid a je u něj napsano, že ovlivňuje chování pozitivním směrem. Je to lék na epi.
@marcela74 režim má teď, co se týká spánku a braní léků.
@aspagi kineziologie. Už jsem o ní uvažovala. Ale ty výsledky jsem slyšela, že jsou třeba na 6 týdnů… Je to tak?
@omites Ano, speciálně pedagogické centrum je něco jako PPP, ale zaměřuje se především na děti předškolního věku. ![]()
Já jsem ADHD dospělá. Někdy po 18 roku jsem přestala uplně pozorovat ty „zkraty“. Jsem vdaná, šťastně, mám krásné děti a dobrou práci, jsem normální jak to jen jde
Zlepší se to, neboj se, ale divím se našim, že nejsem pod kytičkama
Svatá trpělivost. Kreslení i čtení mě bavilo a vydržela jsem u něj, ale s pravou a levou mám problémy doteď, vynechávám písmenka, jednoduchá matika jako sčítánéí odčítání je pro mě prostě problém doteďka ![]()
@omites Jj, měli jsme to stejně - paměť má nadprůměrnou (to ho zachraňuej ve škole, protože v jeho zápiscích se nikdo nevyzná). Jemná motorika taky nic moc, kreslit neumí doteď - hodně mu na to ale pomohl kroužek keramiky, na kterou chodil, tam kupodivu vydržel - měl tam kamarády a fajn učitelku, která ho uměla namotivovat
@omites Syn, teď už dospělý, má ADHD, v dětství epilepsii, naštěstí dlouhodobě bez záchvatů.
Do školy měl odklad, je lednový, šel až skoro v 8 letech. Právě kvůli nechuti malovat, ve školce moc nespolupracoval, co se předškolní přípravy týče. Doma ho bavilo malovat na velké papíry na podlaze, rád měl puzzle.
Jak píšeš, nepostál, netrpělivý, pohybově byl dost dopředu, psychicky však občas nedovedl odhadnout následky.
Zapomíná, má i problémy s krátkodobou pamětí.
Potřeboval hodně pohybu, ze školky a družiny jsme šli nejdřív ven, až pak se psaly úkoly.
Vyučil se, teď si dělá nástavbu, když ale maturitu neudělá, nic se neděje. Aspoň to zkusí.
Bylo a je potřeba být trpělivá a značně tolerantní. Nedá víc věcí najednou, musím mu úkoly dávat po jednom. Hodně pomohl fyzický kontakt, prostě jsem ho objala a on se uklidnil, občas je vznětlivý.
Kdyby Tě něco napadlo, ptej se.
@omites Než jsem to dopsala, tak vidím, že papír na zemi frčí i u Vás ![]()
@omites je super, že to v rámci možností dobře zvládáte. Je skvělé, že vám zabraly léky.
Pokud jde o čtení - až do cca 3. třídy to byly komixy. Nejprve časopisy jako „Kačer Donald“ ap. Je nakladatelství, které vydává knižní klasiku pro děti v komixové podobě - např. Verna, detektivky, Alenku, Tři mušketýry. Kupovala jsem je v Palladiu v knihkupectví. Ale u nás byla i dyslexie.
Pokud jde o kreslení - nejlepší je koupit velké papíry A2, případně celou roli papíru (např. Ikea) a velký kus papíru natáhnout přes celý stůl. Připravit dítěti vodovky, tempery, trojhranné pastelky. Ať si vybere čím chce kreslit - klidně prsty. Ta velká plocha papíru svádí k pokreslení. Dítě do ničeho nenutit… Třeba vyrobit razítka z brambor… A hlavně mu ukázat, že vůbec neumíš kreslit, když tě bude chtít zapojit. Udělat jen křivou čáru a říct, že ti to nejde. To děti obvykle povzbudí ![]()
Většinou se dává odklad do 1. třídy. Ale i tak je 1. třída masakr ![]()
@laducha syn je velmi mazlivý. Možná by byl nejradši, kdybych si lehla a on mohl po mě jenom lést.
Taky chodíme na cvičení do Sokola, kde se vyblbne, moc ho to baví. Takže první unavit a pak kreslit?
Jo a je taky lednový. Mě právě přijde dost chytrý. Ale teda myslím si, že moc v klidu sedět v lavici nebude.