Jak s ním pracovat? ADHD

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18305
6.10.14 22:08

No já se přiznám, že mám v sobě taky náznaky ADHD (popravdě ale spíš jenom trooošičku dysgrafie a dyslexie, to bude přesnější). Moji spolužáci ze střední tomu nechtějí moc věřit - vždyť jsem přece maturoval na samé jedničky. Ale nikdo z nich neví, co to bylo za šílenou dřinu, abych vůbec splnil požadavky učitelů…
@omites Připrav se na to, že pozdější roky školní docházky budou možná psycho. (Beru to podle svých prožitků se sebou samým.)
A pokud ho nebaví malování, co to zkusit převést do 3D? Příklad: bábovičky na pískoviště vyplnit tekutou sádrou, po ztuhnutí vyklopit a povrch těch odlitků omalovávat vodovkama nebo temperama… (Mně taky hodně často chyběla v kreslení obrázků ta perspektiva, než jsem potom na střední objevil izometrii, kosoúhlou perspektivu a podobně…)
Anebo - co mu ukázat, jak se z plastelíny dělá ovoce, zelenina, jídlo, zákusky…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
6.10.14 22:14

@Jura007 to se normálně do báboviček naleje sádra? A pak to jde vyklopit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
6.10.14 22:15

@omites Ahoj, podle toho, co píšeš, myslím, že to s tou hyperaktivitou nebude až tak zlé. Jsou děti, které se absolutně nevydrží soustředit, už od miminka velmi špatně spí, nezvládají změny, nevydrží si samy hrát, nechtějí ochutnávat nová neznámá jídla… a pak jsou neposledné děti, které jsou roztěkané, u většiny činností nevydrží dlouho, pokud mají pravidelný režim, tak celkem zvládají… To píšu proto, aby ses tolik nebála, zvládnete to. Pokud i léky na epilepsii na tohle mají částečně pozitivní vliv, ber to jako plus. Na kreslení mají některé děti rády právě ten větší prostor, netradiční postupy. Jemná motorika je důležitá, ale dá se trénovat i na něčem jiném - navlékání korálků, různé mozaiky, puzzle, zatloukačka dřevěných geometrických tvarů pomocí hřebíčků do korkové podložky, různé provlékačky, plastelína… K tomu malování není špatné zkusit se podívat po nějakých jednoduchých omalovánkách s oblíbeným motivem, může některé tvary obtahovat, přiměřeně věku vybarvovat, za splněnou část odměna, prostě vzít tužku do ruky některé dět fakt odmítají, tak aby měly motivaci. Samozřejmostí by měly být tlusté trojhranné pastelky. Kreslit se dá i na kreslící tabulku, něco jako tohle http://www.pinkorblue.cz/…bulka-1.html?… - je drahá, ale dobrá. Jestli máte možnost, vyzkoušejte třeba i malování křídou na tabuli. A pak pomalovat jakékoliv velké krabice, ve kterých často přijdou různé balíky, když si z takové krabice bude moct na pár dnů udělat domeček a pomalovat si ho, udělá to rád:-) Ještě mě napadají pastelky do vany, kvalita nic extra, prý to jde špatně umýt ze spár, poučila mě švagrová, takže naše děti mohou malovat opravdu jen na vanu a taky je to jednou za čas docela baví.
V práci se věnuju těmto dětem, nedá se napsat univerzální postup, spíš nápady, co vyzkoušet a co zrovna tvého syna zaujme nebo jak zpestřit činnosti. No a že máš nad jakoukoliv kresbou jásat, i když bude vypadat jako velmi abstraktní umělecké dílo, určitě ani psát nemusím:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
6.10.14 22:19

Je to strašný paradox. Nikdy jsem nebyla tvůrčí a najednou hledám, jak ho do tvoření zapojit. :-P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
7.10.14 07:13
@omites píše:
@Jura007 to se normálně do báboviček naleje sádra? A pak to jde vyklopit?

Jojo, pokud jsou relativně nové, nepoškrábané od zrníček písku - tak se to dá vyklopit. A ještě pro jednodušší vytažení sádrového odlitku se do ní před zatuhnutím zasune provázek a ze ten se potom odlitek vytáhne… Aspoň za doby mých dětských let to tak fungovalo. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
121
7.10.14 08:13

@zuzkasim Pod tvůj příspěvek se dá než jen podepsat :potlesk:
@omites Přeju dobrou zábavu vám oběma při pohybu a tvoření. Jsem taky kopyto na tvoření :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3620
7.10.14 09:53
@vertigo píše:
@omites Jj, měli jsme to stejně - paměť má nadprůměrnou (to ho zachraňuej ve škole, protože v jeho zápiscích se nikdo nevyzná). Jemná motorika taky nic moc, kreslit neumí doteď - hodně mu na to ale pomohl kroužek keramiky, na kterou chodil, tam kupodivu vydržel - měl tam kamarády a fajn učitelku, která ho uměla namotivovat

podobně, synovi je 10, paměť super, ale třeba stříhat nůžkama… nadlidský výkon :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
7.10.14 10:16

@omites :think: já furt přemýšlím proč tak mermomocí chceš aby maloval, no tak ho to nebaví, nenut´ ho do toho (mě to taky nikdy nebavilo, ani jako malou ne)…dodnes mám odpor k činostem, co mě nebaví :mrgreen:

jak píše @zuzkasim dá se to rozvíjet i jiným způsobem…i třeba na tabletu by ho to bavilo víc :nevim: (vedu kroužek, kde zrovna takto děti malují v grafických programech)… určitě ho mnohem víc baví jiné věci… jinak fajn je spojit se s pedagogicko-psychologickou poradnou…tam poradí jak ho zaujmout, věnovat se mu, rozvíjet atpod…

nebo i na netu se dá najít info třeba tady www.nadanedeti.cz (náš mladej má tzv. dvojí vyjmečnost a je tzv. dítě „tužky a papíru“) nebo tady www.adehade.cz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
7.10.14 10:43

@brumdinka no memomocí maloval. Měl by procvičovat tu jemnou motoriku. Jak jsem se tady dozvěděla, dá se i jinak.

A proč zrovna malovat? I ta psycholožka po něm chtěla, aby namaloval pána. Počítám, že práce s tužkou je pak potřeba aby bylo uvolněné zápěstí, skr psaní.
Neříkám, že musí přímo sednout a kreslit jako Picaso. Šak taky místo kreslení rád lepí, tak lepíme. Taky rád střihá, tak střiháme. Mám koupené takové ty pracovní sešity pro děti od 2 let s nálepkama. Když se vzpomenu, tak lepíme i do něj. Sem tam se tam má něco dokreslit nebo vybarvit. Tak on udělá třeba ne třešinku jednu červenou čárku s tím, že už to vybarvil. :D

Možná mě i zblbla ta psycholožka, že prej škola je tu za chvíli.

A ještě je tu ten aspekt, že z ničeho takové dlouho nevydrží. Zajímá mě, jestli ho mám k tomu teda systematický vést, třeba formou hry. Nebo ho nechat jen tak lítat. Ale on stejně pak visí na mě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
7.10.14 10:45

A je mi jasné, že nad ním nebudu stát s rákouskou a nepustit ho běhat, dokud třeba nevybarví obrázek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
7.10.14 10:47

@omites neboj ve škole to zmákne ;)

jinak mě ještě napadlo, když malovat tak nemusí zrovna tužkou…náš malej když už, tak třeba rád kreslil takovou tou kuličkou…tady jsem to našla: http://www.agatinsvet.cz/…pro-nejmensi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5847
7.10.14 10:48
@omites píše:
@aspagi kineziologie. Už jsem o ní uvažovala. Ale ty výsledky jsem slyšela, že jsou třeba na 6 týdnů… Je to tak?

no me to pomohla hodne ale podstoupila jsem uz ji jako dospela je teda pravda ze uz nemam klasicke priznaky jako v detstvi ale vnitrni neklid jsem dost citila byla talova cela nervozni a rozlitana i dosela ana to mi to pomohlo i kdyz je to uz neakejch 6let co jsem tam byla tak trochu se to vratilo ten neklid a ta rozlitanost ale urcite ne tolik jako to bylo na zacarku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5847
7.10.14 10:51
@Kalla1412 píše:
Já jsem ADHD dospělá. Někdy po 18 roku jsem přestala uplně pozorovat ty „zkraty“. Jsem vdaná, šťastně, mám krásné děti a dobrou práci, jsem normální jak to jen jde ;) Zlepší se to, neboj se, ale divím se našim, že nejsem pod kytičkama :-) Svatá trpělivost. Kreslení i čtení mě bavilo a vydržela jsem u něj, ale s pravou a levou mám problémy doteď, vynechávám písmenka, jednoduchá matika jako sčítánéí odčítání je pro mě prostě problém doteďka ;)

ty joo tak to je presne problem s jednoduchou matikou kdyz jsem delala zk na vsz matiky tak mi prisla lehci nez neco scitat odcita a prava a leva je furt muj problem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
7.10.14 10:58
@brumdinka píše:
@omites neboj ve škole to zmákne ;)jinak mě ještě napadlo, když malovat tak nemusí zrovna tužkou…náš malej když už, tak třeba rád kreslil takovou tou kuličkou…tady jsem to našla: http://www.agatinsvet.cz/…pro-nejmensi

no vidíš. Na tohle jsem úplně zapomněla. To jsme kdysi hledali pro batolata. Malý ale v té době vzal do ruky fixy, tak jsem tohle už nekoupila.
Dneska jdu do papírnictví, tak se na to mrknu. Ještě budu potřebovat určitě křídy na silnici. To nás jako děcka bavilo, tak to vyzkoušíme. Máme před barákem docela klid a hodně silnice :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
7.10.14 11:01

@omites jen mám pocit, že my máme trochu placatější než je tady :think:

jo křídy jsou taky dobrý na ven anebo taky malovat na zed´ v kuchyni, to jsou zlatíčka :mrgreen: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí