Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj ženy, zvažuju látkování, první dítě jsem měla jen v papírových plenách, ty látkové jsem si nechala vymluvit (rodina se na mě dívala jak na marťana a dost mě zpracovali). No teď mě zpracovávají dál, ale prostě chci ty látkovky u druhé dcery aspoň vyzkoušet, ale jsem zoufalá… Přijde mi to nějak složité na to jak je to velká investice ![]()
Budu asi za úplného blba, ale potřebuju to nějak dovyslvětlit…
Když budu používat kalhotkové pleny, potřebuju svrchní kalhotky + kalhotkovou plenu, do které se přidá ještě vkládačka, popř. separační vrstva. Když bude malá čurat nebo kakat, musím vždy vyměnit celou kalhotkovou plenu? Nebo stačí jen tu vkládačku?
Pod ty samé svrchní kalhotky můžu dát buď kalhotkovou nebo tvarovanou plenu (nemusím kupovat nějaký třeba jiný druh svrcháčků, že?)? A ta tvarovaná… Co to udrží? Zdá se mi to nějak málo… Dávají se tam taky nějaké další savé a separační vrstvy?
Děkuju moc za rady! Vím, že je tady milion diskusí, ale už to nezvládám pročítat…
![]()
Když budeš používat kalhotkové pleny tak je to jak píšeš: kalhotková plena + svrchní kalhotky + dle potřeby vkládačka + volitelně seprační plena. Separační plena se dává, protože jednak odvádí vlhkost od pokožky a jednak zachytí největší část stolice, ale někdo je nepoužívá. Vkládací pleny můžeš dokoupit až podle potřeby pro zvýšení savosti, když mimčo začne více čůrat. Při přebalování vyměníš celou kalhotkovou plenu vč. případné vkládačky, svrchní kalhotky můžeš použít opakovaně, pokud budou navlhlé, tak je dáš provětrat, já dávám provětrat vždy. Existují i all in plenky, které mají tu kalhotkovou a svrchní vrstvu už dohromady, což může být jednodušší, ale jsou dražší a déle schnou.
S tvarovanýma plenkama nemám zkušenost, přemýšlela jsem o těch od značky Bamboolik, ale nakonec jsem si je nevybrala. Pokud bys je kupovala, tak doporučuju koupit třeba 2-3 ks a vyzkoušet a případně pak dokoupit. Ale to doporučuju i obecně u všech typů látkových plen, protože každému sedne něco jiného. Pokud bych si kupovala tvarované pleny, tak bych pořídila svrchňáky od stejné značky, aby to sedělo (navíc některé značky je mají i na patentky, takže jdou k svrchňákům přicvaknout). A většinou se na těch eshopech u svrchních kalhotek dočteš, jestli se hodí i na další typy plen. Obecně by se PUL svrchní kalhotky měly hodit bez problémů na různé druhy plen, ale na některé můžou sedět lépe, na některé hůře. Mám svrchňáky Bamboolik, Petit Lulu a Anavy a všechny používám na kalhotkové pleny, na chobotové pleny i na klasické čtverce.
A jinak je to s tou tvarovanou plenou stejné, taky se do ní dává separační plena (kdo chce) a pro zvýšení savosti dle potřeby se dokoupí vkládačky (resp. savá jádra). Já třeba používám nejen vkládačky (bambusové), ale třeba i malé froté ručníky z Ikey za 12 Kč/kus oproti min. 100 Kč za jednu bambusovou vkládačku. Ale tak do 8 měsíců jsme si vystačili bez vkládaček.
Dobrý den, zkuste se poohlédnout po okolí, zda nemáte třeba ve městě látkovou poradkyni. Pokud máte lokální nosící skupinku, hledala bych tam. Máte v zásadě správnou představu. Malému jako novorozeněti stačila kalhotková plena s vkládačkou a obyč. látkovkou celkem dlouho. Měnila jsem někdy jen vnitřek, jindy celou plenu, podle „průtoku“
Od cca tří měsíců už jsme pak používali buď AIO (all-in-one: sací vrstva, kalhotková vrstva, nepromokavá PUL vrstva) opět s obyč látkovkou uvnitř, abychom prodloužili životnost, nebo látkovku a svrchňáky, případně kalhotkovou plenu a svrchňáky. Za mně bych nejvíc investovala do těch PUL svrchňáků a obyč látkovek, využijete je asi nejdéle. Jinak se před nákupem mrkněte na bazary, dají se najít zde (zrovna jsem našla celý „startovací balík“ zde v bazaru za 1500,–) nebo na fb. Hodně zdaru s látkováním! ![]()
Ahoj, za pár dní mám termín porodu a už mám plenky připravené. Rozhodla jsem se pro plenky AIO = all in one(vše v jednom). Tzn. kalhotky+vkládací vložka. Dobře je to vysvětleno zde tak mrkni
http://www.ecobabynz.cz/o-aio-plenkach/
Postupem možná dokoupím i jiný typ, ale pro začátek mi tento přijde nejjednoduší.
Nakoupila jsem přes ebay, kde mě vyšly jedny na cca 150Kč.
Je to poměrně jednoduché- máš kalhotky, které jsou univerzalní díky patentkám, do toho dáš tu vkládací vložku a na to ještě tu separační. Separační se po kakání vyhodí(spláchne do záchodu) po čurání ji můžeš párkrát přeprat- podle znečištění. Ta separačka +vkládačka by měly většinu zachytit takže kalhotky se nemusí prát pořád. Vkládaček by mělo být 2× tolik jako kalhotek.
Jinak za mě na začátek jsou ideální čtvercové pleny + snappi spona a svrchní PUL novorozenecké (někdy sedí větším dětem již od narození i jednovelikostní Bamboolik).AIO jsou super tak do cca roka, ale u více čůrajících dítek pak musíte hodně vycpávat a často měnitplenu a na noc se nedají použít (patří spíše k méně savým plenám). Já osobně jsem si oblíbila SIO (Petit Lulu nejvíce savé, co jsem zatím zkoušela) a kalhotkové pleny:)
Zkuste mrknout na docela stručný přehled látkových plen. Třeba vám to trochu pomůže:)
edit admin: smazán odkaz
Joo a jako separační plenka na vaječinku je nejlepší celuloza:) Ta separačka ušetří opravdu spoustu času - většinou to z velké části totiž schytá právě ona a není třeba přepírat celé pleny:)