Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj holky, potřebovala bych poradit v jedné situaci. Chtěla bych se odstěhovat od přítele. Mám roční dceru a bohužel nemám ke komu jít, do začátku. Byl tady někdo v podobné situaci? Jak jste to řešily? Nejdřív si potřebuju najít byt, ale dostávám mateřskou 7330,– a s tím těžko utáhnu byt, elektriku a potřeby dítěte. Jenže bez bytu nemůžu zažádat o žádné příspěvky ne? Když ještě budu bydlet s přítelem (než si najdu byt) tak mi žádné příspěvky nedají, ne? Připadá mi to jako začarovaný kruh, vůbec se v tom nevyznám..a když bych žádala o městský byt, mají tam základní vybavení? (Nedovedu si predstavit že bych z mateřské ušetřila ještě na ledničku a pračku). Budu ráda za každé vaše rady a názory. Děkuji. Zatím mám snad pocit že si můžu dovolit akorád tak azylak a nebo vydržet u přítele ještě 2 roky, než budu moct jít do práce…
My jsme v obecním bytě. A jediné co jsme měli byla kuchyňská linka, všechno jsme kupovali své.
No tak nemas jen rodicovskou, ale vase dite ma narok na alimenty od otce. Soudne si muzes nechat stanovit vyzivne i na sebe.
Pokud jsi v tizive situaci, tak dite do skolky vezmou uz ve 2 letech, nemusis s nim byt doma az do 3 let. Na mestsky byt bych nespolehala, tech jsou opravdu jen kusovky. A vybavit si ho musis sama. Detsky nabytek uz ma vase dite ted a ty se uskromnis. Do zacatku ti staci jen matrace na spani, stul a zidle.
Neni to jednoduche, ale da se to zvladnout. Opravdu nemas zadnou oporu ve sve rodine?
No bez bytu příspěvek nedostaneš, na to musíš mít v tom bytě trvalý pobyt. Navíc teda krom nájmu se většinou plati i kauce, když to budes mit přes realitku tak provize jim. Ono sehnat si byt je investice i na několik desítek tisíc. Lednici a pračku můžeš sehnat na bazaru za odvoz. Ne každý byt, i soukromý je vybavený. Navíc jako samozivitelka budeš mít problém nějaký najít, většina pronajímatelů nechce v bytě malé děti nebo nevěří té samotné matce, že to zvládne uplatit. Já sháněla byt s dvouletý synem a byla sem ráda, kdyz sem sehnala přes realitku malou garsonku.
@Kriss Tina No, kauce..to je další věc, já se uskromnim, ale lednička a pračka je nutnost, aby mi dítě ještě nevzaly.. se sedmi tisíci do začátku to půjde dost těžko..
Jsem ve stejne situaci, pritel mi nechce ani platit alimenty. Ale ja mam svuj byt- garsonku. Tak jen ze v tom nejsi sama
@cecetka Na rodinu se spolehnout nemůžu, nemáme spolu dobré vztahy a několik let jsem je neviděla.. na alimenty budu mít nárok teprve až budu sama s dítětem, ne? Takže nejdřív sehnat být, což půjde se sedmi tisíci do začátku hodně těžko..
Mas zavazny duvod k odchodu, nebo to proste neklape? Ze mate rocni detatko?
Kromě azylovych domu existují ještě byty sociální, které maji města právě pro tyto případy. Zajděte si na místní městský úřad, tam vám poradí. Také skočte na socialku a zjistěte jestli máte nárok na přídavky na dítě, atd. Alimenty si začnete vyřizovat co nejdříve. Poroste o pomoc přátele…
Nemáš našetřeno ani korunu? Na tvůj účet vždy přijde těch 7 tis a do měsíce jsou pryč? Takhle pořád dokola? To potom bude opravdu složitý, vždyť i nájem je vyšší než těch 7 tis. Tedy aspoň ve větších městech. Tak jedině jesle a bez do práce. Nebo se s přítelem domluv, ať ti něco posílá ještě před rozhodnutím soudu. Přece té nevyhodi s děckem na ulici. Máš pravdu v tom, ze je dost nedomysleny, ze nějaký příspěvky dostaneš až poté, co máš bydlení, rozvod, alimenty apod. Ale jaksi nikoho nezajímá, z čeho žiješ před tím. A proto je vhodné si šetřit, i kdyby to mělo být třeba 10 tis za x let, v nouzi se to bude víc než hodit.
@lebonkaa píše:
Kromě azylovych domu existují ještě byty sociální, které maji města právě pro tyto případy. Zajděte si na místní městský úřad, tam vám poradí. Také skočte na socialku a zjistěte jestli máte nárok na přídavky na dítě, atd. Alimenty si začnete vyřizovat co nejdříve. Poroste o pomoc přátele…
Tak na přátele bych se moc nespoléhala…
Zkus v okolí poptat spolubydlení. Kamarádka je takhle sama se synem ve 4+1 a jednu ložnici takhle pronajímá jiné mamince s dítětem. Výhodou je, že si i navzájem hlídají děti a přivydělávají si brigádně.
Ale existují různé organizace, jako bílej kruh bezpečí, ty můžou pomoci, proto jsem se ptala na důvody k odchodu, ale asi, že ji přítel začal lézt na nervy, to by asi zrovna neprošlo.
Ahoj holky, potřebovala bych poradit v jedné situaci. Chtěla bych se odstěhovat od přítele. Mám roční dceru a bohužel nemám ke komu jít, do začátku. Byl tady někdo v podobné situaci? Jak jste to řešily? Nejdřív si potřebuju najít byt, ale dostávám mateřskou 7330,– a s tím těžko utáhnu byt, elektriku a potřeby dítěte. Jenže bez bytu nemůžu zažádat o žádné příspěvky ne? Když ještě budu bydlet s přítelem (než si najdu byt) tak mi žádné příspěvky nedají, ne? Připadá mi to jako začarovaný kruh, vůbec se v tom nevyznám..a když bych žádala o městský byt, mají tam základní vybavení? (Nedovedu si predstavit že bych z mateřské ušetřila ještě na ledničku a pračku). Budu ráda za každé vaše rady a názory. Děkuji. Zatím mám snad pocit že si můžu dovolit akorád tak azylak a nebo vydržet u přítele ještě 2 roky, než budu moct jít do práce…