Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Vsechny deti v mem okoli, ktery jsou nauceny spat s prsem v puse speji absolutne katastrofalne, kamaradce se jeste 18 mesicu starej kloucek budil treba patnactkrat za noc… jestli je ve veku ze uz zacina lozit, tak bych uz odstavila, prendala do postylky, prvni tyden bude plakat, ale moc horsi to byt asi nemuze, pak uz bude dobre… neuspavat prsem ani naruci… ono to zni hrozne ale lepsi nez aby se matka zblaznila
@Zabatko píše:
A co třeba kojit dál, akorát na noc dát něco hutnějšího, klidně i tu kaši…?
Já bych asi ze dne na den neodstavovala, takto jsem nuceně kvůli své operaci odstavila půlroční dceru a byl to horor pro mě i pro ni.
@Tarinka píše:
Vsechny deti v mem okoli, ktery jsou nauceny spat s prsem v puse speji absolutne katastrofalne, kamaradce se jeste 18 mesicu starej kloucek budil treba patnactkrat za noc… jestli je ve veku ze uz zacina lozit, tak bych uz odstavila, prendala do postylky, prvni tyden bude plakat, ale moc horsi to byt asi nemuze, pak uz bude dobre… neuspavat prsem ani naruci… ono to zni hrozne ale lepsi nez aby se matka zblaznila
Hm, tak to mám asi 4 naprosto nerelevantní vzorky dětí. Všichni mi tak do těch 7 - 8 měsíců spaly s prsem v puse a se spaním nemají žádný problém. Večer je uložím, prečtu pohádku a nazdar, spí celou noc. A to od cca roka a půl všichni bez výjimky.
@Zabatko píše:
Hm, tak to mám asi 4 naprosto nerelevantní vzorky dětí. Všichni mi tak do těch 7 - 8 měsíců spaly s prsem v puse a se spaním nemají žádný problém. Večer je uložím, prečtu pohádku a nazdar, spí celou noc. A to od cca roka a půl všichni bez výjimky.
spali… pardon
Zakladatelko, odkud jsi? Můžu pomoct povozit, ponosit, aby sis aspoň chvilku dáchla
A s tím spaním to bylo taky hrozné. V porodnici jsem ho za ty 4 dny jedinkrát neuspala sama (a to jako druhorodička). Vozila jsem ho sestrám. Nevím jak to dělali. Doma pak pomáhal manžel. Má na to lepší trpělivost. Houpali jsme v náručí, u písniček, se zpíváním v šátku. No zlatý prvorozený!!
Holka ale neboj. Přežila jsem to. Nyní jsou mu 2 roky a je hodně zvědavý a zvídavý, všude vleze, vyleze, brzy chodil, brzy lezl…Rodina a okolí z něj má srandu, že takovou akční „veverku“ ještě nezažili. Ale je veselý, užasný a spokojený
Prostě hodně se hnal do života
Spánek už se upravil (vstávám k němu ale pořád 1-2× za noc což už je pohoda), protože tou svou energičností se unaví. Bohu díky. A já už jsem taky v pohodě. Vydrž!!! Anonymní dvě
Mě se takhle projevoval syn, když mu ve 3 měsících přestalo stačit MM, po měsíci jsem ho dala na UM a začal spát krásně, ale on je jinak klidné dítě. Doporučuji až manžel přijede domů vrazit mu dítě do nosítka a poslat aspoň na tři hodiny pryč. Jinak to nedáte, až se trošku prospíte, budou se vám s jasnou hlavou líp vymýšlet řešení.
Potřebuješ odpočinek jako sůl.
Asi je to tím, že potřebuje hodně zábavy a přitom ještě není sama moc mobilní.
Bude to možná hnusné, ale šla bych na sílu. Prostě bych k ní neběžela okamžitě, ona stejně řvát bude, klidně bych se najedla, mluvila bych na ni, klidně bych ji dala do nějakého lehátka ať na tebe vidí, ale ty jsi matka, musíš být dost silná, ty máš přednost a hotovo.
Pokud jde o ty noci, tak pokud to jo nepůjde a neuklidní se to, tak bych ji klidně odstavila. Já jsem pro kojení a hodně, ale pokud jí to stojí za to, aby se budila každou hodinu, aby cítila prso v ústech, tak se na mě nezlob, ale takhle terorizovat bych se nenechala. Když si to vezmeš logicky, tak takhle vyčerpaná matka by často přišla o mléko v tom dlouhodobém horizontu a dítě by umřelo, kdyby nebylo UM.
Půl roku jsi kojila, to je nejdůležitější, pokud to nepřestane, dala bych výživu a o víkendu poslala s lahví manžela.
Klidně mě ukamenujte, ale pokud to dochází tak daleko, že matka už je na pokraji fyzických sil, tak má přednost ona a ne dítě.
A přestala bych ji tahat, ona tak lépe vidí, naučila sis ji tak, budeš muset odnaučit. Fyzický kontakt ano, ale pouze kvůli kontaktu a ne kvůli výhledu.
@Zabatko píše:
Ty neumíš kojit a zároveň u toho spát?Jako kojit v leže?
Kojim vleze, ale neusnu hned jak se probudim. Ja priste neumim dat prso ze spani aa zas hned spat. Navic ta poloha mi neni prijemna, boli me u toho zafa, kdyz lezim na boku, cili u toho an neusnu. Mam s nima fakt problem. Jedine kdy me neboli, kdyz lezim rovne na zadech. Je to pizustatek po uraze z puberty, navic lehka skoliota. Driv jsem cvicila a slo to. Tehu dalo zabrat a rozjelo se to - bolest a kdyz neni cas cvicit ani chodit na rehabka des a hruta.
Potřebuješ se vyspat. Kojila si dost dlouho, dítě dostalo co mohlo, odstav ho. Zkus jestli si vezme láhev s UM, pokud ne, tak bych asi odstavila postupně. V noci když je rozespala bych malé vrazila lahev s UM a hotovo, takhle se brzo opravdu sesypes. Dítě potřebuje zdravou mámu a ne chodící mrtvolu
![]()
@Sany80s píše:
Potřebuješ odpočinek jako sůl.
Asi je to tím, že potřebuje hodně zábavy a přitom ještě není sama moc mobilní.Bude to možná hnusné, ale šla bych na sílu. Prostě bych k ní neběžela okamžitě, ona stejně řvát bude, klidně bych se najedla, mluvila bych na ni, klidně bych ji dala do nějakého lehátka ať na tebe vidí, ale ty jsi matka, musíš být dost silná, ty máš přednost a hotovo.
Pokud jde o ty noci, tak pokud to jo nepůjde a neuklidní se to, tak bych ji klidně odstavila. Já jsem pro kojení a hodně, ale pokud jí to stojí za to, aby se budila každou hodinu, aby cítila prso v ústech, tak se na mě nezlob, ale takhle terorizovat bych se nenechala. Když si to vezmeš logicky, tak takhle vyčerpaná matka by často přišla o mléko v tom dlouhodobém horizontu a dítě by umřelo, kdyby nebylo UM.
Půl roku jsi kojila, to je nejdůležitější, pokud to nepřestane, dala bych výživu a o víkendu poslala s lahví manžela.
Klidně mě ukamenujte, ale pokud to dochází tak daleko, že matka už je na pokraji fyzických sil, tak má přednost ona a ne dítě.
A přestala bych ji tahat, ona tak lépe vidí, naučila sis ji tak, budeš muset odnaučit. Fyzický kontakt ano, ale pouze kvůli kontaktu a ne kvůli výhledu.
Presne.Pro deti cokoli, ale na prvnim miste musi byt matka.
Ja o tom odstaveni pouvazuji. Mam strach jen, aby to nebylo horsi. Jeden cas kratce po sestinedeli jsme parkrat dali um
taky hrozny obdobi. Chtela jsem se vyspat, mel ji muz a daval ji lahvicku cca 4× jsme to zkusili a budila se stejne. Tak nevim, zda to ted zabere.
Obcas ji pres den necham poplakat. Obcas jsem tak ko, ze mi trva nez se zmobilizuji, jindy koukam jak puk a rikam si jdi l ni a telu se nechce. Rozhodne nebezim hned co zaknoura, ale kdyz zacne hodne, to jdu.
Ted je to nejhorsi, ze tu neni manzel vubec, je do ne na te sluzebce. Takze 24 hos v kuse.
Meli jsme něco podobného..v noci co 20 minut vzhůru, chtěl byt jen u prsu, nám pomohlo odstavení, ted vyzunkne lahev Sunaru a chrni celou noc..vydržela jsem to 11 měsíců i tak se divím, jak jsem to mohla dat..jen samotná kaše u nas nefungovala..kojení je úžasná věc a i přesto všechno na to ted láskyplně vzpomínám…ale vse ma své hranice..v případě zakladatelky bych asi dostavila..kdyz je člověk vyspalej, tak i drazdivejsi mimi se zvládá lip..měla jsem to samé, manžel na sluzebkach, babičky daleko, v kočáru řev..kamarádky žádné..ted je starší a je to lepší.. Jezdíme ve sportaku, chodíme plavat a hrát si do baby kaváren
Jo a co nas zachránilo od zblazneni-Hacka! ![]()
Nemáš někoho, koho bys povolala? druhou babičku, tetu… kohokoliv. Ty se musíš vyspat. Máte byt nebo dům? Můžeš dát deku na trávu, hlídačku k dece a ty do postele a spát? Co byt uvnitř? Nezabavila by se třeba v pokoji? Ona na zemi, obložená věcmi, ty u ní na zemi a spát? (samo nejdřív dát z jejího dosahu nebezpečné věci).
Ona se ze začátku i na UM bude budit, ale když jí to prso do úst nedáš tak jí to přestane stát za to. Ale vzhledem ke zvyku to nebude bez pláče.
Ono sice existuje růstový spurt, ale ten vždy po pár dnech nebo týdnu až dvou přejde.
To, co popisuješ, je prostě děcko naučené na dudlání prsa. Většina se jich prostě za noc budí častěji. Ono se to dá akceptovat, pokud to nedosáhne těch rozměrů, co opisuješ.